Hlavní navigace

Názor k článku Dobrovolné sociální pojištění aneb způsob, jak nepřijít o důchod, a ještě si jej navýšit od Autor - Správně, nemocenské pojištění pro OSVČ je také dobrovolné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2018 14:05

    Autor (neregistrovaný)

    Správně, nemocenské pojištění pro OSVČ je také dobrovolné (nyní svázáno s platbou důchodového pojištění). Jak chcete nazývat dobrovolnou platbu na důchodové pojištění a nemocenské pojištění?
    Stejně tak OSVČ může platit vyšší zálohy sociálního pojištění (přesněji důchodové + příspěvek na státní politiku zaměstnanosti), i když nemusí.

    Správný pojem je relativní.
    Správný pojem dle státu je, že je to pojištění.
    Správný pojem dle mě a dle mě i dle skutečnosti, ani jedno z toho není pojištění, ale mírně řečeno daň, na plno řečeno výpalné.

    Plně s vámi souhlasím, že "dobrovolné sociální pojištění" je nesmysl, nicméně z vícero důvodů. Nicméně nesmysl je i pojem "důchodové pojištění" (ať už dobrovolné či ne), i když je to oficiální název.

    Z mého pohledu lze platit dobrovolné sociální pojištění, které v některých případech je rovno dobrovolnému důchodovému pojištění, protože další složky (nemocenská, zaměstnanost) mohou být nulové.

    Hezký den a děkuji za terminologické upřesnění pro ostatní čtenáře.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).