Hlavní navigace

Desetník: Úrokové sazby na houpačce

8. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Úrokové sazby v posledních dnech připomínají houpanou. Centrální banka je snižuje, komerční banky je zvyšují. Hypotéky jsou někde levnější, jinde zase dražší. Spotřebitelské úvěry jsou zatím konstantní, ale už se našel první odvážlivec, který zvýšil úroky na kreditních kartách.

DESETNÍK 148/2008 (24. 11. 2008 – 7. 12. 2008)

Vysoká cena dlouhodobě půjčených peněz

Když jsem byl v loňském roce ve Spojeném království a viděl „akční“ úrokovou sazbu hypotéčního úvěru ve výši 7,25 % p.a., musel jsme se pousmát. Tehdejší sazby hypoték se v České republice pohybovaly téměř na poloviční úrovni. Jenže ta doba je pryč. V listopadu Česká národní banka opět snížila úrokové sazby a bankéřům tak vyslala signál, že ceny úvěrů mohou jít dolů. Ve vzduchu je navíc další snížení úroku, za nějž ČNB půjčuje bankám peníze a od ledna 2009 by se základní úroková sazba mohla přiblížit blízko 2 % p.a. ze současných 2,75 % p.a. Na snížení ceny peněz však reagovaly pouze LBBW Bank a Komerční banka, ty promítly snížení do sazeb hypoték. U ostatních bank se úrokové sazby drží nahoře a směle se blíží k 7 % p.a. Stavební spoření, které mělo hendikep v podobě konstantní 6 % úrokové sazby ze stavebního úvěru, tak může současnou houpací dobu využít pro přesvědčování svých oveček, aby šly raději do bezpečného přístavu stavebních spořitelen, než riskovaly rozbouřené moře hypotéčních bank. Tato doba bude rovněž zlatým polem pro přesvědčování hypotéčních bank k dlouhé fixaci. Ptáte se, jak je možné, že centrální banka sazby snižuje, přesto však cena peněz stoupá? Odpověď může být dvojí. Nedůvěra obchází finanční trhy jako strašák a banky z obav či preventivních opatření zvyšují úrokové sazby na obranu i na tvorbu rezerv pro dříve špatně sjednané úvěry. Pro tuto verzi hraje fakt, že zatímco cena krátkodobých peněz klesá, cena dlouhodobých roste. Nikdo totiž netuší, zda za zavřeným trezorem jedné z bank není kostlivec, který vypadne až za pár měsíců. A docela dobře je možné, že některé banky vyšší sazby prodávají jen z vidiny dobré příležitosti pod rouškou zaklínadla „finanční krize“.

<chart id=„10“></chart>

Ceny spotřebitelských úvěrů zatím zdražování nečeká, spíše naopak. Akční nabídky se pohybují dokonce okolo 10 % p.a. a obdobně jsou na tom úvěry podnikatelům. Ovšem i tady existují výjimky. Některé banky chytře zdražily již letos na jaře a své úvěry nyní také prodávají „v akci“. Posledním trendem je zvýšení úrokové sazby na kreditních kartách, které provedla Komerční banka k 1. prosinci. Při srovnáním s trhem nejde o nic drastického, její sazby jsou stále níž, než mnohá nabídka konkurence, ale tím Komerční banka ostatním bankám vyslala signál, že to jde. Důvod? Píše se, že situace na finančních trzích

Sjednali byste si hypotéku za sazbu 8 % p.a.?


Když se zadlužit, tak vědět proč

V adventním období se to vždy hemží výhodnými nabídkami úvěrů a kromě nabídek bank a dalších institucí mnoho z nás denně nachází ve své poštovní i e-mailové schránce zvýhodněné nabídky na peníze i od anonymních společností, které „půjčují všem do 80 let věku“. Je dobré se zadlužit? Ano, pokud je zadlužení rozumné. Financovat úvěrem své bydlení rozumné je, za předpokladu, že máte na úvěr i na náklady s bydlením a pevnou naději pro příštích alespoň 15 let. Koupit si na úvěr dražší zboží je také rozumné, pokud je doba splácení kratší než životnost financovaného předmětu. Konečně, i když máte na účtu peníze, proč nevyužít například akční nabídky bezúročných splátek u obchodníka? Není však rozumné financovat úvěrem svoji spotřebu – a mezi tu patří i vánoční dárky (pokud si ovšem nechcete dát dárek sami sobě).

dan_z_prijmu

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Vzít si úvěr není špatné a refinancovat nevýhodný výhodnějším je ještě lepší. Pozor však na čertíka, který láká na víc, než je nutné. Při úvěru na nějaké té koruně už nesejde a jednou částkou lze „spláchnout“ více věcí, však ono se to měsíčně moc nepozná. Banky jsou v současné době opatrné v půjčování peněz, to hlavně dávají najevo vyššími úroky. Opatrnost je potřeba i na straně toho, komu se půjčuje. Je škoda platit bance za něco, co může počkat a nutně nepotřebuje.

Vzali jste si během posledních 2 měsíců úvěr?



Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).