Hlavní navigace

Domácí vězení jako alternativní trest

9. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Překročit hranu zákona je někdy okamžikem několika vteřin, který se již nedá vzít zpátky. Lítost nepomůže a občan je hnán k odpovědnosti. Trest ukojí spravedlnost, ale někdy výše trestu znamená odsouzení dalších nevinných.

Nejspíše i vy patříte mezi spořádané občany. Platíte daně, řádně splácíte závazky a snažíte se žít životem se spravedlivým přístupem k ostatním občanům. A najednou nastane jediná chvilka nepozornosti a následné události nejde již vzít zpátky. Autonehoda, při níž zemře nevinný člověk. Nepozornost při dodržování bezpečnosti práce, která způsobí vážné zranění. Lidská chyba při výpočtu má za následek zborcení stavby. Je-li na druhé straně jediné chyby smrt, její hrozící nebezpečí či vážné zranění, problémy vás neminou.

Slepá spravedlnost

V těžkých chvílích je viník označován nevybíravými výrazy a kdyby bylo možné dopustit jeho kamenování, mělo by vše rychlý spád. Ještě bolestnější jsou případy, kdy viník je soudem propuštěn jen tak zlehka bez zásadních pohnutek a lítosti. Ovšem neštěstí se stávají i slušným lidem a jediná životní chyba znamená zlom v rodinném životě. Litera zákona z podstaty nerozlišuje, kdo trestný čin způsobil, ale že se stal. Trestně odpovědný je důchodce, živitel rodiny ve zralém věku i mladá matka se dvěma dětmi.

Obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti patří mezi nejčastější důsledky dopravních nehod. Jeden až tři roky nepodmíněně patří mezi běžnou sazbu. Spravedlnost zvítězí, viník je potrestán, ale život to nevrátí. Naopak, je-li potrestaným člověkem matka nebo otec, jeho rodina po dobu trestu přichází také o člověka, kterého miluje. Jde-li o potrestaného samostatného rodiče, jsou mu po dobu výkonu trestu odebrány děti a umístěny do ústavu sociální péče. Trest je tak dvojí: je trestán viník i jeho rodina, tj. nevinní.

Pomoc v novém trestním zákoníku

Nový trestní zákoník, který představilo Ministerstvo spravedlnosti, již počítá s alternativním trestem v podobě domácího vězení. Díky tomu by nemusel být viník tak nehumánně oddělen od svých potomků. Samozřejmě je nutné splnit zákonné podmínky. Přesto pro do té doby spořádaně žijící občany, kteří se dopustili neúmyslného trestného činu, by právě domácí vězení mohlo být humánní cestou, jak si odpykat trest a přitom nepřijít o rodinu.

Podle návrhu trestního zákoníku je domácí vězení jedním z druhů trestů umožňující postih pachatele, aniž by musel být vytrhován ze své rodiny a nejbližšího okolí. Vláda si také od posílení alternativních trestů slibuje menší zatížení věznic, které jsou podle ní dlouhodobě přetížené, a jejich provoz je příliš nákladný.

dan_z_prijmu

Domácí vězení do tří let

Maximální hranice domácího vězení podle návrhu ministerstva je tříletá, protože alternativní tresty jsou v novém trestním kodexu vázány na takzvané přečiny, tedy nedbalostní trestné činy a úmyslné trestné činy s horní sazbou tři roky. Stačí, když soud usoudí, že takový trest vzhledem k menší závažnosti přečinu stačí. Pro příklad nemusíme chodit daleko, alternativní tresty dobře fungují například sousedním Německu. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila má momentálně ze současných více než 20 000 vězňů téměř 8500 trest nižší než dva roky, u nich by alternativní trest domácího vězení mohl připadat v úvahu. Přičemž 2700 osob je ve vězení s trestem do jednoho roku a téměř 800 lidí si odpykává trest do tří měsíců vězení.

Elektronické sledování

Kromě neúmyslných trestných činů by se mohly domácím vězením trestat například drobné krádeže, pokud nejde o recidivu. Domácí vězení by mohl soudce uložit až na dvě léta, buď samostatně, nebo v kombinaci s jiným trestem. Pachatel by pak musel dát písemný slib, že se ve stanovené době bude zdržovat na určené adrese. Elektronické sledování potrestaného člověka by umožnilo dozor nad výkonem jeho trestu. V určeném obydlí by se musel zdržovat od osmé hodiny večer do pěti hodin ráno. Celý den pak na své adrese musí být o víkendu a o svátcích. Výjimkou je, pokud má k opuštění domácího vězení důležité důvody, například výkon zaměstnání nebo návštěvu lékaře.

Jste pro možnost alternativních trestů domácího vězení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).