Hlavní navigace

Důchody 2018: Vyšší valorizace a pětistovka navíc

26. 9. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Důchodci si příští rok přilepší o necelou pětistovku. Je to tím, že valorizace penzí bude od roku 2018 výrazně vyšší než dosud.

Důchody se příští rok zvýší víc, než bylo v minulých letech zvykem. Do valorizace se totiž promítnou nová pravidla schválená během letošního roku.

4 % pro důchodce

Příští rok se kvůli valorizaci zvýší penze o 4 %. U průměrného důchodu to znamená navýšení o 475 Kč. Informace je možné odvodit po zveřejnění údajů o červnové inflaci Českým statistickým úřadem, která byla poslední neznámou pro stanovení celkové valorizace.

Základní výměra důchodu, která je u všech peníz stejná, k 1. lednu 2018 vzroste o 150 Kč na 2700 Kč z původních 2550 Kč platných pro letošní rok.

Procentní výměra, která zjednodušeně řečeno závisí na získané době pojištění a vašich příjmech (přesněji na výši osobního vyměřovacího základu, který zahrnuje i příjmy z minulosti přepočtené na současnou úroveň), se zvýší o 3,5 %.

Na začátku letošního roku se základní výměra důchodu zvýšila o 110 Kč na celkových 2550 Kč a procentní výměra o 2,2 %.

Výdaje na valorizaci budou v roce 2018 činit 16,6 miliardy Kč.


Zdroj: Twitterový účet Bohuslava Sobotky

Dvě novinky, které mění pravidla valorizace

Valorizace bude od příštího roku vyšší, protože se na ni budou vztahovat nová pravidla, která zavedla novela zákona od letošního srpna.

Celkové zvýšení důchodů je stanoveno za pomoci dvou indexů. Plně se zohledňuje meziroční růst cen mezi červny 2016 a 2017 a dále se počítá i s indexem růstu reálných mezd v loňském roce.

Růst cen

První novinkou při výpočtu valorizace je zohlednění růstu indexu životních nákladů domácností důchodců. Tedy růst cen zboží ze spotřebního koše seniorů místo obecného růstu cen. To ale jen za situace, že bude takový postup pro důchodce výhodnější.

Zrovna pro minulé období to ale neplatí. Index životních nákladů domácností důchodců loni dosáhl pouze 2,1 %, zatímco obecný index spotřebitelských cen byl ve výši 2,3 %, a proto se tentokrát ve valorizaci od ledna 2018 použije obecný index ve výši 2,3 %

Růst reálných mezd

Druhou změnou je zohlednění růstu reálných mezd (v roce 2016) z jedné poloviny místo původní jedné třetiny. Reálné mzdy se loni zvyšovaly o 3,3 %. Je-li pro účely zvýšení důchodů použita polovina tohoto růstu, uvažuje se po zaokrouhlení s hodnotou 1,7 %.

V případě, že by byl započítáván růst reálných mezd z jedné třetiny, jako tomu bylo dosud, důchody by příští rok vzrostly o 3,4 %, což by u průměrné starobní penze činilo 410 korun.

Zvyšování průměrného starobního důchodu v čase
Datum zvýšení Nárůst v Kč Nárůst v %
Leden 2008 350 Kč 4 %
Srpen 2008 470 Kč 5,1 %
Leden 2009 333 Kč 3,5 %
Leden 2011 377 Kč 3,7 %
Leden 2012 178 Kč 1,7 %
Leden 2013 141 Kč 1,3 %
Leden 2014 49 Kč 0,4 %
Leden 2015 205 Kč 1,9 %
Leden 2016 40 Kč 0,4 %
Leden 2017 313 Kč 2,7 %
Leden 2018 475 Kč 4 %

Zdroj: MPSV

Jak vypadá obyčejný den poštovního doručovatele? Byli jsme u toho a boleli nás nohy. Podívejte se v naší galerii.

Drahý přílepek

O změně pravidel pro výpočet valorizace se hlasovalo na poslední chvíli. Změna prošla jako přílepek k návrhu, který se zabývá důchodovým věkem.

O tomto opatření, které se zdá být lepším, než ve skutečnosti je, jsme informovali v článku Předvolební utrácení: vyšší platy i důchody a zdánlivý strop důchodového věku a v článku Zastropování důchodového věku je předvolební kalkul a nesmysl.

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, ke změnám v pravidlech valorizace před časem pro server Měšec.cz poznamenal, že náklady, které se ze státní kasy vynaloží na valorizaci příští rok, se mohou multiplikací během několika let navýšit i na čtyřicetinásobek.

Schválené opatření je dosud největším krokem k budoucímu vytěsnění investic do infrastruktury sociálními transfery. Problémem opatření je, že na rozdíl od jednorázových dárečků nepůjde vzít zpět bez změny zákona ani v případě ekonomické krize, pokud ale budoucí politická reprezentace toto opatření zruší zákonem v době krize, tuto krizi nepochybně prohloubí, myslí si Sobíšek.

skoleni_15_4

Už příští rok může být valorizace penzí ještě vyšší kvůli vysokému tempu růstu reálných mezd.

Valorizace se týká všech druhů důchodů, tedy starobních, invalidních i pozůstalostních. Zvyšuje ale i tzv. dílčí důchody, které byly přiznány podle koordinačních nařízení EU nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. V tomto případě se procentní výměra důchodu zvýší o 3,5 % a základní výměra dílčího důchodu vroste pouze o poměrnou část ze 150 Kč, která odpovídá poměru české doby vůči celkově získané době pojištění. Valorizace pravidelně zvyšuje i vyplácené příplatky k důchodu přiznané podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb. (o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem) a příplatky podle zákona č. 357/2005 Sb. (o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).