Hlavní navigace

Desetník: Zákon o DPH se dočká 130 změn

26. 7. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zákon o DPH je kritizovaný již od počátku. Chlácholení ze strany Ministerstva financí, že je vše v pořádku, vzalo za své a strážce státní kasy chce po sněmovně urychlenou opravu nejvážnějších chyb. A rozpočet? Na ten si ještě počkáme. Zato banky vědí - úroky rostou.

DESETNÍK 39/2004 (12. 7. 2004 – 25. 7. 2004)

DPH se bude měnit

Konečně! Povzdechne si řada podnikatelů, kteří stojí kvůli zákonu o DPH mezi dvojími nůžkami porušování zákonů. Mohou si sice vybrat – buď budou účtovat dovoz v souladu se zákonem o účetnictví, pak poruší zákon o DPH, nebo podle zákona o DPH, pak poruší zákon o účetnictví. Jinou volbu nemají – tedy, mohou zavřít provoz. A nebo účetní. Ani jedna možnost jim ale nepomůže.

Zákon o DPH, na jehož hlavní nedostatky upozornil daňový poradce Milan Marko v článku „Novela DPH – vládní lži a parlamentní bída“ tři týdny před jeho schválením, byl nakonec seštrikován horkou jehlou v pátek odpoledne před naším vstupem do Evropské unie. Zákon jsme mít museli, jedno jaký. A poslanci přeci mají právo do navrhovaných předloh šťourat a měnit je a zlepšovat je k obrazu svému. Je to jejich práce a za ni je platíme.

Ministerstvo financí si k zákonu o DPH nechalo udělat posudek od Evropské unie. Vždyť není tak špatný, a nevíme, co je v rozporu s direktivou… musíme počkat, co nám řeknou z Bruselu.

Zřejmě se ministerští úředníci bruselských úředníků dočkali a doptali se. Výsledkem je žádost Ministerstva financí o urychlené schválení 130 „technických změn“ zákona. Po proběhnutí legislativního procesu by mělo dojít k ujasnění kdo, kdy, jak, komu a proč má platit daň. Hospodské i strávníky v pohostinných zařízeních musím zklamat – technická novela podle ujištění Ministerstva financí neobsahuje přesuny zboží ani služeb mezi sazbami.

Vláda, rozpočet a vůbec

Zatímco přesuny zboží a služeb mezi sazbami DPH nás nečekají, dočkáme se přesunů na vládních postech. Hýbat se nebude pouze ministry, ale celými ministerstvy. Nový předseda ČSSD Stanislav Gross chce sice pokračovat v politice úspěšně-neúspěšných reforem (za úspěch považuji už jen skutečnost, že byly zahájeny, neúspěch se odráží například v odchodu muže, který je uvedl do chodu), má ale poněkud střídmější představu o počtu ministerstev. Sloučení se tak zřejmě dočkají některá ministerstva a o informatiku se nadále bude starat vnitro.

Současný přechodný stav nesvědčí jen zahájeným nepopulárním, leč nezbytným, reformám, ale ani státnímu rozpočtu. Vláda se na něm ne a ne dohodnout. Každoroční peripetie o miliardy se opakují, kdekdo chce víc, než může dostat a než Sobotka dovolí. Ostatně i ministr sám překračuje ve štědrosti rámec, který si stanovil a nechal posvětit Sněmovnou. Vláda se alespoň shodla na předběžném rozpočtu, jehož schodek by se měl držet pod 94 mld. Kč. Konečný verdikt má ale dát až příští kabinet.

Reforma čeká i zdravotnictví. Sotva si ji ale jeho ministr nalinkoval, musí z kola ven. Kdo se po něm v příští vládě ujme konceptu reformy zdravotnictví, je zatím nezodpovězený otazník. Boj o toto místo ale nejspíš nebude příliš tvrdý. Komu by se chtělo budovat politickou kariéru na zavedení spoluúčasti pacienta a zatížení rodin s dětmi?

Kdo se nepostará sám…

Se zdravotnictvím to jde z kopce. A s dávkami v nemoci ještě víc. Nemocný dnes nedostane téměř nic z ničeho, a to se mu ještě krátí. Je-li nemocný podnikatel, ještě na něj koukají jak na zloděje a podvodníka. Snížení dávek nemocenské otevřelo prostor v Česku dosud nevídaný – soukromé pojištění denní dávky v nemoci.

Po pojišťovnách Allianz, ING a ČP zdraví přichází se svou troškou do mlýna i Credit Suisse. Již za cenu 45,50 Kč měsíčně neumřete hlady – v případě nemoci dostanete na přilepšenou 50 Kč denně. Aby hlady neumřeli ani vaši rodinní příslušníci, musíte si připlatit. Maximální denní dávka je limitována rozdílem mezi vaším příjmem a dávkou v nemoci od státu nebo tisícikorunou denně.

Úrokové sazby rostou

Příklad České národní banky vzaly za svůj i ostatní. Nejprve zvedly, jak je jejich zvykem, úrokové sazby z úvěrů, pak k nim dorovnaly i sazby z vkladů. Podražily tak nejen spotřebitelské úvěry, ale zejména hypotéky. Pokud jste si svůj hypoteční úvěr ještě nevzali, máte poslední šanci na příznivou fixaci – očekává se, že ČNB do konce roku zvedne sazby ještě jednou.

dan_z_prijmu

Naopak – patříte-li mezi konzervativní střadatele, kteří na banky nedají dopustit, vězte, že se vám blýská na lepší časy. Úrokové sazby rostou. Aby ale nebylo příliš mnoho optimismu naráz, roste i inflace – a mnohem rychleji než úrokové sazby v bankách. Po ročním ohlédnutí zřejmě zjistíte, že loňské časy „nízkých sazeb“ byly v reálném vyjádření dosud nejvyššími v historii České republiky.

Letošní inflace by si podle posledních odhadů Ministerstva financí měla sáhnout na 2,9 %. To je sice méně než původní odhad (3,1 %), ale mnohem více, než kolik činí úroky z vkladů.

Pojistíte si denní dávku v nemoci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).