Hlavní navigace

Názor k článku Důchody spojily Zemana s Drahošem. Oba ale nebyli přesní, průměr u penzí je blízko středu od ViR - No, 17 tis. je opravdu hodně. Nicméně, je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2018 18:41

    ViR (neregistrovaný)

    No, 17 tis. je opravdu hodně. Nicméně, je potřeba vzít v úvahu: 1. Že u invalidních důchodů III. stupně se doba pro procentní výměru "dopočítává" tak, že se předpokládá, že doba do nároku na starobní důchod bude celá odpracována, a započte se pro staovení procentní výměry 100 % (jako náhradní). 2. Že doba pracovní neschopnosti je započtena jako doba náhradní a opět se započte 100 %. 3. Že doba v evidenci ÚP, kdy má dotyčný podporu nebo čerpá odstupné, je opět náhradní dobou, započtenou 100 %. Při výpočtu osobního vyměřovacího základu jde přitom o doby vyloučené, které tedy nezhoršují průměrný výdělek.

    Dotyčný 40 letý člověk (patrně tedy ročník 1977 plus minus), který vzhledem k nízkému vzdělání začal pracovat okamžitě po ukončení základní školní docházky, a který byl v evidenci ÚP opakovaně, ale nikoli dlouhodobě v kuse, tak klidně může mít pro procentní výměru důchodu uznaných až 52 (!) let doby pojištění, protože až do minulého roku se pro ročník 1977 počítalo s důchodovým věkem 67 let.

    Co je trochu problém, to je, že osobní vyměřovací základ (tj. průměrný výdělek za celou pracovní kariéru, přepočtený na současnou hodnotu peněz koeficientem růstu mezd) by vycházel asi na 33000 Kč.

    Ovšem na druhé straně, pokud by se ve výpočtu uplatnilo více vyloučených dob z důvodu nemoci či ÚP, a pokud by šlo o průměr převážně např. za období 1992 - 2001, tak by potřebné mzdy v daných letech byly jen 5110 Kčs na začátku až 15700 Kč na konci té dekády. To mi nepřijde nemožné. Takže při troše štěstí a souhře okolností to tak může být i v situaci, kdy ten dotyčný měl příjem jen někde kolem průměru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).