Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Dluhy světem vládnou, tak na nich pojďte vydělat od Pegasus - 6. 9. 2012 9:14 smazal dalich ., důvod:...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2012 11:12

    logger (neregistrovaný)

    pokud kupuji dluhopisy cizích států, tak musím kromě rizika defaultu daného státu počítat především s kurzovým rizikem.

    co se týče zlata a drahých kovů: VIDĚL JSTE UŽ NĚKDO NĚKOHO, KDO BY TEĎ NAKOUPIL FYZICKÉ ZLATO A PAK HO SE ZISKEM PRODAL ?????

  • 5. 9. 2012 14:09

    Pegasus (neregistrovaný)

    Tak pokud spoléháte na krátkodobé zisky tak těžko,ale pokud investujete dlouhodobe tak ano. Myslím, že lepší mít 90% hodnoty, která může znvu vzrůst než mít 0ˇ(default) a z nuly už Vám nic nevyroste

  • 5. 9. 2012 14:48

    logger (neregistrovaný)

    docela by mě zajímalo, kolik čtenářů tohoto serveru má nakoupené přímo nějaké zahraniční státní dluhopisy. Vždyť jen nákup českých státních dluhopisů (teď nemyslím těch tzv. spořících) není úplně snadný.

    ale vždy se najde dost naivků, kteří na tyto reklamní triky s předraženými mincemi/slitky skočí, něco nakoupí a pak se toho po čase se ztrátou zbaví. Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou (spread) je značný a trh není ani zdaleka tak likvidní jako zmíněné státní dluhopisy. Navíc tento "instrument" nenese v průběhu času žádný jiný výnos než je rozdíl prodej - nákup.

    ale souhlasím, že je vždy potřeba přijít s nějakou historkou, která dostane nějaký produkt na trh.
    jednou je to apokalyptická vize stárnutí populace k prosazení všeobecných investic do dluhopisových (penzijích) fondů.
    jindy je to ničím nepodložená hrozba o masivním znehodnocení měny.

    btw. JAK SAKRA VÍTE, ŽE PŘI DEVALVACI EURA BUDE AUTOMATICKY DEVALVOVAT I ČESKÁ KORUNA ?????

  • 5. 9. 2012 15:54

    Tonda (neregistrovaný)

    Nemá, ale uvažuji o tom. Mrzí mě, že než jsem se rozhoupal, jeho cena vyskočila. Trochu mě poňoukl tenhle článek,
    http://proinvestory.cz/alokovane-zlato

    Ceny tam uváděné jsem však dělil 2-3.

    P.S.
    Můžete mi doporučit, ke komu byste šli, kdybyste chtěli koupit pár uncí zlata?
    Článek sice linkuje na jednu firmu, ale tam se mi nechce.

  • 5. 9. 2012 21:10

    Axl (neregistrovaný)

    Nikoho takového neznám, protože znám jen lidi, kteří nakupují a nikoho, kdo prodává.

    Ale věřte mi, že když jsem třeba před dvěma lety kupoval unci za 18000Kč, tak dnes při ceně 34000 bych ji určitě prodal se slušným ziskem.
    Nebo myslíte, že ne?
    Kolik vám za tu dobu vydělaly řecké (a nakonec jakékoli jiné) dluhopisy?

    A takové stříbro kupuju rovnou z fabriky za spotovou cenu bez DPH a jsem přesvědčen, že bych ho se ziskem prodal okamžitě, bez čekání na vzrůst burzovní ceny.
    Před měsícem jsem kilové cihly kupoval po 18000 za kus. Dnes je burzovní cena 20500Kč, obchodníci si přirážejí 10% a pak ještě 20% DPH.
    Za kolik tedy myslíte, že bych tu cihlu třeba na Aukru prodal? Jestli mi budete tvrdit, že za méně, než 18000, tak se budu smát.

  • 5. 9. 2012 23:35

    jezevec (neregistrovaný)

    cihlu na aukru prodáte tak za pětikilo, jako suvenýr - nikdo vám neuvěří, že je pravá, a vy to nijak neprokážete

  • 6. 9. 2012 19:42

    Axl (neregistrovaný)

    No jasně. A Země je placatá...

    Řekl bych, že ověřit si pravost není až takový problém. Nakonec můžete cihel koupit 5 a 2 odnést do výkupu, kde si to už prověřej zcela jistě.
    Solidně se prodávají cihly i za běžnou cenu spot+10%premi­um+20%dph, takže při prodeji za čistý spot zcela jistě s odbytem nebude problém.

    A při nejhorším lze jít vždy do výkupu, kde sice možná dostanu o nějaké to procentíčko pod spot, ale u cihly koupené před delší dobou mne to až tak nebude pálit.

    Při služebce do Německa po mně plno kolegů chtělo dovézt Au/Ag a neřekl bych, že měli problém uvěřit pravosti. Možná si ji pak ověřovali, ale nevím o tom.

    Nakonec zkuste si dát na Aukro inzerát, že prodáte Ag 1kg cihlu za 20500Kč. To je nejjistější způsob, jak to ověřit. Pokud se žádný zájemce nenajde, riskujete jen 5min svého času na zadání toho inzerátu. Pokud se ozve, tak riskujete jen 6500Kč, protože ji někde budete muset za 27000 koupit.
    http://www.zlate-stribro.cz/stribrny-slitek-argor-heraeus-1000-g/

    No ale hlavně ty papírky, kterým vy asi věříte, jsou nekryté (tedy falešné) všechny. Sice je může tisknout/padělat jen jeden monopolní padělatel, ale to jejich hodnotu nijak nezvedá. Za stovku z roku 2003 si koupíte tak půlku toho, co tehdy, za stovku z roku 2000 či 1980 či 1960 či 1940 či 1920 si nekoupíte nic, za stovku z roku 1912 si ale koipíte docela dost, díky inflaci těch vašich papírků je její dnešní hodnota cca 34.000 Kč (jen za kov, ze kterého je udělaná). A vypadá to, že budoucí vývoj bude spíše horší a rychlejší, než ten minulý.
    Ale je to samozřejmě můj názor, nikomu nebráním investovat spíš do nemovitostí, Bankie, Nokie, Facebooku, ECM či španělských dluhopisů. Samozřejmě nemám patent na moudro, možná se pletu, zítra von Rompuy již po desáté prohlásí, že eurokrize skončila a trhy mu to tentokrát konečně uvěří. V Česku zvýšení daní konečně nakopne ekonomiku a příští rok japonský dluh klesne z 240% HDP na 20%, dluh i nezaměstnanost na jihu EU tak nějak pominou a USA udělá to jediné, co může srazit ceny zlata dolů: zvýší úrokové sazby tak na 10% (a nebude jim vadit, že všechny vybrané daně pak dají na splátku úroků z dluhu).

  • 6. 9. 2012 10:01

    logger (neregistrovaný)

    "Nikoho takového neznám, protože znám jen lidi, kteří nakupují a nikoho, kdo prodává"

    a o tom to celé je. A nejenom zlato a stříbro, ale také diamanty. Všichni drobní investoři stádově nakupují, ale žádný z nich nikdy nic neprodal.

    Ne náhodou se prodej např. diamantů realizuje pomocí síťového marketingu. Znamená to, že jinak skomírající trh s danou komoditou se uměle popostrkuje tím, že se k diamantům přibalí do balíčku pohádka o zbohatnutí a finanční nezávislosti. Tímto způsobem pak prodáte nejen diamanty, stříbrné mince apod. ale i např. předraženou drogerii.

    Jinými slovy: Nikoho takového neznám, protože znám jen lidi, kteří nakupují a nikoho, kdo prodává.

  • 6. 9. 2012 19:20

    Axl (neregistrovaný)

    Ale já teď hned mohu jít do výkupu a tu unci Au, kterou jsem před dvěma lety koupil za 18000 prodat za 33000. Podívejte se na stránky, kde Au vykupují.

    To, že ho nejdu prodat, je zcela uvědomělý postoj - prostě ani náhodou nepominuly důvody, pro které jsem ho kupoval! Státní dluhy jen narostly, problémy EU také, peníze se tisknou a chystá se ještě větší tisk, daně z jiných forem majetku (např. nemovitosti či akcie) rostou a čím bude mít stát větší finanční problémy, tím budou vyšší, se zlatem lehce odjedu jinam, s domem ne, atd...

    Navíc není vyloučená změna monetárního systému:
    http://www.indiavision.com/news/article/business/339477/china-launching-gold-backed-worldwide-currency--now-the-americans-will-have-to-find-a-reason-to-go-to-war-against-china-/

  • 6. 9. 2012 19:33

    logger (neregistrovaný)

    "peníze se tisknou"

    hmm
    celou dobu jsem si myslel, že ČNB provádí cílování inflace, tzn. že se snaží držet inflaci na inflačním cíli 2%.

    Proč by ČNB tiskla peníze, když k tomu není žádný důvod? České banky mají přebytky likvidity, tak proč tisknout další peníze???

    Jo táááák
    Vy jste myslel dolary a eura. Ty se opravdu tisknou.
    Jste ale jeden z mála kdo v ČR dostává výplatu v dolarech nebo eurech, že se obáváte znehodnocení měny.
    Já mám štěstí, že mě platí v českých korunách, takže zlato kupovat nepotřebuji :-)

  • 6. 9. 2012 22:42

    Axl (neregistrovaný)

    Ona ta cílovaná inflace bude mít asi takovou vypovídací hodnotu, jako ta americká. Oficiálně 2%, reálně 8%.
    Nebo máte pocit, že vám za rok náklady vzrostly jen o 2%?
    Koukal jste se na stránkách ČNB na vývoj měnové zásoby, tedy vývoj objemu existujících korun? Ke každé vaší tisícovce z roku 2003 si náš bankovní sektor "vytiskl" X (tak 7?) dalších...

    A ano, USA a EU jsou s tiskem napřed. A ČNB zatím QE dělat nemusí.
    Ale věříte tomu, že rostoucí problémy EU na nás nedopadnou? A věříte naším politikům natolik, že očekáváte, že ekonomický vývoj u nás bude v budoucnu pozitivní a ne negativní? Demografický problém máme podobný jako na Západě. Co s ním budeme dělat? Penzisti za 20 let budou dostávat penze jen v ekvivalentu dnešních 6500Kč - tedy pokud to vláda nebude řešit zvýšením daní (čímž podrazí ekonomiku), nebo zvýšením dluhu (čímž stát přivede k bankrotu, resp. k tomu, že budeme platit 2-3x takové procento než dnes z 2x vyššího dluhu), nebo tak, že si na penze peníze vytiskne. Nebo jak vy vidíte ekonomickou perspektivu ČR, když se tak na ty naše politiky díváte v TV? A to dost možná každá další vláda bude z ekonomického pohledu ještě horší, než ta tragická současná. Ta příští levicová bude v lepším případě provádět hrůzy jako Fico na Slovensku...

  • 7. 9. 2012 10:36

    logger (neregistrovaný)

    centrální banka cíluje tzv. měnověpolitickou inflaci. Ano, tento rok je díky zvýšení DPH inflace nad 3%, ale s tím ČNB nic nenadělá. Zvýšení DPH neznamená ale nic jiného, než že z každého prodaného zboží si státní kasa sebere větší díl. A moje otázka zní:

    jak vás uchrání držení zlata od placení vyššího podílu ze zboží do státní kasy?

    Pokud jde o plánované znehodnocení měny (inflační cíl), tak pokud nedržíte hotovost vyloženě doma v truhle, tak nějaký výnos máte. To se ale o zlatě říci nedá. Nejenom, že zisk ze zlata je jenom rozdíl prodej - nákup, ale ve větším množství je tam riziko krádeže, případně náklady na jeho uskladnění. Samozřejmě můžete zlato zakopat do země, ale tím děláte celou investici ještě méně likvidní a jak jsem už řekl - nenese to v průběhu žádný výnos.

    Nerozumím proč spojujete neschopnost politiků s investicemi. Pokud jsou signály, že dojde v významné inflaci následkem tisknutí peněz, nebrání vám nic přesunout majetek do jiné komodity. V ČR se ale vytvořila davová hysterie, kdy se pro mě nepochopitelně spojuje QE v USA a EU s devalvací české koruny.

  • 7. 9. 2012 18:43

    Axl (neregistrovaný)

    Davová hysterie? Kde ji vidíte? Já spíš slýchávám názory typu že CZK je druhý CHF.

    Současné vedení ČNB je poměrně rozumné. Otázka je, co se stane, až členy bankovní rady bude jmenovat Zeman, nebo Dienstbier.
    Nakonec i kdyby bylo vedení ČNB přímo geniální, tak nelze doufat, že nás problémy EU stejně nakonec nepostihnou. Nakonec pokud naše vlády dále budou decimovat ekonomiku a zvyšovat daně i dluhy, ČNB dříve či později s nějakým QE přijde. Nebo co bude dělat, až dluh bude 90% HDP a úroky z něj vylezou na 8%?

    Zlato mne samozřejmě nechrání před vyšší DPH, na to jsou jiné nástroje. Ale zlato mne chrání například před daní z kapitálového výnosu. Úroky v bance, dividendy i rozdíl mezi nákupem a prodejem akcie mi stát zdaní (a to přesto, že jde jen o nominální výnos, ne reálný). Také mi zdaní nemovitost (a samozřejmě nájem z ní). A tyto daně jen porostou, to se vsadím. Zlaťák koupený před dvěma lety za 18000 je dnes za 35000 a stát z toho nemá nic (naštěstí ani to DPH, které by měl, kdyby člověk místo do Au investoval třeba právě do nemovitosti). A nic nebude mít ani tehdy, když ho vlastník prodá - výhodou Au je totiž anonymita. Při nákupu, při držení (žádná evidence v katastru či na burze), při prodeji, při vývozu za hranice, ...

    Ale je to opravdu věc každáho, čemu věří. A nikdo by samozřejmě neměl vsázet všechno na jeden typ aktiva.

  • 7. 9. 2012 22:48

    logger (neregistrovaný)

    ano, zlato byla rozhodně dobrá spekulativní investice před cca 5 lety. Teď se mi zdá, že je předražené. Pokud jste nakoupil ještě levně, gratuluji ;-)

  • 8. 9. 2012 1:07

    Axl (neregistrovaný)

    Nakoupil, ale nebranim se dalsimu prikupovani v dobe korekce. Napriklad jeste pred mesicem nebylo od veci lehke navyseni.
    Nyni se mozna bude placat "doprava", ale soucasne dluhy lze resit bud bankrotem (coz nikdo nechce), nebo inflacnim rozredenim.

  • 8. 9. 2012 13:02

    logger (neregistrovaný)

    já jsem dal všechny svoje CZK do nemovitosti. Připadá mi to pořád nepravděpodobné, že bych měl někdy prchat z ČR s kufrem plným zlata a diamantů před občanskou válkou nebo vysokými daněmi z majetku.

    Jedinej problém ČR vidím v tom, že se tady málo hulí. Já prostě nikam nejedu :-)

  • 9. 9. 2012 13:47

    Axl (neregistrovaný)

    No já nevím...
    Běžný člověk (včetně mne) je vlastně v nemovitostech "od přírody" přeinvestován.
    Plno lidí vlastní byt, ve kterém bydlí, plus další mají jako investici a na pronajímání. Dále chatu. A to samé mají často rodiče z obou stran, tzn. to do vlastního portfolia dříve či později spadne. To už se bavíme pomalu o nemovitostním portfoliu v desítkách mil.Kč!

    Nemít adekvátně velkou sumu u v dalších aktivech (akciích, komoditách, ...) je velmi nerozumné a nevyvážené.

    Navíc mám pocit, že nemovitosti v ČR ještě neprošly ozdravnou korekcí (ala Spain). V Praze je plno bytů volných a developeři ani banky je zatím nedávají do dražeb, ale jednou budou muset. Za Prahou jsou stavební parcely za neuvěřitelných 5000 či víc za metr, ale to je zcela umělá cena daná tím, že není tak jednoduché pole či les vyjmout ze zemědělské půdy a postavit si tam barák. Až jednou tato umělá regulace pomine (a pozemek prostě bude pozemek a majitel rozhodne, co na něm bude), cena těch stavebních parcel prudce klesne.

    Dále zde máme demografii - děti se nerodí, penzistů přibývá, produktivních ubývá. Penze půjdou dolu (dle studií na 6500Kč/měs za 20 let). Aby penzisti nemuseli pod most, sestěhují se 4 do jednoho bytu a ty 3 byty vrhnou na trh. Nastane převis nabídky.

    Plus samozřejmě riziko, že cena nemovitostí ČR je úzce spjata konkrétně s prosperitou ČR. To je podle mne velký a jednostranný risk. Akcie mohu mít z celého světa, včetně Asie či Jižní Ameriky. Zlato a stříbro jsou celosvětově platnými penězi (ať si Bernanke klidně říká, že zlato peníze nejsou, kecá), komodity mají také celosvětovou nabídku a poptávku, čili podle mne rozprostřenější riziko.

    Nejsem proti investicím do nemovitosti, ale podle mne pro běžného člověka bohatě stačí vlastnit ty, které používá (byt/dům + chata třeba s kouskem lesa či pole) a tím má v nemovitostech třeba 10 či více milionů. Pokud člověk nemá celkový majetek 40mil a více, tak cokoli nad těch 10 bych raději rozprostřel do jiných typů aktiv.

  • 9. 9. 2012 17:16

    logger (neregistrovaný)

    ano, také bych diverzifikoval. Jsem ale bohužel stejný případ jako Jára Cimrman. Jeho rodiče se před ním styděli za svoji chudobu :-)

    opět gratuluji k tomu, že nemusíte řešit takové "pitomosti" jako je vlastní bydlení....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).