Hlavní navigace

Názor k článku Dvakrát a dost. S bodovým systémem snadno bez řidičáku od jezevec - v civilizovaných zemích platí tzv "materiální podstata přestupku"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2016 10:59

    jezevec (neregistrovaný)

    v civilizovaných zemích platí tzv "materiální podstata přestupku" - tedy, že se odděleně zkoumá, zdali se přestupek stal, tedy nepochybně padesátka platí i v polích na výjezdu z obce (i když, je legitimní diskuse, zdali by u posledního baráku kilometr před cedulí neměla být značka povolující vyšší rychlost?) - a věc jistě jiná je materiální podstata přestupku, kdy pro TREST je nutno zkoumat, zdali bylo ublíženo nějakému státem chráněnému zájmu, pro který by bylo nutno použít násilí státu.
    pro udělení sankce tedy nestačí pouze překročit rychlost na výjezdu z obce - ale policajt se musí dostavit ke správnímu řízení (k soudu) a doložit, jaký zájem společnosti byl chráněn měřením rychlosti na výjezdu z obce - případně jaký státem chráněný zájem byl porušen tím, že jste tam ve tři ráno jel 56.
    tím stát nutí své zaměstnance, aby lidu sloužili - stát vás nesmí zbuzerovat za pouze formální porušení zákona, kterým nikomu nevznikla škoda. asi by vás překvapilo, že například v klokánii musí policie řidiče zřetelně informovat o měření radarem, a u autoveloxů musí dokonce být dodatečná tabulka zdali je v daném okamžiku aktivní nebo inaktivní - účelem totiž není vybrat pokuty, ale donutit lidi jezdit pomalu tam, kde to má smysl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).