Hlavní navigace

Desetník: Úroky se zvyšují, střádalové jásají a půjčky zdražují

10. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Konec levných hypoték je již jistý a snad jen pestrá nabídka konkurence udrží ještě nějakou dobu úrokové sazby spotřebitelských úvěrů. Radovat se mohou šetřílci, úrokové sazby z vkladů začínají stoupat do příjemných výšin a nabídka spořicích účtů stoupá.

DESETNÍK 122/2007 (26. 11. 2007 – 9.12. 2007)

Dražší peníze s dvojitým břitem

Další listopadové zvýšení úrokových sazeb centrální bankou potěšilo všechny střádaly. Pomalu začíná být zvykem, že tak, jako se rychle zvyšují úrokové sazby hypoték, přímo úměrně jsou vyšší úrokové sazby vkladů. Banky v rámci tvrdého konkurenčního boje zvyšují úrokové sazby svých všelijak marketingově nazvaných spořicích účtů, a tak si dnes žádná banka nemůže být jista, že má nejlépe úročený spořicí účet v České republice. Prvenství mBank s 3% úrokem spořicího účtu převálcovala Poštovní spořitelna o 0,05% a je jisté, že tento boj o klienty bude pokračovat. České banky nerady vidí konkurenci a minimálně srovnání stěžejních úrokových sazeb depozit s konkurencí může významně ovlivnit přechod klientů do jiné banky.

Co uděláte, když bude mít konkurence nepatrně vyšší úročení účtu?

Zatímco úrokové sazby běžných účtů se nehýbou a nadále jsou úročeny stylem „žádná celá nula nic“, přichází doba, kdy úrokové sazby hypoték budou začínat číslicí 5 a ne nereálné odhady ukazují i na možnost sedmiprocentních úroků. Jen s těžkým srdcem budou nyní přistupovat na vyšší úrokové sazby majitele tří a pětiletých hypoték, nebo dokonce ti, kteří se nechali slastnou reklamou nalákat na jednoletou tříprocentní sazbu hypotéky. Úrokové sazby zatím budou stagnovat snad jen u spotřebitelských úvěrů, kde je silná nebankovní konkurence.

Jaká doba fixace úrokové sazby hypotéky je nejlepší?


Silná koruna dává šanci ušetřit za dárky

Americký dolar a posilující koruna vůči euru dělá vrásky všem exportérům do zahraničí. Pro nás, běžné občany, silná koruna může znamenat výbornou šanci ušetřit alespoň na nákupech. Elektronické výrobky se při současném kurzu vyplatí nakupovat i za „velkou louží“ a to i přes výrazně dražší náklady na zaslání. Úspory jdou do tisíců korun. Výjezdy do okolních států za levnější elektronikou v případě Rakouska a Německa, nebo za levnějšími potravinami v případě Polska, jsou alespoň mírnou záplatou na starosti, které nás od nového roku čekají.


FINANČNÍ STŘÍPKY

Banky a investice

Úroková sazba Červeného konta Poštovní spořitelny stoupla na 3,05 % p.a. Úrok na 3 % p.a u svého spořicího účtu zvýšila i BAWAG Bank.

Na Vánoční úvěr s názvem Vánočka láká Volksbank. Lze ho získat ve všech Volksbank Shopech v obchodních domech Kaufland.

Česká spořitelna inovovala internetové bankovnictví Servis 24, ale na zásadní výhody si musíte počkat až na konec ledna 2008. Od února bude ČS na přání zasílat informační SMS všem svým klientům, jedna vyjde na 1,50 Kč.

Na minimálně zavádějící praktiky společnosti Deredes začali upozorňovat správci úvěrových registrů.

Komerční banka se stala první českou bankou, která přistoupila na evropský požadavek SEPA. Od ledna se u Komerční banky připlatí za papírové výpisy a banka snížila ceny některých balíčků.

Charitní affinity kreditní karty najdete nově u UniCredit Bank. Za každou platbu kartou obdrží vybraná charitativní organizace 1 Kč a za aktivaci karty 100 Kč.

Pilotní projekt plateb mobilním telefonem spustila v Londýně společnost Visa Europe.

Modrá pyramida se stala členem úvěrového registru SOLUS.

Na peníze navíc při splacení půjčky jinou láká Raiffeisenbank.

Speciální charge kartu Diners Club pro platby mýtného lze nově získat i na pobočkách Komerční banky.

Každý, kdo si do konce roku 2007 založí u Poštovní spořitelny účet v programu Junior, získá nové CD Chinaski 07 zdarma. Pokud si ke spotřebitelskémů úvěru zřídíte i Postžiro, máte jeho vedení rok bez poplatku.

Podle evropské statistiky máme stále málo bankomatů.

Další finanční centrum Poštovní spořitelny přibylo ve Frýdku-Místku.

Peníze jsou dražší, cena hypoték může stoupnout až k 7 % p.a.


Pojištění

Pojišťovna AXA se rozpomněla na počátky původní Winterthur pojišťovny a chce u nás prodávat i neživotní pojištění. U AXY nově můžete online ovládat své investice v podílových fondech.


Vaše peněženka

Na navigaci v ceně financování vozu láká své nové ovečky GE Money Auto.

Pokud při nákupech dárků použijete platební kartu MasterCard, ve vybraných obchodních centrech vám je zdarma dárkově zabalí.

Před pořizováním vánočních úvěrů varuje spotřebitelské sdružení SOS.

Domácnosti zaplatí příští rok za elektřinu průměrně o 9,1 procenta víc.

Jízdenku pražské MHD lze nově zaplatit přes mobil.

O stokorunu zdraží roční dálniční známka pro vozidla do 3,5 t.

Zadlužení českých domácností se zvýšilo na průměrných 65 tisíc korun na hlavu.


Legislativa

Rodičovský příspěvěk můžete pobírat dva, tři nebo čtyři roky.

Zneužívání nemocenské zvoní v Česku umíráček.

dan_z_prijmu


Cestování a volný čas

Jízdenky a místenky na všechny rychlíky, expresy a vlaky vyšší kvality je možné kupovat na internetu. A ve vybraných vlacích dráhy nabídnou i servis známý z vlaků SC Pendolino. Další novinou je drážní elektronická peněženka pro placení malých částek.

České aerolinie od března spojí Bordeaux s Prahou.

Co je podle vás lepší pro krátkodobé financování?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).