Hlavní navigace

Důvěra v ekonomiku mírně klesla, drama se ale nekoná

24. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní konjunkturální průzkum přinesl mírný pokles důvěry v ekonomiku. Ta klesla o jeden bod oproti červnu, meziročně je ale mírně vyšší.

Meziměsíční pokles tady není nic dramatického. Hodnota v červnu byla relativně vysoká, proto dnešní pokles je jen ustálení se na průměru letošního roku. Žádná zásadní hrozba v ekonomice není. Ta dále pokračuje ve svém růstu a nic by se na tom nemělo změnit ani v dalších měsících. Podniky mají nasmlouvané zakázky v průměru na téměř 8 měsíců dopředu, což jim dává určitou jistotu pro celý letošní rok.  Mimo to mají průmyslové podniky v průměru 85% využití svých kapacit, což je už velmi dobrá hodnota. Je na takřka stejné hodnotě, jakou vykazuje Německo. Průměr celé EU je ale nižší. Například Slovensko vykazovalo ve druhém čtvrtletí tohoto roku 79% využití kapacit ve zpracovatelském průmyslu.

dan_z_prijmu

Výraznější propad zaznamenalo stavebnictví. Zde klesla důvěra o celé tři doby na hodnotu –20 bodů. Meziročně je ale lepší o 16,5 bodu. Pokles je daný očekáváním poklesu poptávky po stavebních pracích v následujících třech až šesti měsících. Přesto to se zakázkami v současnosti není špatné. Stavební firmy nyní postupně ožívají díky tomu, jak se rychle zvedla poptávka. V současnosti se staví jak liniové stavby, tak funguje i bytová výstavba, která je živená velkou poptávkou po nových bytech díky levnému financování. To nahrává hlavně stavebním firmám, které mají připravené projekty a jsou připravené začít stavět takřka okamžitě.

Spotřebitelská důvěra mírně klesla, protože se zvedly obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Přes tyto obavy jsou ale vyhlídky relativně pozitivní. Nezaměstnanost stále klesá a inflace zatím příliš neroste. To je optimální spotřebitelská situace, protože disponibilní příjmy lidí rostou. Jinými slovy lidé si mohou reálně více koupit, jsou bohatší. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).