Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Důchodci dostanou další mimořádnou valorizaci. O kolik se zvýší penze právě vám? od anonym - Přeji dobrý den. Předně raději užívám slovo senior/ka...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2022 11:11

    bez přezdívky

    Přeji dobrý den. Předně raději užívám slovo senior/ka než důchodce. Domovy jsou také pojmenovány Domovy pro seniory. Trochu mne mrzí určitá averze pro lidi, kteří již nejsou pracovně aktivní a mají nárok na pravidelnou měsíční rentu seniora. Setkávám se s tím celkem často. Byl to i jeden z důvody, kdy jsem ještě jako seniorka pracovala 3,5 roku pracovala a čelila jsem tomu, že beru práci mladým. V mém případě jsem byla oslovena, protože se nedařilo místo obsadit. Pokud je důvod k valorizaci podle zákona kvůli narůstající inflaci, je to v pořádku. Když zůstane senior/ka osamocen, nesníží se mu úhrada za bydlení a není opravdu co závidět. Úhradu za bydlení platí stejnou částkou jako ti, kde jsou dva příjmy.

  • 11. 5. 2022 12:43

    Paly

    Slovo "senior" je v tomto případě špatně zvolené. Správně je "důchodce".

    slovo "senior" označuje někoho starého, staršího, zkušenějšího(počtem let na pozici)...
    slovo "důchodce" označuje někoho kdo dostává důchod

    Důchodce nemusí být senior.
    Důchodce jsem od 26let - a pokud by jste mě označila jako seniora, mohl bych se urazit.
    Valorizace důchodu se týká důchodců a ne seniorů.

    Senior nemusí být důchodcem (pokud nesplnil požadavky k získání nároku na důchod)

    Domov pro seniory je jiná záležitost. Tyto domovy jsou specializované na staré lidi(seniory). Invalida v mladém věku popř. sirotek by tam správnou péči nedostali. Přitom to jsou důchodci.

    Doporučuji používat vhodná slova se správným významem. Použití slov, která se Vám líbí je sice hezké - ale může to způsobit chybnou interpretaci.

  • 12. 5. 2022 8:26

    Kousavka

    "Důchodce" je ten, kdo dostává důchod. Což vůbec nemusí být důchodce coby starý člověk, nebo dokonce senior. Důchodcem může být totiž i malé dítko, pokud mu zemřel jeden z rodičů a to dítko následně dostává polosirotčí důchod. Důchodcem je i nemocný člověk, který dostává částečný invalidní důchod. Také jsem byla ve svém mládí důchodcem, protože mi zemřeli oba rodiče. nebyla jsem ani stará, ani senior, ale osoba, pobírající sirotčí důchod. Ono se totiž u toho zvyšování důchodů rádo zapomíná na to, že ho pobírají i lidé postižení nebo děti bez jednoho nebo dokonce obou rodičů. Takže neházejme všechny "důchodce" do jednoho pytle. Osoby, pobírající nějaký důchod, jsou vlastně de facto státní zaměstnanci", neb jsou vypláceni státem :-).

  • 12. 5. 2022 16:01

    ViR

    Osoby, pobírající nějaký důchod, jsou vlastně de facto státní zaměstnanci", neb jsou vypláceni státem :-).

    V té větě je hezká pointa ;-) Zaměstnanci, a to včetně státních, obvykle za výplatu mají odvádět nějakou práci, což po důchodcích, tedy příjemcích důchodu, za ten důchod nikdo nechce *).
    Ovšem ne u všech státních zaměstnaců je odvádění nějaké práce za výplatu od státu vždy viditelné :-D

    *) U příjemců ID 1. a 2. stupně se sice práce předpokládá, protože tyto ID mají za cíl kompenzovat snížené uplatnění na pracovním trhu a nikoli nahradit výdělek, nicméně zda ID pracují či nikoli výši těchto ID neovlilvní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).