Hlavní navigace

Dolar včera atakoval hladinu 1,3000 USD/EUR

3. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společné evropské měně se včera nedařilo. Zatímco na počátku evropské seance kurz ještě atakoval 1,3080 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se již pod tlak dostala úroveň 1,3000 USD/EUR.

Během dnešní asijské seance již hladina 1,3000 USD/EUR povolila a kurz se posunul až téměř k 1,2960 USD/EUR

Dolar si polepšil bez zjevného fundamentálního důvodu, z Evropy jsme se včera žádného důležitého ekonomického indikátoru nedočkali. Ze Spojených států přišly květnové podnikové objednávky. Ty ale nijak nepřekvapily a naplnily tržní očekávání. Růst druhý měsíc v řadě značí stabilizaci v americkém zpracovatelském sektoru po předchozím zpomalení.

Pokud jde o nové ekonomické indikátory, dnešek by měl být o něco zajímavější. Z eurozóny a i za jednotlivé evropské země se dočkáme finálních červnových čísel PMI indexů ze sektoru služeb. Data by měla poukázat na stabilizaci situace, slušný výsledek se očekává z Německa. Odražení se ode dna bychom mohli vidět i na květnových číslech maloobchodních tržeb eurozóny. Důležitá data pak přijdou odpoledne z USA. Před pátečními statistikami z amerického trhu práce za červen bude důležitý ADP odhad počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru, kde ekonomové SG očekávají velmi dobrý výsledek. Právě spekulace na lepší páteční statistiku z amerického trhu práce může dolar dále podporovat, naopak od zítřejšího zasedání ECB lze očekávat, že se evropští centrální bankéři budou chtít odpoutat od americké centrální banky a být tedy více holubičí s možným negativním dopadem do kurzu eura.

Klidné obchodování na koruně pokračuje

V průběhu včerejšího obchodního dne byla na koruně patrná tendence k opatrnému posilování. To však bylo opravdu mírné a ani včera se koruně nepodařilo definitivně odpoutat od hladiny 26,00 CZK/EUR. Celkově si koruna polepšila o necelé čtvrt procento, když kurzové pásmo, kde se včera tuzemská měna obchodovala, nedosáhlo ani deset haléřů. Podobně nudný byl i vývoj na polském zlotém, který ve výsledku též v podstatě stagnoval, o více než třetinu si polepšil maďarský forint. Tomu prospělo zveřejnění finálního čísla dubnové bilance zahraničního obchodu potvrzující příznivé trendy z předchozích měsíců.

dan_z_prijmu

Z regionu se dnes dočkáme výsledku jednání polské centrální banky. Všeobecně se očekává další snížení klíčové sazby o 25 bb na 2,50 %, což je i náš předpoklad. Pro další vývoj polského zlotého bude důležité, co zazní na následné tiskové konferenci. Investory bude zajímat, zda se cyklus snižujících úrokových sazeb blíží ke svému konci či nikoliv. Dopad rozhodování polské centrální banky do kurzu koruny však očekávat nelze. Na trhu CZK/EUR by tak i nadále mělo převládat klidné obchodování technického charakteru.

Minimální zájem o obchodování byl dnes patrný i na IRS a státních dluhopisech. Obě výnosové křivky se včera posunuly mírně níže o cca 3 bb, když sledovaly podobný vývoj u svých eurových protějšků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).