Hlavní navigace

Desetník: Poslední levné Vánoce

18. 11. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Banky se předhánějí ve vymýšlení novinek, aby zamotaly hlavu nejen konkurenci, ale i klientům, kterým přibudou starosti s vybíráním té nejlepší banky. Reforma veřejných financí prošla bez potíží Senátem a také odstartovalo velké zdražování. Máte poslední šanci před Vánoci zachytit levnější ceny, lepší už to nebude.

DESETNÍK 23/2003 (3. 11. 2003 – 17. 11. 2003)

Dnes začneme trochu netradičně. Před tím, než se pustíme do rekapitulace uplynulých deseti pracovních dnu ve světě osobních a rodinných financí, dovolím si vás upozornit na dnešní start soutěže Zlatý Měšec 2003. Jedná se o hlasování čtenářů Měšce o nejlepší finanční instituci v osmi kategoriích – od nejlepší banky přes nejlepší pojišťovnu až po nejlepší investiční společnost. Jsme zvědavi na váš názor!

Zlatý Měšec
Máte své favority? Oblíbené banky, pojišťovny, spořitelny? Hlasujte v našem on-line formuláři. Kromě vyjádření svého názoru můžete vyhrát i zajímavé ceny. Hlasovat můžete do 1. prosince. Vítěze kategorií i výherce cen se dozvíte 5. prosince.

A teď k novinkám posledních dvou týdnů. Nejdříve odbudeme reformu veřejných financí, která úspěšně prošla Senátem. Senátoři se s tím příliš nepárali, znění vzešlé z Poslanecké sněmovny moc nepřipomínkovali, a tak zůstalo při starém. Nejvíce se čekalo na osud zákona o stavebním spoření, který se také nezměnil, a tak se zdá, že stavební spoření bude mít ty parametry, o kterých jsme na Měšci už několikrát informovali (komplexní obrázek si uděláte v naší příloze Změny ve stavebním spoření).

Bankovní novinky

Čtrnáct dnů, které uběhly od posledního Desetníku, bylo na bankovní novinky nebývale plodných. Například eBanka se zařadila mezi banky, které nabízejí pojištění platební karty, a její řešení vůbec není bez zajímavosti – pojišťuje dokonce až pět dnů zpětně od půlnoci dne, kdy dojde k nahlášení ztráty či krádeže karty .

HVB zavedla tzv. „Rychlý hotovostní úvěr“, u něhož slibuje možnost předčasného splacení. Citibank zlevnila své zlaté a stříbrné kreditní karty, GE Capital Multiservis zase v rámci tradičního předvánočního přetahování o vášnivé zákazníky nabízí akční nákup na splátky, z nějž nebudete platit žádné poplatky ani úroky, pokud jej stihnete splatit do tří měsíců.

To, že si na pořízení nemovitosti nemusíte půjčovat jen u velkých a známých bank, se pokouší vyvrátit Volksbank, která teď do své nabídky zahrnula nový úvěr na financování bydlení. Volskbank však není jediná, která nabízí úvěr na nemovitost, ačkoliv nemá licenci na poskytování hypotečních zástavních listů. Další takovou bankou je Waldviertler Sparkase von 1842, jejíž hypotéce jsme na Měšci věnovali jednu analýzu.

Obchodování se zahraničními cennými papíry i svým drobným klientům chce umožnit Česká spořitelna, která k této příležitosti založila dceřinnou společnost Brokerjet. Akční zaváděcí poplatky by měly nalákat klienty, aby přes internet vyzkoušeli pocity podobné těm, jež zažívají spekulanti na Wall Street.

Česká spořitelna navíc potěšila i odbojné studenty, kteří si na ní hlasitým povykem vymohli zachování prémie za červený diplom u těch studentských účtů, které byly založeny s příslibem této prémie.

Zatímco všechny výše zmíněné novinky jsou spíše pozitivního charakteru, neboť – když už nic jiného – znamenají další rozšíření portfolia možností na trhu, zpráva ING o dalším snížení úrokové sazby Oranžového konta ze 2,0 % na 1,75 % zřejmě drobným střadatelům příliš radosti neudělá. Bohužel, jedná se o klasickou daň obecně nízkým úrokovým sazbám způsobeným minimální inflací.

A ještě jedna zpráva – úvěrové společnosti CCB-Leasing a CCB-Credit se na začátku listopadu sloučily pod jednu značku CCB-Finance.

Zdražování

Když už jsem nakousl nízkou inflaci: právě teď se zřejmě nacházíme v typickém „bodu zlomu“. Téměř celý letošní rok trvající deflace (kterou kopírovalo i snižování úrokových sazeb) zřejmě definitivně nabírá opačný směr vedoucí ke zdražování. Meziroční srovnání indexu spotřebitelských cen za měsíc říjen vykázalo nárůst o 0,4 % a podle všech indicií lze říci, že bude hůř.

Se zrušením desetníků a dvacetníků se svezlo zdražení pečiva (rohlík teď většinou stojí 1,50 Kč a šiška chleba kolem 17 Kč; zajímavé je, že v tomto případě nikoho nenapadne uvažovat o nějaké domluvě pekáren, když se ceny prakticky neliší), vajec a kuřecího masa, kterého je nedostatek, brambor (ty se prý letos neurodily) a mléčných výrobků. Obchodníci zkrátka umějí svou cenovou politiku správně načasovat. Vůně vánočního cukroví nám rozhodně bude dražší.

Tím to však nekončí – začátek roku přinese vyšší spotřební daně, a tedy ceny u alkoholu, cigaret, benzínu a některých služeb, zimní lyžařská sezóna má být také dražší kvůli vyšším cenám vleků a své také udělá vstup do EU – například ceny ryb, které jsou nyní dovážené bez cla, zřejmě půjdou nahoru, protože budeme svou celní politiku musel sladit s evropskou. A tak budeme muset uvalit cla na tresky z Číny (15 %), mořské štiky z Argentiny (4 %), sledě (15 %) a lososy (2%) z Norska.

Luboš Ondrůj ze společnosti GE Capital Multiservis
Letošní Vánoce jsou tedy zřejmě poslední příležitostí k levnému utrácení. A chcete-li nakupovat bez peněz a nevíte, jak se to dělá, můžete se zeptat v naší Poradně Luboše Ondrůje, obchodního manažera ze společnosti GE Capital Multiservis, která patří mezi přední společnosti splátkového prodeje v ČR a své služby nabízí prostřednictvím 6000 obchodních partnerů.

Právě pomalu uplývající okamžik tohoto cenového „bodu zlomu“ znamená ještě jednu věc. Zřejmě nastává konec „nejvýhodnějších“ půjček s nízkými úrokovými sazbami. Ale když si ještě teď stihnete vyřídit třeba hypotéku s dlouhou fixační dobou, máte velkou šanci celkem bez potíží překlenout očekávané zvyšování úrokových sazeb a cen. Zvýšená inflace vám tak relativně zlevní náklady spojené se splácením úvěru (třeba při úrokově sazbě pět šest procent a inflaci tři procenta budete reálně platit jen dvě až tři procenta, což vůbec není špatné).

Jede jede mašinka

14. prosince začne na kolejích platit nový jízdní řád. České dráhy chystají zrušení 150 regionálních spojů. Omezení hodlají vyvážit přidáním dálkových spojů a můžeme se v příštím roce prý těšit i na zrychlení spojení s Vídní nebo Drážďanami.

dan_z_prijmu

Zároveň bude platit nová sleva, určená primárně rodinám s dětmi, ale využitelná de facto i bez nich. Dva dospělí plus maximálně tři děti si budou moci v sobotu nebo v neděli koupit společnou jízdenku za jednotnou cenu bez ohledu na ujetou vzdálenost. Cena pro obyčejné vklady má být 130 Kč a pro rychlíky 360 Kč. Více v článku České dráhy překonávají slevy. Dobrou zprávou je, že už na 28 stanicích můžete jízdenky zaplatit platební kartou.

U dalšího Desetníku za čtrnáct dnů na shledanou.

Kdo u vás peče vánoční cukroví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).