Hlavní navigace

Dolaru pomohla kombinace holubičí ECB a lepších dat z USA

10. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tento týden bude nabitý daty, můžou za to patrně částečně blížící se vánoce a přesun dat z období svátků.

Makro data: Tento týden bude nabitý daty, můžou za to patrně částečně blížící se vánoce a přesun dat z období svátků. V Evropě tak budeme mít neobvykle brzy předběžné indexy nákupních manažerů a německý konjunkturální index ZEW. Bude hodně zajímavé vidět, zda se potvrdí náznaky stabilizace viditelné v datech za minulý měsíc. Pokud ano znamenalo by to další (i když pravděpodobně jen mírné) zlepšení vyhlídek pro příští rok. V USA budou zajímavé především údaje o maloobchodních tržbách. Čeká se zlepšení, trh by v takovém případě reagoval pozitivně. Menší pozornost se bude věnovat průmyslové produkci a inflačním datům. Pouze nečekaný růst inflace nebo dramatický výkyv u průmyslové produkce by mohly probudit trh z předvánočního klimbání. Zasedá FOMC v USA. Sledovat se bude co udělá Fed s končící operací Twist a jestli bude nějaký pokrok s formulací indikace dlouhodobě uvolněné měnové politiky. Samozřejmě, že trh bude také velmi pozorně sledovat vývoj kolem řešení hrozby rozpočtového srázu, právě tyto zprávy mají největší potenciál na to pohnout trhem. Ve středu se sejdou ministři financí EMU, aby řešili detaily složitých plánů na pomoc Řecku a také aby řešili pomoc Kypru. Také informace z tohoto zasedání boudou mít potenciálem na to pohnout trhem. 

Dolar

Do konce roku je dost pravděpodobná vyšší volatilita, v neposlední řadě kvůli slabší likviditě. Nepočítáme však s trvalejším trendem, kurz by se podle nás měl držet poblíž 1,30. hlavním důvodem je nejistota kolem řešení rozpočtového srázu v USA. Výnosy benchmarkových dluhopisů zůstávají velmi nízko, do konce roku u nich nečekáme výraznější pohyb. Data z amerického trhu práce spolu se sílícím optimismem ohledně výkonnosti čínské ekonomiky by měly pomoci rizikovým aktivům. Pokud tedy nedojde k vyostření situace kolem řešení rozpočtového srázu.

skoleni_15_4

CEE region

Makro data:. Příští týden v ČR průmyslová produkce a inflace. Průmysl za říjen sice vzroste o 5% r/r, ale jenom díky vyššímu počtu pracovních dní (o 3). Po očištění o tento efekt průmysl m/m i r/r klesne. Dna by měl dosáhnout koncem 4Q12 a začátkem 1Q13. Inflace bude bez problémů – jakouž po mnohokrát předtím bude poptávková inflace negativní, vše ostatní pak bude inflaci táhnout nahoru. Z pohledu trhů by ani jeden z údajů neměl být zásadní.

Další analýzy naleznete na www.investicnicentrum.cz/analyzy. Zasílání analýz na Vaši emailovou adresu si můžete objednat po rozkliknutí Detailu analýzy funkcionalitou „Přihlásit se k odběru“. Pokud nejste registrovaným uživatelem portálu Investičního centra, budete vyzváni k registraci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).