Hlavní navigace

Dolar živí spekulace na blížíce se dohodu politiků

16. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyjednávání o ukončení rozpočtové krize a navýšení dluhového stropu nadále pokračují, prozatím ale politici nenašli shodu.

Americký dolar si přesto během včerejška připsal vůči euru mírné zisky, když se objevovaly spekulace, že by rozuzlení mohlo přijít již včera vpodvečer. Kurz USD/EUR se tak posunul k hranici 1,35. V úterý rovněž promluvil jeden z předních představitelů Fedu Richard Fisher, který je znám svoji kritikou vůči kvantitativnímu uvolňování. Dle něj současný politický pat nepovede k oznámení omezení nákupů na říjnovém zasedání. Tím se tak de facto vzdal nadějí na brzkou změnu v měnové politice Spojených států.

Evropské měně v průběhu včerejší seance nepomohl ani zveřejněný německý ZEW index, který vzrostl na nejvyšší hodnotu od dubna 2010. To je další střípek do mozaiky předpokládaného hospodářského oživení největší evropské ekonomiky.

Z Evropy se dnes dočkáme finálních údajů o spotřebitelských cenách za září, které by měly dále zpomalit svůj meziroční růst téměř k 1,0 %. Ve Spojených státech budou původně plánovaná inflační data opět odložena. Měli bychom se tak dočkat pouze druhořadých žádostí o hypotéky a vpodvečer pak Béžové knihy. Nicméně je více než jasné, že pozornost investorů se bude soustředit na jednání amerických politiků.  

Agentura Fitch Ratings včera varovala, že by mohla snížit dosavadní nejvyšší rating Spojeným státům, pokud nedojde k brzké dohodě a americká ekonomika spadne do bankrotu.

Zprávy a události

Průmyslová aktivita v okolí New Yorku v říjnu zpomalila na pětiměsíčním minimum, když její index spadl z 6,3 bodu na 1,5 bodu (trh 7,0 bodu).

Německý index očekávání investorů ZEW v říjnu vzrostl na 52,8 bodu, což je nejvyšší hodnota od dubna 2010, zatímco trh čekal stagnaci na zářijových 49,6 bodu.

Ceny českých průmyslových výrobců v září vzrostly o 0,1 % m/m, resp. 0,6 % y/y. Konsensus ukazoval na meziměsíční stagnaci, respektive meziroční růst o 0,5 %. • Ceny v zemědělství klesly o 1,8 % m/m a oproti loňskému září byly nižší o 0,1 %.

Koruna včera jako jediná v regionu ztratila

Vývoj koruny byl během úterní seance odlišný od toho, který jsme zaznamenali u ostatních regionálních měn. Tuzemská měna vůči euru ze své hodnoty ztratila zhruba třetinu procenta a posunula se nad hranici 25,60 CZK/EUR, zatímco polský zlotý či maďarský forint si připsaly nepatrné zisky. Těžko za tímto rozdílným vývojem hledat nějaké fundamentální příčiny, když v regionu nebyly zveřejněny indikátory, které by trhy zahýbaly. Je tak možné, že někteří hráči na trhu využili silnou korunu k nákupu eur či došlo k zrealizování větších klientských objednávek.

skoleni_15_4

Český statistický úřad včera zveřejnil poslední údaj z říjnové série makroekonomických údajů. Ceny průmyslových výrobců během září oproti očekávané stagnaci vzrostly o 0,1 % m/m. V meziročním vyjádření jsou ceny výše o 0,6 %, před měsícem to bylo 0,5 % y/y. Cenová dynamika tak zůstává extrémně nízká. Cena ropy Brent se od dubna zvýšila z úrovní mírně nad 100 USD/brl až na současných 112 USD/brl, což v posledních třech měsících tlačilo ceny položek navázaných na ropu nahoru (zejména rafinované ropné výrobky, nicméně vyšší byly i pohonné hmoty kumulativně o 3,5 %). Poslední vývoj cen v zemědělství naznačuje, že by se situace měla stabilizovat i v potravinářském průmyslu, což by měla podpořit lepší letošní úroda. V průměru pro letošní rok očekáváme vzestup výrobních cen o 0,7 %, příští rok zřejmě budeme koketovat s mírným poklesem cen v produkční sféře. Důvodem budou zejména nižší ceny energií. Záležet ale bude i na dalším vývoji cen komodit (ropy, kovů a zemědělských komodit), které jsou velmi volatilní a hůře predikovatelné.

Na dluhopisovém i swapovém trhu panovala poklidná nálada. Výnosy z počátku dne rostly především na dlouhém konci v souvislosti s vývojem jejich eurových protějšků, v závěru dne však svůj růst mírně zkorigovaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).