Hlavní navigace

Důchody ve východní a střední Evropě

17. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

České důchody zdaleka nedosahují úrovně starobních penzí v západní Evropě. Ve srovnání se zeměmi na východ od našich hranic jsme na tom ale stále poměrně dobře. Ve kterých zemích střední a východní Evropy jsou důchody nejnižší? A kde se mají penzisté naopak nejlépe?

Státní penze v členských zemích Evropské unie je mnohem vyšší než v ostatních vyspělých zemích světa. Její výše bude však v nejbližších letech klesat. Budoucí penzisté tak budou více odkázáni na své vlastní úspory. Kdo bude chtít mít „slušnou penzi“, musí vzít svůj osud do vlastních rukou.

Důvod je jasný: průběžný způsob financování důchodového systému je v dnešní podobě vzhledem k neustálému stárnutí evropské populace a zvyšování počtu penzistů dlouhodobě neudržitelný. V západních zemích Evropské unie dosahuje penze v průměru přes 70% mzdy dosahované před odchodem do důchodu. Jak jsou ale vysoké penze v zemích východní Evropy?

Nejnižší penze jsou v Rumunsku a Bulharsku

Absolutně nejnižší je průměrná penze v Rumunsku (45 EURO měsíčně) a Bulharsku (53 EURO měsíčně). Více než 60 % Rumunů a Bulharů přesto nedosahuje ani průměrné penze a jejich životní úroveň je výrazně za evropským standardem. Ve Slovinsku je průměrná penze téměř desetkrát vyšší než v Rumunsku (420 EURO). Vyšší průměrná penze než v Česku (223 EURO) je pouze v uvedeném Slovinsku a na Kypru (359 EURO).

Kdy půjdou do důchodu Češi?

Během posledních let došlo v Česku k postupnému zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. Postupně se bude zvyšovat až na 63 let, přičemž hranice by měla být stejná pro muže i ženy. Muži narození v roce 1953 a později půjdou dle současné právní úpravy do důchodu v 63 letech, stejně jako tak bezdětné ženy narozené v roce 1956 a později. Ženy s dětmi půjdou do důchodu dřív (záleží na počtu vychovaných dětí).

Důvodem sjednocení je především skutečnost, že se ženy dožívají v průměru vyššího věku než muži. I při stejných podmínkách odchodu do důchodu budou pobírat ženy důchod v průměru delší dobu než muži. 63 let však ještě nemusí být konečná hranice…

Důchodový věk: západ versus východ

Občané východní a střední Evropy odchází v současné době do důchodu dříve než v západní Evropě. Dochází ale k postupnému přibližování a zvyšování důchodového věku.

V Bulharsku dochází k postupnému navyšování věkové hranice pro odchod do důchodu každoročně o pár měsíců tak, aby byl v roce 2009 důchodový věk u mužů 63 let a u žen 60 let. V Estonsku bude v roce 2016 důchodový věk pro muže 63 let a pro ženy 59 let. V Lotyšsku bude v roce 2009 důchodový věk pro muže 61,5 let a pro ženy 58,5 let. V Litvě bude v roce 2009 důchodový věk pro muže 62,5 let a pro ženy 60 let. Ve Slovinsku bude v roce 2008 důchodový věk pro muže 63 let a pro ženy 61 let. V Rumunsku je důchodový věk pro muže 65 let a pro ženy 60 let.

V západních členských zemích Evropské unie je věková hranice pro odchod do důchodu pro muže i ženy 65 let (výjimku tvoří Francouzi – 60 let, Belgičanky – 62 let, Rakušanky, Britky, Italky, Francouzky – 60 let).

Penzijní připojištění nejrozšířenější ve Slovinsku

Státní penze v žádné zemi nestačí na využívání všech výhod, které nám podzim života přináší (cestování, čas na hobby…). Nejvíce si to uvědomují Slovinci, kteří v nejvyšší míře začínají využívat výhod penzijního připojištění. Tímto trendem se inspiruje čím dál více Čechů, kteří začínají myslet na zajištění svého stáří.

skoleni_15_4

Rozumní občané si jednoduše spočítají, že v budoucnosti nebudou mít vlády tolik peněz na důchody jako nyní. Soukromé úspory na penzi jsou naprostou nutností. Penzijní připojištění a jiné formy dlouhodobých úspor se stávají významným doplňkem státem garantované penze.

Průměrná měsíční výše důchodu v zemích východní Evropy (koncem roku 2003)
Země Průměrný měsíční důchod (v EURO)
Slovinsko 420
Kypr 359
Česko 223
Polsko 222
Maďarsko 176
Slovensko 138
Estonsko 108
Litva 95
Lotyšsko 94
Bulharsko 53
Rumunsko 45

Zdroj: Canstat, Statistical Bulletin za 3. čtvrtletí 2003

O důchod by se měl postarat...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).