Hlavní navigace

Názor k článku Doba před listopadem a po něm z finančního pohledu od J. - Mírně nechápu smysl článku a také bouřlivé diskuze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2009 17:56

    J. (neregistrovaný)
    Mírně nechápu smysl článku a také bouřlivé diskuze pod článkem. Je třeba si uvědomit, že:
    - socialismus ve smyslu toho před rokem 1990 v Československu zanikl a v dohledné době se nevrátí
    - před dvaceti a více lety se tu žilo úplně jiným stylem
    - před dvaceti a více lety byl obecně jiný stav technologií, zdravovědy atd.
    Když si uvědomíme všechna tato fakta, uvědomíme si také, že srovnávat životní úroveň tehdy a dnes měřítkem koupěschopnosti nemá moc význam. Krom spotřebního koše a jeho ceny se totiž změnilo i hrozně moc jiných věcí. Hlady se neumíralo tehdy ani teď, takže proč srovnávat onen spotřební koš - když právě tam vcelku k žádnému razantnímu posunu v průměru nedošlo (v souvislosti s faktem, že nás od té doby dělí desítky let a každému člověku se za tu dobu změnil život v mnoha jiných, mnohem markantnějších věcech).
    Jinak, my s tátou na počátku roku 1990 vyrazili autem do Vídně. A tehdy jsem na vlastní oči viděl, kam to ten socialismus od druhé světové války dotáhl v soutěži s kapitalistickým Rakouskem - prostě z temného, špinavého a zchátralého státu (nechci urážet naši vlast, která je krásná, myslím teď jen onen stát a jeho stav za socialismu) jsme vjeli do vzkvétající rozvinuté země (mající jistě také svoje problémy). Čisto, krásné budovy, hezky oblečení lidé, nová auta, bezvadné silnice a tak dále. nemluvím o nějakých magneťácích, to není podstatné.
    Jiná otázka je, co jsme po rozpadu socialismu dokázali my. Po dvaceti letech už se na dědictví socialismu moc vymlouvat nedá. Řekněme si na rovinu: naši zem drtí nepředstavitelná korupce, která vysává hodnoty tady vytvořené. Podívejme se na veřejné zakázky! Další problém: spravedlnost a rovnost před zákonem. Jediné pozitivum dneška je svoboda slova a pohybu. Zkrátka, něco se musí změnit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).