Hlavní navigace

ECB tento týden opět sníží depozitní sazbu

7. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ekonomové SG očekávají, že ECB sníží depozitní sazbu o 20 bb a prodlouží program poskytování likvidity bankám formou dlouhodobých cílovaných repo tendrů. Kvantitativní uvolňování by se zatím upravovat nemělo.

Zprávy a události

Americká ekonomika vytvořila v únoru 242 tis. nových pracovních míst (trh 195 tis.) a nezaměstnanost stagnovala v souladu s očekáváním na 4,9 %. Zklamaly však průměrné hodinové výdělky, které poklesly o 0,1 % m/m. Jejich meziroční dynamika tak dosáhla jen 2,2 % (trh +2,5 % y/y).

Německé tovární objednávky se v lednu snížily o 0,1 % m/m (trh –0,3 %). Meziročně vzrostly o 1,1 % (trh čekal stagnaci).

České HDP v Q4 15 podle zpřesněných údajů mezičtvrtletně stagnovalo. Meziročně vzrostlo o 4,0 % (původní odhad +3,9 %). Za celý rok 2015 si ekonomika připsala 4,3 %.

Euro může dál umazávat ztráty proti dolaru

V minulém týdnu euro zastavilo své oslabování proti dolaru a dokonce část svých nedávných ztrát umazalo. Společná evropská měna si připsala 0,7 %, když kurz v pátek uzavřel jen mírně pod hodnotou 1,10 USD/EUR. Euro sice na začátku týdne ztratilo (dynamika cen v eurozóně se totiž dostala opět do deflace), ale ve zbytku týdne mu pomohly lepší než očekáváné únorové indikátory PMI a revize původně zveřejněných k příznivějším hodnotám. Ve směru slabšího dolaru působila data z amerického trhu práce. Nejprve ve čtvrtek nepříjemně překvapil růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. V pátek zveřejněné údaje o tvorbě nových pracovních míst sice překonaly očekávání, ale zklamala statistika mzdového vývoje. Ekonomové SG to vysvětlují rostoucí mírou participace (návratem např. dlouhodobě nezaměstnaných mezi pracovní sílu), což snižuje mzdové tlaky navzdory velmi nízké nezaměstnanosti (která v únoru setrvala na 4,9 %). Tato čísla podle SG pohodlně umožnují Fedu odložit případné další utahování měnové politiky.

Hlavní událostí nadcházejícího týdne bude čtvrteční zasedání ECB. Ekonomové SG očekávají, že ECB sníží depozitní sazbu o 20 bb a prodlouží program poskytování likvidity bankám formou dlouhodobých cílovaných repo tendrů (TLTRO). Podle SG však ECB prozatím nijak neupraví své kvantitativní uvolňování (odkupy dluhopisů). Zatímco konsenzus trhu předpokládá snížení depozitní sazby o 10 bb, může nakonec výstup ze zasedání ECB představovat zklamání, pokud centrální banka opravdu nerozšíří QE. Nedávný pokles výnosů i na dlouhém konci eurové výnosové křivky totiž naznačuje, že trh s nárůstem poptávky ze strany ECB počítá. Euro by tak nakonec mohlo proti dolaru i dalším měnám posílit. Dolaru navíc budou chybět impulsy z americké ekonomiky, kde je kalendář zveřejněných indikátorů tento týden poloprázdný. Pozornost investorů se po ECB přesune k Fedu, který zasedá příští týden.

Česká inflace zpomalí

Česká koruna se v průběhu prvního březnového týdne udržela v dostatečné vzdálenosti od hranice kurzového závazku, ČNB tak zřejmě nemusela intervenovat. Kurz se pohyboval v pásmu 27,03 až 27,07 CZK/EUR a v pátek uzavíral těsně nad hodnotou 27,05 CZK/EUR. Do obchodování zasáhlo několik komentářů ze strany centrálních bankéřů především na téma negativních sazeb. Viceguvernér Mojmír Hampl označil snížení sazeb do záporu za „neobratný nástroj,“ který by nebyl vhodný pro „další uvolnění měnových podmínek.“ To je v souladu s naším pohledem – snížení sazeb by podle nás ČNB zvažovala jen jako prostředek k omezení přílivu likvidity a obrany kurzového závazku. Na toto téma navázal guvernér Singer v rozhovoru pro Bloomberg. Podle něj je potřeba počkat na výsledek zasedání ECB v příštím týdnu a také na tržní reakci. Náš základní scénář předpokládá, že bude ČNB absorbovat příliv likvidity přímými intervencemi (zvyšováním rezerv) a že sazby do záporu nesníží.

V pátek zveřejněný zpřesněný odhad HDP za Q4 15 na trhy neměl výraznější vliv. Česká ekonomika podle nejnovějších údajů v závěru loňského roku mezičtvrtletně stagnovala (původní odhad –0,1 % q/q) a meziročně si připsala 4,0 % (původně 3,9 %). Dynamiku celkového HDP však brzdily technické faktory související se sezónním očištění položky daně z produktů. Hrubá přidaná hodnota, která lépe popisuje skutečný ekonomický výkon, vzrostla v Q4 15 o 0,5 % q/q. Za celý loňský rok ekonomika přidala 4,3 % a zaznamenala tak nejvyšší růst od roku 2007.

Tento týden se dočkáme dalších důležitých indikátorů z domácí ekonomiky, především únorové inflace. Spotřebitelské ceny v únoru pravděpodobně meziměsíčně stagnovaly a jejich meziroční dynamika by tak měla vykázat zpomalení z lednových 0,6 % na 0,4 %. Tato informace by mohla udržet korunu nadále v mírném odstupu od hranice kurzového závazku. Tomu může pomoci i čtvrteční zasedání ECB. Posílení eura na hlavních trzích by se mohlo projevit i na mírně silnějších úrovních vůči koruně.

dan_z_prijmu

Zveřejněna budou také únorová čísla z trhu práce. Nezaměstnanost by měla stagnovat na lednových 6,4 %. Lednový přebytek obchodní bilance čekáme na 14,5 mld. CZK, což není nijak závratná hodnota – promítá se do ní zpomalení průmyslu na přelomu roku. Zajímavým údajem bude reálná průměrná mzda v ekonomice za Q4 15. Meziročně by měla podle našich odhadů vzrůst o 3,3 % a spolu s výše zmíněnými údaji o nezaměstnanosti potvrdit dobré podmínky pro udržení silné spotřeby domácností jakožto hlavního tahouna ekonomického růstu.

Maďarský forint i polský zlotý si minulý týden připisovaly proti euru zisky shodně ve výši zhruba 1 %. Oběma měnám prospělo uklidnění situace na světových trzích a příliv investic na akciové trhy. Příjemně překvapily i únorové indikátory PMI z průmyslu, které oproti lednovým hodnotám vzrostly. Tento týden bude vývoj kurzu polské a maďarské měny vůči euru určovat především výsledek zasedání ECB. Případné zklamání mezi investory by mohlo způsobit oslabení regionálních měn. Páteční zasedání polské centrální banky podle ekonomů SG změnu měnové politiky nepřinese a nebude tak ani představovat výraznější impuls pro tržní vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).