Hlavní navigace

Dolar umazává nedávné ztráty i díky příznivým statistikám

28. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dolar proti euru včera pokračoval v korekci svého nedávného prudkého oslabení. Během čtvrtka si americká měna připsala 1,3 % a během odpoledního obchodování kurz dokonce atakoval úroveň 1,12 USD/EUR.

 Dolaru prospělo uklidnění nálady po výprodejích rizikovějších aktiv a měn rozvíjejících se trhů, které se promítlo do výrazné změny tržního očekávání prvního zvýšení sazeb Fedu (pravděpodobnost tohoto kroku na zářijovém zasedání podle tržních cen se z 50 % v minulém týdnu propadla až k 25 % na začátku tohoto týdne). Zvýšení měnověpolitických sazeb v USA však nadále nelze zcela vyloučit. Ekonomické indikátory totiž ukazují na silný růst amerického hospodářství. Včerejší revize dynamiky HDP za Q2 15 dokonce překonala všechny odhady, když podle aktuálních čísel HDP vzrostlo o 3,7 % q/q (anualizovaně).

Pozornost investorů se dnes zaměří na tradiční konferenci v Jackson Hole, kde by američtí centrální bankéři mohli ve svých příspěvcích naznačit svůj aktuální postoj k začátku utahování měnové politiky. SG nadále očekává první zvýšení sazeb už v září.

V eurozóně budou zveřejněny indikátory důvěry v ekonomiku. Souhrnný index by sice měl mírně poklesnout, nadále by však měl zůstat nad zlomovou stobodovou hranicí. To je v souladu s pokračujícím (nicméně pomalým) růstem ekonomiky EMU navzdory problémům Číny a dalších asijských ekonomik.

Kurz USD/EUR by měl zůstat nadále volatilní, když bude odrážet především měnící se očekávání ohledně politiky Fedu. Pokud se vyplní scénář SG, dolar by samozřejmě proti euru mohl výrazněji posílit.

Revize HDP by mohla oslabit korunu

Koruna včera proti euru odmazala část svých ztrát z první poloviny týdne. Připsala si dvě desetiny procenta, když se její kurz dostal na mezibankovním trhu pod 27,08 CZK/EUR. Posilovaly i ostatní měny v regionu. Forint vůči euru získal přes půl procenta, zlotý si polepšil o dvě desetiny procenta. Na trhy se po nervózním začátku týdne vrátil optimismus, který se kromě středoevropských měn projevil i na růstu akciových trhů.

skoleni_15_4

Český statistický úřad dnes zveřejní zpřesněný odhad HDP za Q2 15. Původní údaj +0,9 % q/q výrazně překvapil celý trh, bude proto zajímavé, jakou strukturu růstu ekonomiky ČSÚ odhalí. Ani případná výrazná revize čísla o HDP směrem dolů (blíže původnímu konsenzu) by nemělo otřást silnou fundamentální pozicí českého hospodářství. Mohla by však krátkodobě přinést zvýšenou volatilitu na trhy (ve směru oslabení koruny).

Česká swapová křivka se včera na svém dlouhém konci zvýšila o 2 bb vlivem příznivé revize amerického HDP, která ovlivnila výnosy v USA i v Evropě. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).