Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Důchodový věk má nová pravidla. Strop na 65 letech je dopředu zralý na odstřel od vlčice888 - PRO SROVNÁNÍ: AMERIKA - NÁŠ VZOR !!! Pro odchod...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 1. 2018 19:03

    vlčice888 (neregistrovaný)

    PRO SROVNÁNÍ: AMERIKA - NÁŠ VZOR !!!

    Pro odchod do důchodu stačí odpracovat 10 let a mít příslušný věk.
    Pokud by žena měla malý důchod, dopočítá se jí do 50% výše důchodu jejího manžela. Pokud žena vůbec nepracovala, dostane 50% výše důchodu manžela (jejímu manželovi je samozřejmě jeho důchod vyplácen celý).
    Důchod dostane i pokud je s manželem rozvedená, ale pokud s ním žila minimálně 10 let..
    Spočítají to na počkání za 20 minut, nic se nemusí dokládat, všechno mají v PC. Cizinci jen to, že jsou v USA oprávněně. Stát Oregon, USA.

    Německo - důchod, jeho poměrnou část lze dostat již po odpracování 5 let!!!!

    Česká republika
    - vlastní případ - musela jsem mít odpracováno = placeno pojištění minimálně 35 let, jinak bych nedostala nic!!! Odcházela jsem do "předčasného" důchodu ve svých 58,5 letech. V roce 2016 pro tzv. řádný odchod do důchodu "stačilo mít odpracováno" 33 let - do předčasného muselo být minimálně 35 let!
    Normální člověk NENÍ SCHOPEN si spočítat, jestli vůbec má nárok a kolik důchodu dostane. Mám středoškolské vzdělání ekonomického směru, zakoupila jsem si knihu "Kdy do důchodu a za kolik" a ani s touto knihou se mi to nepodařilo.
    Musela jsem osobně dojet na Českou správu sociálního zabezpečení do Olomouce 4x (slovy: čtyřikrát) a trvalo jim to čtyři měsíce!!!!! Na výpočtu se podílely celkem 3 pracovnice!!!!
    Spočítali, že mi do 35 let chybí 153 dní. Pokud jsem chtěla důchod, musela jsem požádat o další dobrovolné placení důchodového pojištění. Mají na to tiskopis. Spočítali, že za těch chybějících 153 dní musím státu doplatit téměř 12 000 Kč. Protože jsem poslední tři roky byla téměř pořád nezaměstnaná - práce pro mě v 55+ opravdu nebyla a neměla jsem žádný příjem, museli jsme si s manželem vzít na tuto částku hotovostní půjčku u banky.
    Ale ani to už teď nejde - zažádat o důchod, když jste v tzv. náhradní době!!! Když nyní chcete zažádat o důchod a nemáte "odpracováno" 35 let, musíte v době žádosti PRACOVAT nejméně 12 měsíců, nesmíte být v tzv. náhradní době - tedy ani na úřadu práce, ani na nemocenské apod. Novelizace zákona od 1.2.2018!!!!
    A to opomíjím to, že mi na Úřadu práce pracovnice o generaci mladší, tři měsíce před důchodem nadávala, že se mi nechce pracovat a že jsem líná!!!! A chování - jak k celoživotnímu nemakačenkovi !!!
    A nemyslete si, že se vás všech výše uvedené netýká!!! Týká a moc!!! Mnoho lidí nebude mít "odpracováno" a pojištěno letos potřebných minimálně 34 let a od příštího roku minimálně 35 let!!! Něco se totiž započítává 100%, něco 80%, něco 50% a něco vůbec!!!
    Budete tedy zírat!!!!
    Taky z částky, kterou vám nakonec - pokud vůbec něco - přiznají a budou vyplácet!!!!! Já jsem tedy rozhodně nepracovala za minimální mzdu, byla jsem dokonce i zaměstnaná na Finančním úřadu 8 let v platební třídě č. 8 s dobou praxe více, jak 15 let. A to, co mi spočítali a co dostávám by tedy nestačilo ani na platby v malém bytě ve městě (máme malý domek na vesnici).
    Zlatí komunisti, to mi věřte a také to poznáte!!!

  • 11. 1. 2018 1:16

    xf (neregistrovaný)

    No, ono to tak horké není. Sice po deseti letech můžeš, za určitých podmínek na důchod dosáhnout, ale je tam spousta podmínek a háčků. A takdy ten "desetiletý" důchod je dost nízký. Viz.:

    https://stryczek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617472

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).