Hlavní navigace

Názor k článku Elektronické občanky startují, projděte si průvodce. Jsou povinné a co umí? od Gepa - Ani se Vám nedivím. Většina zdejších názorů jsou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2018 15:05

    Gepa (neregistrovaný)

    Ani se Vám nedivím. Většina zdejších názorů jsou jen ničím nepodložené domněnky a zjevně s eObčankou nemá nikdo osobní zkušenost. Na druhou stranu toho očipovaná občanka zatím moc neumí a aktivace čipu je časově náročná. Ale není to tak složité, jak se bude z následujících řádků zdát.
    Při převzetí vždy zadáváte Bezpečnostní osobní kód BOK (ten byl již dříve). Úřednice se Vás zeptá, jestli budete čip využívat nebo ne. Pokud ano, zadáte ještě Identifikační osobní kód - IOK (obdoba PINu u SIM karty) a Deblokační osobní kód DOK (obdoba PUKu). Takže pro výdej občanky si připravíte 3 čísla. Pak si sednete k PC, připojíte se k portálu eidentita, stáhnete prográmek, který bude komunikovat s čipem občanky a pomocí čtečky, do které zasunete občanku se připojíte k portálu. (Na okraj - základní čtečka se dá koupit za 260 Kč - nic si neinstaluje, je to jen a jen slot; ale můžete si jí někde půjčit, po aktivaci se bez ní obejdete). Nemá cenu vypisovat detaily, instrukce dostanete částečně na úřadě a úplné info je na zmíněných stránkách - eidentita. Na portálu vyplníte pár údajů a na e-mail Vám přijde kód s instrukcemi - s tím se vydáte na CZECH POINT (pošta), kde podáte žádost ohledně poskytnutí osobních údajů (datum narození, jméno a příjmení). Tím máte čip aktivovaný.
    Pro následná připojení máte na výběr ze dvou variant: 1) Bez čtečky - jméno, heslo, SMS nebo 2) dáte do čtečky OP a zadáte IOK.
    Možnost zneužití se mi jeví nižší, než u bezčipové občanky. Pokud občanku ztratíte, můžete telefonicky čip okamžitě zablokovat.
    Vypadá to složitě, ale není. Přestože je výsledek celého snažení zatím téměř nulový, protože k dnešnímu dni (23.7.2018) jsou přístupné pouze portály ČSSZ a eRecept, tak to vidím jako krok správným směrem. Ubude vyplňování údajů na různých úřadech; mohlo by to v některých případech nahradit i datové schránky. Uvidíme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).