Hlavní navigace

Doba nízké inflace se blíží ke konci

10. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Doba velmi nízké inflace se chýlí ke svému konci s tím, jak se začínají zvyšovat ceny pohonných hmot a zejména pak i služeb na českém trhu. V závěru roku zamíří nad hranici 1 % a dostane se tak do tolerančního pásma centrální banky.

Jednu desetinu nad prognózou ČNB a současně jednu desetinu pod trhem (a naším odhadem) skončila inflace v září. Doba velmi nízké inflace se však i tak chýlí ke svému konci s tím, jak se začínají zvyšovat ceny pohonných hmot a zejména pak i služeb na českém trhu. Inflace už v závěru roku zamíří nad hranici jednoho procenta a dostane se tak do tolerančního pásma centrální banky.

V samotném září se spotřebitelské ceny snížily o dvě desetiny procenta, zejména zásluhou sezónního snížení dovolených. K poklesu cen přispěly trochu nečekaně i levnější potraviny, neboť jejich ceny v tuto dobu obvykle rostou. S nástupem nové sezóny si naproti tomu spotřebitelé připlatili za oblečení, se začínajícím školním rokem rostou náklady domácností na vzdělávání jejich dětí.

Odchylka inflace od prognózy ČNB je minimální a podle našeho názoru nijak neovlivní rozhodování centrální banky v nejbližších měsících. Centrální banka může být s vývojem inflace a vlastně i celé ekonomiky v podstatě spokojená a může se věnovat úvahám, jak zpomalit příliv spekulativního kapitálu na český trh s blížícím se exitem. Přece jen je na statistikách devizových intervencí a vývoji devizových rezerv vidět, že s blížícím se exitem z kurzového systému roste apetit zahraničních bank pořizovat si koruny.

Do konce letošního roku se proto inflace dostane nad jedničku, v příštím roce (zejména pak ve druhé půlce roku) počítáme s postupným přibližováním inflace k hranici dvou procent. Je to o něco pomalejší trajektorie, než předpokládá centrální banka, avšak vzhledem k jasnému trendu by to nic nemělo měnit na jejím avizovaném záměru ukončení kurzového režimu. Spíše než inflaci by ji mohla dělat vrásky na čele politika ECB, u které se stále ještě spekuluje o možnosti prodloužení její politiky kvantitativního uvolňování.

dan_z_prijmu

Dosavadní umírněný vývoj cen v obchodech může potěšit i spotřebitele. Ceny zboží totiž stále v meziročním srovnání klesají a to především díky levnějším potravinám a stále ještě nižším cenám pohonných hmot (srovnáme-li je s úrovní loňského roku). Expanze internetových obchodů má podle mého názoru stejný efekt jako kdysi nástup hypermarketů na trh. Stlačuje marže obchodníkům i dodavatelům a brzdí tak inflaci, která by vzhledem k rekordní poptávce mohla klidně začít růst i rychleji.

Inflaci proto stále více pociťujeme u služeb a to především u nájemného, nákladů spojených s bydlením, stravováním a nakonec i dovolených. Ceny služeb tak rostou meziročně o 1,5 % a s největší pravděpodobností ještě naberou na tempu. Zvlášť neobchodovatelné služby budou mít tendenci dále zdražovat, ať už z titulu růstu mzdových nákladů poskytovatelů nebo vzhledem k silné poptávce. To platí především na realitním trhu, který zažívá silný poptávkový boom při pomalé reakci nabídkové strany.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).