Hlavní navigace

ECB bude dál řinčet zbraněmi, ale sazby ponechá beze změny

10. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na posledním zasedání Evropská centrální banka všechny šokovala super-pesimistickým výhledem na rok 2013 (další propad o 0,3 %).

 Na ten navazovala debata o dalším snižování základní sazby a o eventuální možnosti srazit depozitní sazbu (za kterou si banky ukládají u ECB) pod nulu. Od prosincového zasedání ale řada indikátorů začala potvrzovat odrážení eurozóny ode dna hospodářského cyklu. Také jakoby ztichly veškeré holubičí hlasy z ECB. I když evropští centrální bankéři zatím nemají důvod přelaďovat na optimistickou notu, lepší předstihové ukazatele (jako PMI a Ifo) by je dnes prozatím měly odradit od dalšího snižování sazeb.

dan_z_prijmu

S uvolňováním měnových šroubů včera začala brzdit i polská centrální banka. Guvernér Belka potvrdil naše sázky na to, že v roce 2013 nás čeká pokles sazeb maximálně o 25–50 bps. Je to podobně jako v eurozóně odrazem zlepšujících se předstihových indikátorů – náš předstihový ukazatel pro Polsko, podobně jako polské PMI, zaznamenal v prosinci druhý růst v řadě.

Česká scéna přes mizerné výsledky průmyslu a růst nezaměstnanosti nevypadá natolik rozdílně. Předskokan průmyslu (český Blesk) se vylepšuje druhým měsícem v řadě. I když tedy guvernér Singer včera znovu mluvil o možnosti dalšího uvolňování měnových šroubů prostřednictvím intervencí proti koruně, nemusí již na takovou politiku zbývat moc času. Navíc otázkou zůstává, jakou úroveň kurzu by ČNB pravděpodobně cílovala. Nejkonzistentnější by byl kurz implicitně nadiktovaný prognózou, který se pro rok 2013 pohybuje v okolí 25,20 EUR/CZK. Pokud by tomu tak bylo, ČNB by stejně na současných úrovních neměla moc důvodů intervenovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).