Hlavní navigace

Názory k článku Distribuční sazby elektřiny se odvíjí od celkové spotřeby domácnosti. Správně zvolený typ vám ušetří peníze

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2022 13:57

    BT

    V seznamu dis. sazeb máte sazbu D56d a D57d. V textu už je nezmiňujete, ale objevuje se zde D55d. Co je správně?

  • 7. 11. 2022 23:31

    ViR

    Netuším, zda autorka článku takovou změnu distribuční sazby třeba z D02d na D56d (např. pro klimatizaci) v reálu řešila (obávám se, že nikoli). Ona to není zase taková "brnkačka" a rozhodně to není "jen" o výměně hlavního jističe a revizi. Zpravidla je nutné rekonstruovat elektroinstalaci, rozvaděč osadit dalším jističem pro nový spotřebič, přijímačem HDO a případně stykačem a natáhnout nové vedení. A jen někdy vyměnit hlavní jistič (ty jsou obvykle naddimenzované). Teprve pak dojde na revizi a změnu smlouvy / sazby. Při dnešních cenách elektřiny to jistý smysl má, ale celá ta rekonstrukce a revize není triviální a není, tak říkajíc, za "pětku", takže je vhodné si spočítat návratnost, aby náhodou třeba u seniorů nebyla za hranicí dožití ;-).

  • 12. 11. 2022 11:15

    Krtek

    Zajímalo by mě jestli někdo řešil to co já teď. Spolehlivě mi to nedokázali potvrdit ani na infolince ČEZu od nějž mám elektriku. Jde mi o to, že mám fixovaný tarif "Elektřina pro soláry" do konce roku 2024 za 2,3 Kč / kWh v sazbě D02d. K tomu je distribuce 2 kč/ kWh. Noční tarif zatim nemám.
    Teď jsem přešel z plynu na tepelné čerpadlo a měl bych si říct o D57d, kde je silová cena stená ale distribuce je buďto 0,25 nebo 0,15 kč / kWh. Jasná výhoda ale... Teď ta zásadní otázka
    Nenabourá mi to tu mojí fixaci ?

    Aby mě nehodili na aktuální cenník za zastropovaných 6 kč/kWh + distribuce. To by se mi vyplatilo nechat si celý den vysoký tarif a změnu vůbec neřešit dokud se ceny nesrovnají tržně někam do normálu.
    Řešil to někdo ? Děkuji za názory

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).