Hlavní navigace

ECB snížila hlavní úrokovou sazbu na 0,25% z 0,5%.

8. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O této možnosti se spekulovalo, ale za pravděpodobnější se pokládala možnost, že k tomuto kroku dnes ECB nepřistoupí.

Česká národní banka rozhodla, že je čas využít další nástroj v instrumentariu a začala intervenovat. Kam chce ČNB korunu dotlačit? Cíl pro intervence si stanovila „poblíž hladiny 27 CZK/EUR“, kam se koruna okamžitě propadla. Odpovědi na „Jak dlouho bude ČNB intervenovat?“, „Proč ČNB intervenuje?“ a proč by vlastně neměla a co doporučujeme, najdete ve speciálu.
• ECB snížila hlavní úrokovou sazbu na 0,25% z 0,5%. O této možnosti se spekulovalo, ale za pravděpodobnější se pokládala možnost, že k tomuto kroku dnes ECB nepřistoupí. Snížení sazeb ECB je reakcí na údaje o vývoji CPI za říjen. Nejenže byla hodnota meziročního růstu maloobchodních cen podstatně nižší než ECB očekávala, ale jak řekl prezident ECB Draghi na tiskovce po skončení zasedání, byl navíc pokles tempa růstu cen široce založený a týkal se řady kategorií zboží a služeb. Více ve speciálu.
• Růst amerického HDP ve třetím čtvrtletí překvapil pozitivně (+2,8%), jeho struktura však není příznivá. Slabší byly příspěvky od osobní spotřeby a investic, naopak poměrně výrazně přispěl růst zásob a především nečekaně slabé dovozy. Za překvapení se také dá považovat prakticky nulový příspěvek vlády: vzhledem k rozpočtovým škrtům by se dal čekat alespoň mírný negativní příspěvek. Z hlediska dalšího vývoje se nedá struktura HDP považovat za nijak povzbudivou. Nepříjemná je především stále slabá dynamika investic, svědčící o nízké důvěře podniků v budoucnost. To vede k pomalému zlepšování situace na trhu práce, následně k relativně slabé osobní spotřebě a klesající spirála pokračuje dalším poklesem motivace k investicím. Výrazný pozitivní příspěvek zásob mohl alespoň částečně souviset s nižší než očekávanou osobní spotřebou a v tom případě dále zhoršuje vyhlídky do budoucna. Přestože tedy celkový údaj o vývoji HDP vypadá na první pohled pozitivně, jsme při jeho hodnocení opatrní. Z hlediska Fedu jsou významné dva body: relativně slabé investice a nízké deflátory (PCE jádrový 1,4%). To by mělo spíše zvýšit šance na pokračování velmi uvolněné měnové politiky.
• Agentura S&P snížila rating Francie z AA+ na AA kvůli očekávanému slabému růstu ekonomiky.
• Z dnešních dat budou nejzajímavější údaje z amerického trhu práce. Očekávání jsou relativně skromná (120 000 vytvořených pracovních míst, růst míry nezaměstnanosti na 7,3%), otázka je, jak se přesně do údajů promítne zastavení financování vlády. Čím budou údaje slabší, tím větší šance na prodloužení kvantitativního uvolňování a to by měla být interpretace, kterou by měl do údajů vložit trh. Z hlediska „rychlých“ údajů je situace na trhu stabilní, počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu klesl na 336 000 z 340 000.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).