Hlavní navigace

Desetník: Velký bratr se dívá. Na poštu i na počítač

28. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

České poště se teď moc dobře nedýchá, nadřízený orgán ji kritizuje za špatné služby, lajdácký přístup zaměstnanců a hrozí jí i vysoká pokuta. Těžké časy mají nastat i uživatelům počítačů a notebooků s nelegálním operačním systémem, softwarový gigant jim chce komplikovat život.

DESETNÍK 132/2008 (14.4. 2008 – 27. 4. 2008)

Nesnadný život České pošty

Letošní rok lze nazvat pro Českou poštu „rok blbec“. Nepříjemná událost s nalezenými plesnivými zásilkami v Břeclavi ještě neodezněla a Český telekomunikační úřad již s ní zahájil správní řízení kvůli vyvolávacímu systému pro zákazníky na pobočkách. Podle ČTÚ vyvolávací systém stresuje zákazníky, zaměstnance pošty a hlavně brzdí provoz. České poště ve správním řízení proto hrozí až dvoumilionová pokuta. A k tomu dotřetice tento měsíc vyšla od ČTÚ Zpráva o plnění povinností České pošty v oblasti základních služeb za rok 2007. V případě hlasovacího systému sám ČTÚ ve zprávě uvádí, že „vyvolávací přináší systém nesporné výhody, jeho zavedení však nesmí vést k podstatnému prodloužení čekací doby“.

Netuším, ma základě čeho a kdy měřil ČTÚ čekací dobu vyvolávacího systému, ale Měšec.cz v minulém týdnu provedl jednoduchý průzkum na třech poštách v různých městech, kde mají vyvolávací systém. Průzkum potvrdil, že klienti České pošty vyvolávací systém subjektivně oceňují lépe, než stání u jednotlivých přepážek. Negativně jej hodnotili jen ti, kteří na poštu docházejí jen pro jednu či dvě služby (nejčastěji výplata důchodu a vyzvednutí zásilky). Zatímco podání listovní zásilky není těžké, v případě náročnějších služeb často zákazník České pošty stojí u špatného okénka, a po tomto zjištění si musí vystát opět novou frontu. I tyto nešvary vyvolávací systém eliminuje. Jeho odstranění u velkých pošt by znamenalo návrat front s uštěpačnými poznámkami o předbíhání.

Zpráva ČTÚ podrobně rozebírá desítky pochybení, kterých se Česká pošta dopustila. Je potřeba dodat, že spousta z nich ukazuje spíše na lidské selhání, než na vážné problémy celé České pošty. Co však poště skutečně chybí, jsou kvalitní procesy. S nimi by se pak jen minimálně stávalo, že příjemci se o zásilce dozví až z oznámení, přestože byli v uvedenou dobu doma, nebo že zásilka bude putovat několik dnů. Čtení zprávy ČTÚ může budit dojem, že je vůbec zázrak, že Česká pošta funguje. Jenže žádný podnik o podobné velikosti nebude nikdy pracovat bezchybně. A nemusíme chodit daleko, podívejme se například na České dráhy. Přesto za posledních 10 let ušla Česká pošta kus cesty, kde vybudovala mnoho dobrých a kvalitně postavených služeb. Bylo by škoda vidět jen negativa, která jsou ostatně v každé společnosti či instituci. Problém je v tom, že soukromé společnosti ze zpravidla zodpovídají jen svým majitelům či akcionářům. Život státní pošty je v tomto ohledu těžší. To nic nemění na tom, že by Česká pošta měla pořádně zapracovat alespoň na zásadních nedostatcích, které provází její primární poslání – doručování zásilek.

Jaké máte zkušenosti s Českou poštou?


A nezaplatí a nezaplatí

Ukrást počítač či notebook pro každého není, ale ukrást program se stydí jen málokdo. Ruku na srdce, kdo někdy nezkopíroval chráněné CD či DVD s hrou, písničkami či programem, přestože to autorská práva výslovně zakazovala? Problém duševního vlastnictví je často přehlížený. Zcizení hmotného majetku je vidět, snáze se na to přijde, ukrást práva však nebolí. Výrobce nejrozšířenějšího operačního systému Windows si řekl, že podporování zlodějů už bylo dost a proti majitelům nelegálně instalovaných se rozhodl použít program, který se automaticky stáhne po připojení počítače k internetu. Celý proces dohledu Microsoftu má však několik slabin. Nechtěnou kontrolu, zda je software legální, stačí snadno vypnout tím, že se zruší automatické aktualizace. Cesta, jak z toho ven, se vždy najde. Výrobce programu přestane „otravovat“ a virům se usnadní cesta k nezáplatovaným počítačům. Můžeme diskutovat nad smysluplnosti cen software, zvláště od Microsoftu, ale krást se nemá.

Používáte legální software?


PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

mBank nově nabízí příchozí i odchozí inkaso. Zároveň se rozrostla do dalších měst.

SEPA platby lze provádět i u Komerční banky.

Modrá pyramida, stavební spořitelna, snížila do června úroky z úvěrů.

Transparentní účet už není jen doménou eBanky, nově ho má i Fio, družstevní záložna.

Hotovost lze nově vybrat i na pokladnách hypermarketů Globus.

Raiffeisenbank a eBanka spustily novou verzi eKomunikátoru, programu pro komunikaci s internetovým bankovnictvím podnikatelů a malých firem s účtem v eBance.

Spořitelní družstvo WPB Capital má svůj kód banky.

Do konce června si můžete zdarma navrhnout vlastní design a PIN u kreditní karty Komerční banky.

ČSOB podcenila zabezpečení PaySec, píše server Lupa.cz

Témata


Investice a spoření

Témata


Pojišťovny

Pojištění proti 32 nejzávažnějším onemocněním či úrazům s názvem AMCICO-VitaLife prodává Pojišťovna AMCICO AIG Life.

Diabetici se snadno mohou pojistit u pojišťovny A­egon.

Direct pojišťovna už pojistí i motorky.

Témata


Úvěry a leasing

Jednu splátku půjčky za vás zaplatí jedině GE Money Bank.

Nový typ hypotéky „dopředu a dozadu“ představila Komerční banka.


Legislativa

První tři dny nemocenské již nebudou neplacené.

skoleni_15_4

Témata


Vaše peněženka

Témata


Doprava a cestování

Speciální asistenční kartu pro všechny motoristy lze zakoupit u AAA Auto.

Od dubna jsou levnější traťové jízdenky Českých drah na první třídu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).