Hlavní navigace

Názor k článku Důchodová reforma zachrání státní rozpočet, ale vaši penzi ne od Jarmila - Já přece nenapadám skutečnost, že současný pracující platí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2010 8:09

    Jarmila (neregistrovaný)

    Já přece nenapadám skutečnost, že současný pracující platí penzi současnému důchodci. Kdyby se ale penzijní fondy nerozkradly, bylo by v nich více peněz na vyšší penze. Jenže penzijní fondy lákají kdejaké hejly. Pokud je mi známo, tak za starého Rakouska a naší 1. republiky nebyli penzijně pojištěni všichni. Penzijně byli pojištěni hlavně státní zaměstnanci, sát se o jejich zajištění staral i jinak. Váleční vysloužilci a invalidé třeba měli přiděleny trafiky, ve kterých za pevné ceny prodávali tabák, na jehož výrobu měl stát tabákový monopol (odtud označení „trafika“ pro slušné zajištění). Penzijně zajištěni tak byli třeba zaměstnanci drah nebo dělnice v tabačkách. Poprvé rozkradl penzijní fondy Hitler, on teda krom toho českou ekonomiku i solidně vytuneloval. Byl rozkraden majetek židů, přeživší židovští potomci přišli i o náhrady životního pojištění rodičů – jak je vám známo, válečné události jsou výlukou z pojištění. Podruhé rozprášili penzijní fondy komunisté. No, a potřetí jsme je zlikvidovali při privatizaci v 90. letech. Penzijní fondy totiž netvoří jen státní dluhopisy, ale taky akcie. My neměli akcie, protože podniky vlastnil stát. Takže jsme podniky zprivatizovali, aniž bychom alikvótní část vložili zpět do penzijních fondů. Současný český kapitálový trh hovoří za vše: a akciemi kolika podniků se obchoduje na burze? Navíc jsme zavedli squeeze-out, vy myslíte, že tohle bude někoho motivovat ke spoření na důchod? V Čechách tak maximálně ke koupi investičního bytu, pokud chce spořit na důchod, musí se poohlédnout za hranicemi tohoto státu.
    Navíc si musíte uvědomit, že systém není statický, ale dynamický. Vy vstoupíte do systému za nějakých podmínek, ale čerpat začínáte za úplně jiných. Za 40–45 let se tohoto stane! Takže nezáleží jen na poměru osob v produktivním věku x důchodcům, ale i na výkonnosti celé ekonomiky. Výkonná ekonomika důchodce v pohodě uživí. Nesmí mít ale černé pasažéry.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).