Hlavní navigace

Názor k článku Důchodová reforma zachrání státní rozpočet, ale vaši penzi ne od Standa - Jenže není páka, která donutí šetrně hospodařit s cizími...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2010 18:57

    Standa (neregistrovaný)

    Jenže není páka, která donutí šetrně hospodařit s cizími penězi desítky tisíc lidí ve státní správě.
    Myslím si, že stát by neměl neustále deformovat ekonomiku podporou jedněch věcí a znevýhodňováním jiných. Ideální stát: čím menší, tím lepší.
    I mně to dlouho trvalo pochopit, ale tam kde je podpora některých věcí, zákonitě se deformují ekonomické vztahy. I kdyby bylo vše zcela čisté a průhledné, ve výsledku je to nakonec dražší, než kdyby každý jednal sám za sebe podle svého nejlepšího úsudku. Když vezmete kalkulačku, zjistíte, že to nakonec stálo všechny dohromady na daních víc, než kdyby si to každý platil ze svého. Jsem přesvědčen, že mýto na soukromé silnice by nakonec bylo menší, než to, co bychom platili na výstavbu silnic na daních, i kdyby byly levné jako v Německu.
    Krásně je to popsáno v knize Henry Hazlitt, Ekonomie v jedné lekci: Všechny ty úžasné věci, které by ‚nikdy nebyly postavené za soukromé peníze‘, jsou přece ve skutečnosti postavené právě za soukromé peníze, za kapitál, který byl vybrán na daních. Recenze viz: http://www.finmag.cz/clanek/19069/200-stran-ktere-vas-nauci-videt-byznys-za-vsim/
    V Německu nemají tak silnou betonářskou lobby, tak jsou tam dálnice levnější. U nás zase nemáme tak silnou zelenou lobby, tak nešrotujeme pojízdná auta a máme levnější láhve a elektřinu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).