Hlavní navigace

Do Česka dorazily platební karty ze zlata. Do bankomatu je ale raději nedávejte

7. 6. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Zlatá karta, platinová karta, diamantová karta. Jsou to jen názvy karet a výjimečnost podtrhuje barva plastu. Jenže do Česka už dorazila platební karta, která je skutečně ze zlata a můžete ji používat k placení. Ale raději jen k placení.

Zlatá platební karta měla držiteli přinést jistý pocit výjimečnosti. Jenže samotní vydavatelé karet postupně tyto brandy devalvovali tak, že mít nějakou zlatou platební kartu, platinovou kartu či nejvyšší kartu Mastercard Elite a Visa Infinite je jen otázkou splnění benevolentních podmínek, nebo zaplacení poplatků.

Přesto existují platební karty, o které nemůžete jen tak požádat, a pokud vám je vydavatel sám nenabídne, nedostanete je. Ukážeme si příklady.

Sberbank Visa Infinite Gold Card

Superdrahá debetní karta vydávaná kazašskou Sberbank je vyrobena ze 24karátového zlata a posázená 26 diamanty zasazenými v obrázku uprostřed karty. Za její vydání zaplatíte 100 tisíc $ (cca 2,18 mil. Kč). 65 tisíc $ je cena karty (cca 1,42 mil. Kč) a 35 tisíc $ (cca 763 tisíc Kč) vám zůstane na útratu kartou.

Roční poplatek za kartu je 2000 $ (cca 43,6 tisíc Kč). K dispozici byla jen pro prvních 100 zákazníků v Kazachstánu. Její hmotnost je 45 gramů.

Kovová zlatá karta kazašské Sberbank.
Autor: SB Sberbank JSC

Kovová zlatá karta kazašské Sberbank.

J.P. Morgan Reserve Card

Kreditní karta americké banky J.P. Morgan Reserve Card je kombinací 23karátového zlata a palladia. Roční poplatek je pouhých 450 $ (necelých 10 000 Kč), ale minimální roční souhrn plateb nesmí klesnout pod 250 tisíc $ (cca 5,5 mil. Kč.)

Kreditní karta J.P. Morgan Reserve Card v kombinaci zlata a palladia.
Autor: JPMorgan Chase & Co

Kreditní karta J.P. Morgan Reserve Card v kombinaci zlata a palladia.

Dubai First Royal Card

Karta určená původně pro královské rodiny z Blízkého východu byla v roce 2007 na veletrhu Cartes na pařížském výstavišti představena jako nejdražší karta světa. Má na povrchu 333 diamantů. „Standardní“ Dubai First Royale (obrázek níže) má pouze jeden bílý diamant, zato ovšem o hmotnosti 235 karátů. Royal karta nemá žádný limit a vedle členů královských rodin je dostupná i nejmovitějším klientům z celého světa.

V současné době se stále vydává, ale nemůžete o ni požádat jen tak, musí vám být nabídnuta.

Platební karta Dubai First Royale card s diamantem.
Autor: Dubai First Private Joint Stock Company

Platební karta Dubai First Royale card s diamantem.

Pure and Solid Prepaid Card

Že nemáte účet ve správné bance a chtěli byste také zafrajeřit? Můžete si koupit stříbrnou, zlatou, nebo platinovou kartu od britské společnosti Pure and Solid® Limited, které pro ni vydává Wirecard Bank. Pikantní na tom je, že jde o karty předplacené, takže nejsou vázány na žádný váš účet nebo úvěr.

Pure & Solid Mastercard. Předplacená karta z 18karátového zlata.
Autor: Pure and Solid Limited

Pure & Solid Mastercard. Předplacená karta z 18karátového zlata.

Pokud máte zájem, nemusíte prokazovat velikost vašeho majetku, stačí je zaplatit a máte je doma.

Kovové karty Pure & Solid
Typ karty Jednorázový poplatek Roční poplatek
Pure + Solid® Silver Mastercard Prepaid (ze stříbra) 1990 $ (cca 43 400 Kč) 490 $ (cca 10 700 Kč)
Pure + Solid® Gold Mastercard Prepaid (ze zlata) 19 690 $ (cca 430 000 Kč) 990 $ (cca 21 600 Kč)
Pure + Solid® Platinum Mastecard Prepaid (z platiny) 38 690 $ (cca 840 000 Kč) 1390 $ (cca 30 300 Kč)

Banka CREDITAS – Real Gold Mastercard

Jak jsme vás už informovali v aktualitě, českou novinkou je zlatá kovová platební karta od Banky CREDITAS. Na rozdíl od předchozích příkladů jsou podmínky Banky CREDITAS vstřícnější a šité na české klienty. I zde platí, že vám tuto kartu musí nabídnout samotná banka, minimálním vstupním kritériem je majetek v hodnotě min. 10 mil. Kč (který máte u této banky).

Karta je vyrobena ve dvou limitovaných sériích – Black a Gold, celkem je k dispozici 100 kusů, od každé edice po padesáti. V současnosti jde o nejprestižnější produkt, který český i evropský bankovní trh nabízí. Téměř polovinu hmotnosti karty tvoří zlato, což poznáte na první pohled i dotek, Real Gold je sedmkrát těžší než běžné platební karty, říká místopředseda představenstva Banky CREDITAS Kamil Rataj.


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zlatá edice kovových karet Banky CREDITAS

Výrobu kovových karet pro Creditas zajistila francouzská společnost Idemia (vznikla postupným sloučením firem Oberthur, Morpho, Safran, AB Note) u svého partnera v USA, který se výrobou kovových karet zabývá. Při výrobě se totiž používá precizní laserování a gravírování a těmito technologiemi běžní výrobci karet nedisponují (nezaplatily by se).

Musela to být precizní práce. U takto ručně vyrobených karet si výrobce nemůže dovolit nějaký odpad. Když se nepovede série plastových karet, tak se vyhodí a udělá nová. U kovových zlatých karet to ale úplně moc nejde, to si každý rozmyslí, v podstatě má při výrobě jen jeden pokus, řekl Měšci Kamil Rataj a neskrývá další ambice banky, která se s kartou Real Gold snaží uspět v mezinárodní soutěži o nejlepší prémiovou kartu roku na světě.

Debetní karta Real Gold od Banky CREDITAS
Výrobní náklady cca 150 000 Kč za kus
Náklady na celý projekt banky cca 15 mil. Kč
Autor designu Dynamo Design s. r. o.
Embosovaná karta Ne
Bezkontaktní technologie Ne
Lze vybírat z bankomatů Ano
Vstupní kritéria pro vydání karty Na nabídku banky, min. 10 mil. Kč
Ceníková cena pro klienty banky 250 000 Kč

Debetní karta Banky CREDITAS není úplně celá ze zlata (zlato je měkké), detailní složení materiálů ukazuje tato tabulka:

Složení karty
Váha cca 36 g
Zlato 41,80 %
Stříbro 5,85 %
Slitina mědi a mosaz 50,35 %
Vrstva černého povlakování PVD (Physical Vapour Deposition) < 2 %

Komerční video banky k vydání karet

Do bankomatu raději ne

Většina VIP kovových karet je neembosovaných a bez magnetického proužku. Rovněž chybí bezkontaktní čip, protože kovové tělo karty by jej rušilo. S takovou kartou můžete platit výhradně u obchodníků s terminálem přijímajícím čipové karty.

Karta od Creditas je také neembosovaná a bez bezkontaktního čipu, ale má magnetický proužek, takže ji můžete použít do bankomatů (v Česku nejsou jen čipové bankomaty). Ale vybírat hotovost touto kartou samotná banka nedoporučuje. Pokud by z jakéhokoli důvodu došlo k zadržení karty (což se může stát i jen chybou nebo technickým problémem), až na výjimky už kartu zpět z bankomatu nedostanete. A tím můžete odepsat čtvrt milionu, tedy pořizovací cenu karty.

Člověk, který má v garáži kabriolet Porsche, Rolls Royce a další VIP značky, s nimi také nejezdí na nákupy. Proto neočekáváme, že s touto kartou někdo bude vybírat z bankomatu, říká generální ředitel Mastercard Miroslav Lukeš. Jinými slovy, s touto kartou si chcete placení užívat a pochlubit se s ní. Na hotovost vám stačí plastová karta, kterou stejně k účtu dostanete.

Video: Kovové karty Banky CREDITAS mají kovový zvuk

skoleni_15_4

Foto: Tak vypadají zlaté kovové karty Banky CREDITAS

Galerie: Banky v Česku vydávají karty už 30 let. Vybrali jsme spolu s nimi ty nejoriginálnější

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).