Hlavní navigace

Názor k článku Dluhy do 5000 Kč budou bez nákladů řízení. Není ale důvod se radovat od Patrik Chrz - Problém je, že čím benevolentnější podmínky bude stát...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2012 0:46

    Patrik Chrz

    Problém je, že čím benevolentnější podmínky bude stát vytvářet dlužníkům kteří nechtějí platit, tím horší podmínky to bude znamenat (i) pro ty, kdo by platit chtěli.
    Je to vidět i v diskusích, kdy si lidé stěžují, že přestože by chtěli a měli z čeho splácet, tak jim banka půjčku či hypotéku neposkytla.
    Banky jsou tak doslova narvané penězi (proto jsou tak nízké úrokové sazby na vkladech), které nemají komu půjčit (např. hypotéky mají extrémně nízké úrokové sazby, ale podmínky pro jejich poskytnutí se neustále zpřísňují.
    Výsledkem je, že jediný segment, který roste, jsou půjčky za vysoký úrok. U bank jsou to kreditní karty a kontokorenty, následované půjčkami u více či méně lichvářských společností.
    A pak jsou tu věřitelé, kteří skutečně nemají problém ze svých obětí ty peníze dostat pomocí svých "ukrajinských právníků" :). Místo toho, aby se vybudoval jasný právní rámec, kde budou pevná pravidla a kde nebude platit, že "dluhy se neplatí", tak vládne anarchie, ze které profitují nakonec právě společnosti z autobusových zastávek.

    A "dlužník" nemusí být jen ten, kdo si bezmyšlenkovitě půjčil. Může to být i někdo, kdo se vyhýbá alimentům, nebo náhradě škody. Pak se není čemu divit, že při kriminální činnosti nedostanou postižení žádnou náhradu, protože neexistuje efektivní způsob, jak ji z viníků dostat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).