Hlavní navigace

Desetník: Účty pro děti a hypotéky na všechno

24. 5. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nemáte-li kde bydlet, vezměte si hypotéku. Pokud kde bydlet máte, vezměte si ji také - třeba na dovolenou. Banky vám ji rády poskytnou - stejně jako běžný účet dětem. Již třetí banka nabízí produkt šitý na míru dětem do 15 let. Rodiny s dětmi chce podpořit i vláda - podaří se jí to?

DESETNÍK 35/2004 (10. 5. 2004 – 23. 5. 2004)

Jak získat peníze na bydlení?

Bydlet musí každý. Pokud nechce strávit život pod mostem nebo v azylových domech, musí mít byt nebo dům. Kdo má dostatek prostředků, může si pořídit vlastní, ostatní se musí spokojit s nájemním bydlením – nebo si půjčit. Ale jak na to?

Hypoteční úvěr nebo stavební spoření jsou základní možnosti, jak získat peníze na vlastní bydlení. S družstevním je to o něco složitější, ale také to jde. Jak?

Po nalezení vhodného bydlení a zdrojů financování přicházejí na řadu další starosti – katastrální úřad, pojištění… daně. Jak si s nimi poradit co nejlépe?

Na všechny otázky a ještě na mnohé další naleznete odpovědi včetně nesčetných tipů, jak čarovat se starými smlouvami stavebního spoření a jak vyzrát na úřady, ve velké příloze Měšce Jak získat peníze na bydlení.

Hit nové doby – americká hypotéka

Hříčkou osudu vstupem do Evropské unie začínají banky poskytovat americké hypotéky. Jde o poměrně starou novinku – vždyť úvěry zajištěné nemovitostí banky nabízely již před naším „návratem do Evropy“. Rozdíl je v tom, že dříve se jednalo o „spotřebitelské úvěry“, kdežto nyní jde o „úvěry hypoteční“.

Jana Marenčáková - Wuestenrot hypoteční banka
Jak získat „americkou hypotéku“? V čem je výhodnější než spotřebitelský úvěr? Jaký je rozdíl mezi žádostí o klasickou a americkou hypotéku? Ptejte se Ing. Jany Marenčákové, ředitelky úvěrového úseku Wüstenrot hypoteční banky, v Poradně Hypoteční úvěry na Měšci.

Rozdíl nespočívá pouze ve slovíčkaření. Zařazení je zásadní zejména pro zdroje financování úvěrů (hypoteční mohou být kryty z hypotečních zástavních listů) a klasifikace rizikovosti, což v úhrnu vede ke zlevnění zdrojů a možnosti snížení ceny – úrokové sazby – pro klienty.

Jen v uplynulé dekádě pracovních dnů přibyly americké hypotéky v nabídce tří bank – České spořitelny, ČMHB a HVB Bank. Jejich srovnání s dalšími produkty naleznete v článku Petra Bukače Auto na hypotéku? Může být….

Další účet pro děti

Děti se dostávají stále více do zorného úhlu bank. Nejsou jen otázkou přežití rodu, zajištění spokojeného stáří a zmírnění stárnutí populace, ale též vyhlídkou budoucích zisků finančních institucí. Proto se je snaží podchytit co nejdříve. Jakmile je chytí, mají poměrně velkou šanci, že je i udrží – vždyť občané České republiky raději nadávají na špatné poměry a drahý sazebník, než by projevili aktivitu ke změně (samozřejmě ne všichni, ale statistický průměr mnoha empirických šetření o tom vypovídá své).

Dříve se banky zaměřovaly jen na vysokoškoláky, pak slevily na plnoleté studenty všech škol, licitovaly dále na 15 let a nyní již třetí banka pokořila i tuto věkovou hranici. Po Komerční bance a Raiffeisenbank s účtem pro děti přichází Poštovní spořitelna.

Program Mini od Poštovní spořitelny je určen dětem od 12 do 15 let. Zřízeni i vedení je zdarma, narozíl od konkurenční Včeličky a Berušky nedostane dětský klient jako dárek plyšovou hračku, ale platební MAX kartu zdarma. Zajímavé je též úročení ve výši 1,1 %.

Účty pro děti se ale mohou značně prodražit. Přestože jsou úročeny vyšší než běžnou úrokovou sazbou, přijaté platby a vklady jsou zdarma, výběry jsou zpoplatněny vpravdě „štědře“ – u Včeličky od Raiffeisenbank zaplatí děti za příkaz k úhradě 20 Kč a za výběr na přepážce 49 Kč, u Dětského konta Komerční banky za výběr 45 Kč.

Ministerstvo financí si hraje s daněmi

Ministerstvo financí se nenudí – připravuje změnu daně z příjmů, která by měla pomoci nejchudším i nejbohatším s dětmi. Nejchudší vydělají na rovné slevě na dani za děti ve výši 6 tis. Kč/děcko, která může přerůst až v daňový bonus ve výši 24 tis. Kč, nejbohatší s rozdílnými příjmy mezi partnery na společném zdanění manželů.

Podmínky daňových úlev jsou dvě – jednak alespoň jedno dítě v péči, jednak ekonomická aktivita. Pokud žadatel o daňový bonus nebude mít zaměstnání nebo nebude podnikat po celý rok, sleva na dani se bude patřičně krátit. Podmínka výchovy dětí platí i u společného zdanění manželů.

Spolu s daněmi fyzických osob se mění i odpisové doby a daňové sazby podnikatelů – tedy jejich hmotného majetku a zisků. Vše dohromady vyjde stát na ušlých příjmech až na 20 mld. Kč ročně, které vláda do rozpočtu získá pomocí již uskutečněných změn v zákoně o DPH.

skoleni_15_4

Zákon o DPH je ostatně druhou zábavou Ministerstva financí. Při jeho chvatném schvalování vláda schválila bezodkladné předložení „technické novely“ zákona, která měla odstranit sporné body a body rozporné s Šestou směrnicí Evropské unie, upravující pravidla a podmínky nepřímých daní. Květen se chýlí do své třetí třetiny a Ministerstvo stále čeká na požehnání z Bruselu, bez kterého nechce novelu předat do schvalovacího procesu. Mezi sociálními demokraty se dokonce začíná proslýchat, že novela není nezbytná…

ODS zmatku využívá a opět začíná hovořit o rovné dani, nejlépe ve výši 15 %. Samozřejmě až po volbách, které slavně vyhraje.

Měli by mít děti do 15 let svůj běžný účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).