Hlavní navigace

Desetník: Volby 2006 - nejhorší možný výsledek

5. 6. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Volby jsou za námi. Jejich výsledek může být ale zklamáním nejen pro českou pravici a levici, ale hlavně pro zahraniční investory. Patová situace, v níž se Česká republika nachází, je nejhorší možnou variantou, k jaké mohlo dojít... Proč? Jak může dopadnout na českou ekonomiku?

DESETNÍK 82/2006 (22. 5. 2006 – 4. 6. 2006)

První povolební průzkum České televize ukazoval na jednoznačné vítězství ODS, které měl stačit pouze jediný koaliční partner – KDU-ČSL. Ani první slova představitelů strany se o zapojení Zelených do koalice nezmiňovala a zdálo se, že Česká republika nabere jednoznačný směr (nehodnotím, zda dobrý nebo špatný, ale v každém případě jednoznačný a transparentní).

V tom okamžiku jsem si vzpomněl na volby roku 1998, kdy také první průzkumy hovořily o vítězství ODS, ale konečné sčítání vyústilo ve vládu ČSSD a opoziční smlouvu. A zdá se, že se historie do značné míry opakuje.

S postupným sčítáním hlasů se ale rozdíl mezi vedoucí ODS a stíhající ČSSD zmenšoval. Před sečtením 96,6 % volebních okrsků byl rozdíl již minimální – ODS by musela přijmout za partnera i Stranu zelených, a i tak by jejich většina byla velmi křehká. Podle odhadů České televize by takováto koalice získala 101 poslaneckých křesel.

MS ve fotbale 2006 a peníze

Fotbalem se točí velké peníze. Víte, kolik stála výstavba a rekonstrukce stadiónů pro šampionát? Kolik stojí hráči? A jak si můžete nejlépe vsadit na svého favorita? Čtěte přílohu finančního serveru Měšec.cz MS ve fotbale 2006 a peníze.

Jak to dopadlo?

Výsledek voleb, jak jsem již naznačil, je nejhorší možný, k jakému mohlo dojít (snad jen s výjimkou absolutního vítězství KSČM, které bylo velmi nereálné… naštěstí). I kdyby došlo k situaci, že by ČSSD s podporou KSČM získala nadpoloviční většinu, byla by situace čitelnější a byl by zřejmý směr, jakým se Česká republika bude ubírat. Pro pravicově založené občany a zahraniční investory by to sice žádné terno nebylo, ale „aspoň něco“.

Situace, do níž se politická scéna po volbách dostala, je, mírně řečeno, patová. Pravice (pokud k ní započítáme též nováčka vrcholné politiky, Stranu zelených, jejíž evropští partneři se v západních ekonomikách svým programem blíží více sociálně-demokratickým stranám, která však ústy svého předsedy deklarovala, že s ČSSD nechce koalici, podporovanou KSČM, v žádném případě utvořit) získala 100 křesel, levice rovněž 100.

Počet mandátů získaných ve volbách 2006
Politická strana Počet mandátů
ODS 81
ČSSD 74
KSČM 26
KDU-ČSL 13
Strana zelených 6
Celkem 200

Jiří Paroubek ještě před sečtením všech hlasů pronesl prohlášení, v němž letošní volby přirovnal k Únoru ´48 a uvedl, že zváží podání žaloby na neplatnost voleb k Nejvyššímu správnímu soudu. Do druhého dne jeho hněv z prohraných voleb polevil a svá vyjádření zmírnil. V pořadu Otázky Václava Moravce dokonce uznal porážku a podání žaloby odložil na neurčito…


Volební rekordy

Letošní volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přinesly hned několik rekordů. Politikům se podařilo zmobilizovat voliče, kterých přišlo k urnám rekordní množství – 64,47 %. O čtyři roky dříve jich bylo 58 %.

Vítězná strana získala nejvyšší procento hlasů v novodobé historii (volební výsledky KSČ samozřejmě nelze počítat) – celých 35,38 %. Rekordní je též skutečnost, že i druhá strana v pořadí získala nad 30 %, konkrétně 32,32 %.

Vývoj počtu hlasů
Politická strana Počet hlasů Nárůst/pokles
v r. 2006 v r. 2002
ODS 1 892 475 1 166 975 62,17 %
ČSSD 1 728 827 1 440 279 20,03 %
KSČM 685 328 882 653  –22,36 %
KDU-ČSL 386 706 415 965*  –7,03 %
Strana zelených 336 487 112 929 197,96 %
Celkem 5 348 976 4 768 006 12,18 %

* Hrubý odhad na základě počtu získaných mandátů. KDU-ČSL se v minulých volbách ucházela o přízeň voličů v koalici s US-DEU.

Prvenství drží též Strana zelených, která se jako první neparlamentní politická strana dostala do Poslanecké sněmovny. Jejích šest mandátů navíc může hrát rozhodující roli.


Co nás čeká?

V prvé řadě můžeme zahodit veškeré předvolební odhady a scénáře dalšího vývoje. Jen nejčernější scénáře se zmiňovaly o možnosti povolebního patu, ovšem jeho řešení nenadnesl nikdo.

Prezident republiky Václav Klaus pravděpodobně v pondělí pověří předsedu vítězné strany sestavením vlády. To ovšem nebude žádný med. Současná vláda podá demisi po ustavující schůzi nové Poslanecké sněmovny, jak říká česká ústava:

(2) Vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru. Vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny.

Ústava ČR, HLAVA TŘETÍ – Moc výkonná, Čl. 73

Mirek Topolánek pravděpodobně sestaví menšinovou vládu, kterou prezident jmenuje. Vláda bude muset požádat do jednoho měsíce o vyslovení důvěry… tu ovšem nemá příliš velkou šanci získat. Prezident republiky pověří p. Topolánka buď znovu, nebo se (menší pravděpodobnost) obrátí na Jiřího Paroubka. Ať tak či onak, ani jeden z nich nemá v současné době příliš velkou šanci vládu sestavit. Podle Ústavy pak prezident pověří dalšího politika sestavením vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny:

(2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

(3) Vláda předstoupí do třiceti dnů po svém jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry.

(4) Pokud nově jmenovaná vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru, postupuje se podle odstavců 2 a 3. Jestliže ani takto jmenovaná vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, jmenuje prezident republiky předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Ústava ČR, HLAVA TŘETÍ – Moc výkonná, Čl. 68

Možná jsem příliš pesimistický, ale narozdíl od politologů, kteří vidí povinnost politických stran dohodnout se, jsem poměrně skeptický k budoucímu vývoji. Pokud se nestane něco mimořádného a například dvě nejsilnější strany nevymění své leadery, ke stabilní vládě, která by byla schopna prosadit reformy především penzijní, zdravotnictví a veřejných financí jako celku, nedojde…

skoleni_15_4


Důsledky

Zahraniční investoři jsou velmi citliví na dění na politické scéně v transformujících se ekonomikách, jakou Česká republika je. Patrné to bylo i na pražské burze krátce před volbami, kterou opouštěli především zahraniční investoři. Je pravdou, že je obtížné separovat vliv poklesu světových trhů, na druhou stranu index cen akcií na pražské burze klesal i ve dnech, kdy ostatní středoevropské burzy posilovaly. Naopak v pátek, v den voleb, burza posilovala.

Osobně očekávám, že výsledky voleb budou zahraniční investoři vnímat negativně, a lze tedy předpokládat pokles cen akcií. Vliv voleb na přímé investice bude menší, nicméně pokud by nestabilní situace přetrvala delší dobu, mohl by se podepsat na menším přílivu přímých zahraničních investic.


Letem bankovním světem

  • GE Money Bank – MoneyCard Business: Kreditní karta pro podnikatele a firmy, u níž si klient může zvolit, jakou sazbu úroků bude platit. Samozřejmě – pokud chcete nižší úrokovou sazbu, zaplatíte více za poplatky za vedení karty.
  • Poštovní spořitelna – sloučení Postžir: Poštovní spořitelna od 1. 6. 2006 sloučila programy Rodina, Elektron a Plus do jediného; za cenu nejlevnějšího nyní dostanete služby nejdražšího. Zároveň ruší poplatky za příchozí platby.
  • UNIQA – Motýlek: Pojišťovna UNIQA nově nabízí pojištění Motýlek – životní pojištění se spořící složkou pro děti do 18 let. Pokud byste ale čekali daňové výhody, čekali byste marně.
  • ČSOB Pojišťovna – Triumf Invest: Investiční životní pojištění s jednorázovým vkladem min. 30 tis. Kč, který je nabízený do 26. 6. 2006. Životní pojištění má zajištěný výnos 4 % ročně a sjednává se na dobu 5 let a 2 měsíců.
  • Amcico AIG Life – AMCICO Benefit: Produkt pro firmy doplňující benefity. Základem je skupinová životní a úrazová pojistka.
  • ČNB ponechala úrokové sazby beze změny na 2 %.

Jaký výsledek voleb očekáváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).