Hlavní navigace

Názor k článku Elektřina bude zdražovat, průmysl v EU zkrachuje (NÁZOR) od arsen.lazarevic - Dobrý den, děkuji za názor. Rozdělil jsem odpověď...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2014 16:49

    arsen.lazarevic

    Dobrý den, děkuji za názor. Rozdělil jsem odpověď do tří bodů:

    1. Biopaliva - je zajímavé, jak ekologové jsou nekonzistentní ve své argumentaci. Pro zlepšení životního prostředí údajně musí pole ležet ladem, koneckonců řada zemědělců dostává i na to dotace. Nyní však píšete, že je vlastně špatně nechat pole ladem a je nutné ho využívat k intenzivní zemědělské výrobě s velkým podílem hnojiv a chemických složek. Jinak rozhodně není třeba si USA idealizovat, v posledních 10 letech bohužel úroveň regulací velice narostla, viz také: http://trhy.mesec.cz/clanky/konec-americkeho-snu-globalni-lidr-jde-vstric-socialismu/. Jinak v zemědělství je zaměstnáno ve vyspělých zemích přibližně 2 % pracovní síly, z hlediska HDP zemědělství vytváří ještě méně. Dotováním neproduktivní výroby z daní daňových poplatníků můžou zanikat pracovní místa v produktivní oblasti, takže zaměstnanost to určitě nevytvoří. Doporučuji shlédnutí tohoto videa: http://www.youtube.com/watch?v=cBK6vfYcLEM.

    2. Co se týká nákladu na unijní regulace, doporučuji článek: http://www.cityam.com/article/1384998865/regulators-hit-innovation-hardest-eu-costs-rise#sthash.rFf4arWM.dpuf , kde zástupci velkých firem hovoří o nákladech za jednotlivé regulace. Výmluvný je také průzkum Colliers, podle které chce polovina firem z EU pryč. V článku http://www.mesec.cz/clanky/evropska-unie-je-jen-tovarnou-na-regulace/ jsou popsány další regulace a růst HDP EU je srovnán s USA. Tady nejde ale jen o HDP, ale že stagnující a přeregulované ekonomiky vedou k vysoké nezaměstnanosti, především mladých lidí.

    3. Poslední argument je demagogií. Neuvedl jste nic z toho, jak nám zpřísňující se regulace REACH pomohly k lepšímu životnímu prostředí a zdali se tyto špinavé technologie nepřesunou do dalších zemí. Kupříkladu Srbsko dlouhodobě profitovalo na zpřísňujících se ekologických regulacích v Německu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).