Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Důchody mladých: Opravdu přijde katastrofa? od Pegas - opomněl okolnost, že součástí důchodového systému bylo kromě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2008 7:33

    Pegas (neregistrovaný)
    opomněl okolnost, že součástí důchodového systému bylo kromě vyplácení důchodů z aktuálních příspěvků nových pojištěnců byla i suma příspěvků, zaplacených důchodci v době jejich aktivního života. Bohužel o tento fond měl pečovat stát, který však tyto příspěvky (důchodový fond) převedl do příjmů státního rozpočtu běžného rozpočtového roku, ze kterého se důchody vyplácely, jako jeho součást. Tak se ztratil přehled, kolik měli důchodci "naspořeno" na důchodovém fondu a kolik bylo nutno dotovat z příspěvků (povinných odvodů) aktivně pracujících lidí. tato nabouraný systém pak vytváří domněnku, že neexistuje mezigenerační solidarita a že aktivně pracující lidé živí své důchodce. Projevuje se tak neúcta ke stáří, kdy se na důchodce pohlíží jako na příživníky a generační zátěž. Částečně to může odstranit systém důchodového připojištění, který byla za komunistů zrušen a peníze nenávratně rozkradeny a který teď nová generace horko těžko obnovuje a ještě s rizikem, že zřizované fondy budou svými správci vytunelovány.
  • 7. 2. 2008 22:46

    přemýšlet (neregistrovaný)
    ano, souhlasím, autor článku nejen opomněl všechno, co tu Pegas popisuje- autor článku i Pegas opomněl, že celé porevoluční období všechny vlády rozpouští dál do státního rozpočtu povinné odvody pracujících na důchod.
    Kolik si kdo za život odvedl do důchodového fondu by bylo možno zjistit z archivu České správy sociálního zabezpečení, ale to by se muselo chtít. A kdeže ty peníze dnes jsou, že?
    Stát úmyslně vytváří názor, že pracující ze svých výdělků dotují důchodce a vytváří tak neúctu a nesnášenlivost mladších ke starým. Důchodci jsou HLAVNĚ pro státní kasu přítěží a proto mnoho kroků nynější vlády směřuje k vytváření mezigenerační nesnášenlivosti. A autor článku některými větami tuto myšlenku nesnášenlivosti ke starým propaguje.
    Ono je už hodně smutné a neetické, že odsouváním doby možného odchodu do důchodu a i jinými nástroji, například ve zdravotnictví, se stát snaží zminimalizovat počet vyplácených důchodů. Šetřit peníze státní kasy by se mělo a mohlo jinde....
  • 8. 2. 2008 9:25

    anonymní
    Ano, máte pravdu, udržováním průběžného systému se zasévá mezigenerační nenávist. Ale hlavní vinu mají komunisti, kteří ho tak v roce 1953 definitivně nastavili! Vina porevolučních vlád je jen v tom, že nezavedli zpět fondový systém. Jenže je jistě snazší fondový způsob zrušit a zavést průběžný jako v roce 1953 (a použít 2 biliony Kč ze zabavených penzijních fondů, např. na zbrojení), než naopak!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).