Hlavní navigace

ECB zesílí svůj holubičí tón

18. 7. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Americký dolar během minulého týdne vůči euru ztrácel, ale po dobrých pátečních údajích z amerického trhu práce celotýdenní ztráty umazal.

Zprávy a události

Americké maloobchodní tržby vzrostly v červnu o 0,6 % m/m. Tržby očištěné o volatilní složky prodejů aut a pohonných hmot přidaly 0,7 % m/m. V kontrolní skupině pak 0,5 % m/m. Spotřebitelské i jádrové ceny vzrostly v červnu o 0,2 % m/m. Celková inflace pak přidala 1 % y/y, když jádrové ceny rostly o 2,3 % y/y. Reálné průměrné týdenní výdělky přidaly 1,2 % y/y. Červencový Empire index zpracovatelského průmyslu poklesl na 0,55 bodu z 6,01 bodu. Průmyslová produkce v USA přidala 0,6 % m/m a využití kapacit v průmyslu o 0,5 pb na 75,4 %. Podle předběžných čísel index důvěry Michiganské univerzity zpomalil o 4 body na 89,5 bodu.

Přebytek obchodní bilance států eurozóny v květnu poklesl o 3,5 mld. EUR na 24,5 mld. EUR (trh 25 mld. EUR). Inflace potvrdila očekávání trhy, když finální číslo v červnu dosáhlo 0,1 % y/y. Jádrové ceny pak v červnu vzrostly o 0,9 % y/y.

ECB: Frankturte máme problém!

Americký dolar během minulého týdne vůči euru ztrácel, ale po dobrých pátečních údajích z amerického trhu práce celotýdenní ztráty umazal. Britská libra během týdně těžila z politické situace ve Velké Británii. Oproti očekávání, že k volbám předsedy konzervativní strany a jmenování nové vlády dojde až počátkem září, byla tato politická nejistota vyřešena už minulý týden. Z boje o předsednickou funkci toryů totiž odstoupila Andrea Leadsom, a tak ve středu byla jmenovaná premiérkou Theresa May, která hned začala se jmenováním vlády. Posílení libry je také důsledkem neuvolnění měnové politiky, jak o tom byly finanční trhy přesvědčené. V poměru 7:1 bylo totiž odsouhlaseno ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni, stejně tak i v případě programů kvantitativního uvolnění. Podle zveřejněných informací k těmto pohybům dojde ovšem na srpnovém jednání 4. srpna, který je už i ze 100 % trhem zahrnut. Turbulence nepřišly ani z Číny, když tamní HDP vzrostl o 1,8 % q/q a 6,7 % y/y. Překonal tak o 0,2 pb respektive o 0,1 pb očekávání trhu.

Tento týden se pozornost trhů zaměří na jednání ECB ve čtvrtek. Ekonomové SG očekávají, že v důsledku Brexitu a problémů italského bankovního sektoru bude ECB nucena zintenzivnit svůj holubičí tón. Tenčící se prostor na dluhopisovém trhu by pak už tento týden mohl vést ke zvýšení podílu nakupovaných aktiv a/nebo k prodloužení programu kvantitativního uvolňování za horizont března 2017. Španělský parlament se po opakovaných volbách sejde v novém složení, ale ani to nenabízí rychlé ukončení politické nestability v této velké evropské ekonomice. Budou také publikována první data, která by mohla ukázat na škody, které způsobil Brexit. Indexy PMI by měly zvolnit stejně jako ZEW index v Německu nebo INSEE průzkum ve Francii.

Klidný týden na americké straně Atlantského oceánu naruší pouze zveřejnění dat o nemovitostním trhu. Ta by měla potvrdit rostoucí trend tohoto sektoru.

V této situaci očekáváme, že vývoj tohoto týdne by měl hrát ve prospěch americké měny.

Kurzová volatilita měn v regionu je minimální

Na regionálních devizových trzích se v minulém týdnu neprosazoval jednotný trend. Česká koruna se na jeho počátku obchodovala za víc než 27,05 CZK/EUR. Postupně ovšem posilovala až k hladině „technického závazku“ 27,02 CZK/EUR, kde se obchodovala ve čtvrtek. V pátek už tlak na hladinu závazku polevil a koruna osciluje kolem hladiny o haléř slabší.

V minulém týdnu jsme se dozvěděli, že inflace v Česku v červnu vzrostla o 0,1 %, jak v meziměsíčním vyjádření, tak i meziročním. Spotřebitelské ceny přidaly především díky kladné dynamice pohonných hmot. Na druhou stranu na pokles cen tlačily ceny potravin. Informace o podílu nezaměstnaných osob v ekonomice potvrdila další jeho pokles o 0,2 pb na 5,2 %. Tento pokles byl způsoben především díky sezónním vlivům. Na druhou stranu opět po třech měsících byl viditelný i pokles sezonně očištěného údaje a nárůst volných míst.

Květnový běžný účet pak potvrdil dobrou kondici českého hospodářství, když odliv dividend ve výši 16,9 mld. EUR byl kompenzován aktivním saldem zahraničního obchodu v objemu 30,1 mld. EUR. Kumulativní bilance tedy už odpovídá velmi slušným 2,1 % HDP.

Polský zlotý v celotýdenním hodnocení stagnoval na hodnotě kolem 4,41 PLN/EUR. Polská data zveřejněná minulý týden totiž neposkytla žádné fundamentální důvody pro jeho posun. Inflace totiž skončila podle očekávání trhu. Data jádrové inflace v červnu meziměsíčně vzrostla na 0,1 % a meziročně zmírnila svůj pokles na –0,2 % y/y. Celková inflace byla finálními údaji potvrzena na úrovni 0,2 % m/m a –0,8 % y/y. Obchodní bilance ovšem velmi zaostala za očekáváním trhu, když především export se nevyvíjel podle představ tržních analytiků. Na druhou stranu to ovšem nesrazilo tolik přebytek běžného účtu.

dan_z_prijmu

Maďarský zlotý v týdenním hodnocení posílil o 0,1 %. Data o maďarské ekonomice nebyla zveřejněna žádná. Ovšem maďarská centrální banka rozetnula nejistotu ohledně dalšího směřování měnové politiky, když zveřejnila svůj záměr limitovat objem peněz, který k ní budou moci komerční banky uložit. Ve svém konečném důsledku by to, při záporné (0,05 %) jednodenní sazbě, mělo znamenat pokles mezibankovních sazeb a větší úvěrovou angažovanost tamějších bank.

Region tento týden, při absenci jednání měnových autorit, opanují data z polské ekonomiky. Budou zveřejněny údaje o průměrné mzdě a zaměstnanosti. Dozvíme se také o tom, jak se v červnu vedlo polskému průmyslu a maloobchodu. Ve všech čtyřech případech ekonomové SG očekávají zrychlení meziměsíčního růstu a v jeho důsledku i meziročního tempa. V Česku a Maďarsku pak tento týden budou zveřejněna čísla o důvěře v ekonomiku v červenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).