Hlavní navigace

eBanka a Raiffeisenbank sbližují poplatky... a zdražují!

2. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

eBanka a Raiffeisenbank pokračují v integraci - a dostává se na citlivé fáze. Dalším krokem je sbližování poplatků obou bank. Kteří klienti na změnu doplatí a kteří naopak vydělají? Je výhodnější pro klienty jedné, či druhé banky? A není "sbližování poplatků" jen záminkou k jejich zvýšení?

Slučování eBanky a Raiffeisenbank spěje sice postupně, ale nezadržitelně kupředu. Dalším krokem, který poznají klienti 1. srpna 2007, je sbližování mnohých poplatků za služby poskytované oběma bankami. A jedná se o změny, kterých si nelze nevšimnout.

Výběr z bankomatu za 6,90 Kč… historií

Klienti eBanky, kteří splnili podmínky programů „Zdarma“, mohli vybírat z libovolného bankomatu za 6,90 Kč. Pokud si zvolili bankomat konkurenční banky, dostali tak téměř bezkonkurenční cenu. Sjednocování sazebníku s sebou ovšem nese významné změny i v této oblasti.

Klienti Raiffeisenbank jsou zvyklí na možnost výběru z vlastního bankomatu dvakrát měsíčně zdarma. Tu získají nově též klienti eBanky – a rovnou u obou bank. Bude-li klient ale vybírat v jiném bankomatu, zaplatí s programy „Zdarma“ 9,90 Kč. Stejná cena platí i pro třetí a další výběry z bankomatů Raiffeisenbank a eBanky. Při využití jiných programů klient eBanky za výběr z „cizího“ bankomatu zaplatí dokonce 39,90 Kč, což je o rovných 10 Kč více než dosud.

Zákazníci Raiffeisenbank se změny výše poplatků za výběr z bankomatu zatím nedočkají (či nemusí obávat). Zato jim z 15 Kč na 19 Kč měsíčně podraží vedení elektronické platební karty vedené mimo produktový balíček.

Transakce a přímé bankovnictví…

Raiffeisenbank zjistila, že telefonní bankovnictví moc lidí nevyužívá… a tak ho začala více zpoplatňovat. Zatím nikoli přímo, ovšem transakce, které jsou jinými přímými kanály prováděné zdarma či levněji, stojí prostřednictvím telefonního bankovnictví víc.

Zřídit, změnit či zrušit trvalý příkaz telefonicky tak lze za stejnou cenu jako na pobočce. To by ale nebylo tak špatné, na pobočce bylo zřízení trvalého příkazu či souhlasu s inkasem také zdarma… dosud. Od 1. 8. 2007 za ně klient zaplatí – 20 Kč. Za 20 Kč dosud mohl na pobočce příkazy měnit a rušit. Nyní si zaplatí o 150 % více – rovných 50 Kč jak na pobočce, tak při telefonickém hovoru.

Ovšem aby klienti GSM a internetového bankovnictví nezůstali zcela ochuzeni, ani jim se nevyhne poplatek. Zřídit trvalé příkazy a souhlasy s inkasem půjde i nadále zdarma. Za jejich změnu či zrušení však zaplatí 30 Kč – cenu, která jakousi zvláštní shodou zaplavila téměř celý bankovní trh.

Vklad hotovosti podraží v obou bankách. V Raiffeisenbank o 2 Kč (z 8 Kč na 10 Kč), v eBance o rovných 10 Kč (dříve bylo zdarma).

Hypotéky – zdražení…

eBanka nabízela hypoteční úvěry jako doplňkovou službu klientům – nejprve je přeprodávala od GE Money Bank, následně vytvořila vlastní. Raiffeisenbank nabízela hypotéky oproti eBance mnohem flexibilnější a v pestřejším provedení. Není proto divu, že již k 31. 5. 2007 eBanka vlastní hypotéky opět neposkytuje a distribuuje produkty své nové matky. Přesto některé vlastnosti hypotečních úvěrů eBanky Raiffeisenbanku zaujaly natolik, že je v upravené podobě převzala.

Přestože eBanka vlastní hypotéky již nemá, dochází v rámci sbližování sazebníků i ke změně jejich cen. A drahno říci, že si noví žadatelé nepolepší. Zatímco dosud mohli čerpat hypotéku v ceně 0,8 % z výše úvěru (min. 6 000 Kč, max. 29 000 Kč) za předpokladu, že již mají záznam v katastru nemovitostí o vložení zástavního práva, tuto možnost již nemají. Pravda, v Praze by se žadatel hypotéky v tomto případě zřejmě nedočkal, mimo Prahu je katastr ale pružnější…

Ať již klient o hypotéku má zástavní právo zapsáno, či jen o jeho vložení zažádal, zaplatí nově 0,9 % (min. 9 000 Kč, max. 30 000 Kč). Více ovšem zaplatí i žadatelé o hypotéku do 1 mil. Kč – zvýšil se minimální poplatek ze 7 tis. Kč na 9 tis. Kč.

Upravují se též další poplatky. Iniciuje-li klient změnu smluvních podmínek, zaplatí za ni 3 000 Kč. Dosud měl na výběr z několika poplatků od 2 tis. Kč do 10 tis. Kč dle druhu změny. Žadatelé o hypotéky FLEXI a EQUI mohou ušetřit (nebo naopak si připlatit) na poplatku za schválení úvěru ve výši 3 % s nově nastavenými limity min. 9 tis. Kč a max. 150 tis. Kč. A drobných změn se dočkalo též několik dalších poplatků především za upomínky a jednání o nesplácení úvěru.

Spotřebitelská půjčka – ušetří jak kdo…

spotřebitelských půjček se slučuje poplatek za jejich schválení – na úroveň běžnou v Raiffeisenbank. Pro klienty eBanky může být změna přínosem, ovšem někteří zaplatí více…

Spotřebitelské úvěry
Položka sazebníku eBanka Raiffeisenbank Nová cena
Schválení úvěru 0,3%, min. 600 Kč 0,5%, min. 250 Kč, max. 1750 Kč* 0,5%, min. 250 Kč, max. 1750 Kč*

* Platí pro stávající klienty, noví klienti dvojnásobek.

Klienti eBanky, kteří čerpají nižší půjčku, na poplatku ušetří díky nižšímu minimálnímu poplatku. Do výše 120 tis. Kč je pro ně budoucí úprava výhodnější. Stejně tak klienti, kteří čerpají úvěr vyšší – ti ušetří díky maximálnímu stropu poplatku za schválení úvěru. Musí si ovšem půjčit minimálně 584 tis. Kč.

skoleni_15_4

Termínovaný vklad eBanky: Vybírat dřív se vyplatí ještě méně…

eBanka měla poměrně přísná pravidla při předčasném výběru peněz z termínovaného účtu. Její klient bez ohledu na čas do splatnosti zaplatil 1,1 % z vybírané částky. Nově na tom ale nebude lépe… naopak. Zaplatí 2 % u vkladů vedených v českých korunách a 1,5 % u vkladů v zahraničních měnách. Navíc je stanoven minimální poplatek ve výši 1 000 Kč…

Změn v sazebnících bude ještě více. Další z nich se týkají např. vkladu vyššího objemu hotovosti a dalších úkonů, s nimiž se klienti nesetkávají pravidelně.

Jak vnímáte změny chystané v eBance a Raiffeisenbank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).