Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Finanční sebevražda: Dluží přes milion a soud oddlužení smetl ze stolu (příběh) od xx2 - Největší problém je, že byl vůbec přijat zákon,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 2010 12:27

    xx2 (neregistrovaný)

    Největší problém je, že byl vůbec přijat zákon, že stačí zaplatit 30% a na druhé straně nemá na zbytek věřitel nárok od státu, který má takové zákony. Pro úvahy typu – neměl jste jim půjčovat, jen upozorním, že dluh vznikne i bez snadno půjčky. Třeba Vám někdo způsobí škodu – např. Vás srazí na kole, pronajmete byt – nájemník neplatí, ale zato v bytě nechá opitý téct vodu, takže vy za něj zaplatíte třeba 60 tisíc za vodu a stočné a další případy si za Vás už život vymyslí. Dlužník je v pohodě, stačí, když uhradí 30%, … skvělé zákony.

  • 22. 9. 2010 12:35

    nalim27 (neregistrovaný)

    O zakon az tak nejde vzdy muze nastat situace, kdyz dluznik nezaplati, zakon nezakon.
    Napr. ten vas priklad s najemnikem, co vam dluzi, rekneme, ze zakon 30% nebude existovat, presto se ale muze stat, ze dluznik ze zoufaltvi (ze nesplati dluhy) spacha sebevrazdu – pak maji vsichni jeho veritele smulu. Nebo to ozraleho srazi auto a zase nic nedostanete (pokud nebude nic vlastnit a bude zit jen z davek).
    Neboli kazdy veritel nese rziko, ze mu dluh nebude uhrazen (at uz fyzickou nebo pravnickou osobou), zakon nezakon. To riziko by prave melo byt kompenzovano uroky z dluhu. Zakon akrorat toto riziko o neco zvysuje (dluznik ani nemusi umrit a presto dostanete jen 30%), ale to riziko nesplaceni tu existovalo vzdy.
    Proto bych zakon nepovazoval za nejvetsi problem.

  • 22. 9. 2010 15:48

    avathar202202 (neregistrovaný)

    Onehdá měli v MFD takovej grafíček s podobným příkladem, kde srovnávali pozici věřitelů – bank a nebankovních poskytovatelů půjček. Než dojde k tomu osobnímu bankrotu, naskáče totiž pomocí smluvních pokut a penále dluh věřitele u nebankovní společnosti na několikanásobek původní částky, takže i když dostane nakonec 30%, tak de fakto vymůžou celou půjčenou částku s nějakým rozumným bonusem navíc (takže na dlužníkovi stejně vydělá) kdežto banka, ta než se rozkouká (a je ráda, že se zvládne přihlásit), je bankrot schválenej a dostane teda 30% půjčené částky ± nějaké směšné peníze z poplatků/po­kud/úroků, takže na dlužníkovi tratí.

  • 23. 9. 2010 3:41

    spalovač benzínu (neregistrovaný)

    No a jak chcete řešit, když někdo prostě není schopný zaplatit? Prodáním do otroctví?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).