Hlavní navigace

Názor k článku Důchodová reforma zachrání státní rozpočet, ale vaši penzi ne od Roman - b) dostal jsem se k článku teď, ale přesně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2010 11:45

    Roman (neregistrovaný)

    b) dostal jsem se k článku teď, ale přesně co jste napsal, mám na mysli také. Pokud tedy stát nebude garantovat vklady na penzijním připojištění, dojde k tomu, že dnešní třicátníci ( patřím sem i já ) nebudou mít důchod ani státní a ani svůj našetřený, protože v tomto průběžném systému to stihnou vyčerpat dříve narození a fond krachne.
    Jediné východisko vidím v tom, že každý bude sypat z daní tak jako dosud, možná pevnou částku dle platového rozpětí, ale důchod bude muset být rovný, nějaké % mediánu mezd, ten, kdo bral více, mohl si našetřit bokem, kdo dělal za méně, stát může být rád, že nečerpal dávky.
    Kde může stát ušetřit je jasné : státní zakázky, výsluhy.
    Sociální dávky. Tam opatrně. Přídavek na dítě, sociální, na bydlení a další příplatky: Přehodnotit hodnotu životního minima a jakmile rodina na něj dosáhne, už žádné dávky. Zrušit tyhle agendy a zavést jednu dávku : dorovnání do životního minima vyplácenou na konkrétním obecním úřadě. Snížit nebo zrušit porodné. Rodičovský příspěvek bych opět vyplácel jen tehdy, nedosáhla by rodina životního minima. Samozřejmě, že nemyslím současnou hodnotu ŽM cca 9.000 Kč na 4 lidi. Přídavek na dítě nahrazuje sleva na dani na dítě a manželku bez příjmu si lze také odečíst.
    Stavební spoření – zrušit současnou formu státního příspěvku. Stát podporuje daňový odpočet úroků z úvěru ze stavebního spoření – jedna forma podpory, kdo nebude čerpat úvěr a zaplatí si nemovitost, pozemek, rekonstrukci z našetřených peněz, vyplatit jednorázový příspěvek formou kalkulace úvěru na nejkratší období splatnosti úvěrů a daňového odpočtu předpokládaného úroku. Z tohoto je patrné, že by se již nevyplatilo jen spořit, a tak by se tohle letadlo mohlo časem také úplně zrušit. Než krachne samo.

    Omezit platby na agendu poslanců a senátorů. Nezdaněné výhody zdanit. Snížit počet senátorů v senátu ( z 81 třeba na 51 – Německo má 69 )
    Atd. Zdroje jsou. Zatím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).