Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Elektřina zdražuje, ale spotřebitel není bezmocný od anonym - "Existuje-li převis poptávky nad nabídkou, cena na trhu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2007 9:40

    anonymní
    "Existuje-li převis poptávky nad nabídkou, cena na trhu roste a naopak."

    Když klesla poptávka po vodě tak ji distributoři zdražili. Takže ta učebnicová poučka uvedená v článku je pěkná hloupost. Někteří lidé používají podle mého názoru celkem hloupé poučky ze školy. Praxe je však úplně jiná. I funkce kapitalismu je v Čechách jiná než se mladým snaží tlouct do hlavy ve škole. Je třeba se dívat kolem sebe jak to chodí skutečně v praxi.
  • 21. 11. 2007 10:54

    saracen (neregistrovaný)
    Problémem je nedotažená demonopolizace trhu. Pokud existuje monopol nebo dominance jediného dodavatele, poučky o tržním stanovení cen samozřejmě nefungují. Na druhou stranu se podívejte třeba na ceny u mobilních operátorů. Zpočátku se platily hříšné peníze dokonce i za příchozí hovory. Dnes vám operátoři vnucují stále lepší nabídky (ikdyž taky často skrytě zdražují). Trh není všemocný, ale funguje lépe než státní regulace deformující ceny.
  • 22. 11. 2007 10:25

    anonymní
    Souhlasím. A proto opakuji, že používat ekonomické poučky, které obecně možná v některých případech platí v zemích s dlouholetým rozvinutým kapitalismem, nemá v Čechách význam. Snažit se takto vysvětlovat důvody zdražovaní elektřiny se mi jeví nedobré. S těmi telekomunikačními operátory je to dobrý příklad, ale jen jeden z mála takto fungujících (u nás).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).