Hlavní navigace

Desetník: Nejbohatší dále bohatnou

13. 6. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete být bohatí? Kdo by nechtěl! Věřte, že se to vyplatí. Podle studie společnosti Capgemini bohatí lidé dále bohatnou. Když se vám zbohatnout nepodaří, vězte, že na bydlení budete mít stále snáze. Úrokové sazby hypoték dále klesají a banky se snaží podmanit klienty i jinak než cenou.

DESETNÍK 58/2005 (30. 5. 2005 – 12. 6. 2005)

Nejbohatší dále bohatnou

Společnost Capgemini a Merrill Lynch zpracovávají již od roku 1997 studii o nejbohatších lidech světa – World Wealth Report. A výsledky hovoří jasně. Přibývá nejen lidí s investičním majetkem nad 1 mil. USD, ale i celkový majetek ve správě nejbohatších lidí. Vzhledem k tomu, že jejich hlavní náplní práce je správa investic či kontrola profesionálních správců, není na škodu se poučit z jejich investiční strategie.

Zatímco v roce 2003 bylo milionářů ve světě „jen“ 7,7 milionů (necelá Česká republika), v roce 2004 se jejich počet zvýšil na 8,3 miliony (stále je nás víc), kteří spravovali majetek v celkové hodnotě 30 800 miliard USD (oproti 28,5 mld. USD v roce 2003; raději nesrovnávat ani s naším HDP). V průměru připadlo na jednoho milionáře tedy 3,71 mil. USD, což je téměř o 100 tis. USD více než o rok dříve.

Počet nejbohatších a bohatství ve správě
1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 Průměrný meziroční růst
Finanční bohatství (tisíce miliard USD) 19,1 21,6 25,5 27 26,2 26,7 28,5 30,8 7,1%
Počet milionářů (miliony osob) 5,2 5,9 7 7,2 7,1 7,2 7,7 8,3 6,9%
Průměrný majetek milionáře (miliony USD) 3,67 3,66 3,64 3,75 3,69 3,71 3,70 3,71

Zdroj: Capgemini

Krušné chvíle zažívali milionáři v roce 2001, kdy došlo k poklesu akciových trhů. Tehdy se nejen snížil jejich počet, ale i majetek, který v průměru zbyl těm zbývajícím.

Chcete-li se dostat mezi milionáře, jednoznačné doporučení zní: „odstěhujte se!“ V Evropě roste jejich počet nejméně ze všech kontinentů. Při průměrném tempu přírůstku bohatých 7,3 % v loňském roce jich v Evropě přibylo jen 4,1 % a nejsou vyhlídky na zlepšení. Dokonce průměrný majetek milionářů poklesl, když celkový vzrostl o pouhá 3,7 % (světový průměr o 8,2 %!). Stali jsme se tak jediným kontinentem, v němž byl růst bohatství milionářů podprůměrný.

Poohlédněme se ale za humna. I v České republice se počet osob s investičním majetkem nad 1 mil. USD zvýšil. Už dávno neplatí proslulé „horních deset tisíc“, od loňského roku musíme říkat „horních jedenáct tisíc osm set padesát“. Tedy pokud budeme brát za bernou minci oslabený americký dolar. Pokud vezmeme kurz dolaru, kterým byly počítány výsledky za rok 2003, dojdeme k číslu o 50 nižšímu. Je jich jen o 6,1 % více než v roce 2003, kdy jich oproti roku 2002 přibylo téměř neskutečných 12 %.

Co je ale mnohem užitečnější informace než počet a majetek milionářů, je rozložení jejich portfolia.

Rozložení investic nejbohatších
2002 2003 2004
Alternativní investice 10% 13% 14%
Nemovitosti 15% 17% 13%
Hotovost/depozita 25% 10% 12%
Investice s pevným výnosem 30% 25% 27%
Cenné papíry 20% 35% 34%

Zdroj: Capgemini

Za pozornost stojí zvláště snížení nemovitostí v investičním portfoliu nejbohatších lidí. Již druhým rokem se drží na velmi vysoké úrovni objem cenných papírů, když již dva roky po sobě burzy zaznamenávají růst. Oproti loňskému roku je větší preference hotovosti a investic s pevným výnosem (shodně o dva procentní body).

Perličky ze studie na závěr:

  • Poprvé v historii překonal počet severoamerických milionářů i jejichÚ majetek počet i majetek milionářů evropských.
  • Úrokové sazby z vkladů v Číně, která má relativně stabilní cenovou hladinu, dosáhly v loňském roce 47,6 % p. a. V Malajzii pak pouhých 36,9 % p. a.
  • Méně než 1 % milionářů, 77 tisíc osob, vlastní investiční majetek v hodnotě nad 30 mil. USD a spravuje přes třetinu majetku drženého v rukou milionářů. Kolik z nich asi žije v Česku?

Pojišťovnám kraluje Kooperativa

Pojišťovací makléři jako již tradičně každý rok vybírali ze středu svých živitelů Pojišťovnu roku, tentokráte léta páně 2004. Diskuse na téma, do jaké míry je relevantní hodnocení makléřů ohledně nejlepší pojišťovny, když jsou to právě pojišťovny, které platí makléře svými provizemi, zda neodráží spíše výši zmíněné provize a jiné ponechám stranou – na diskusi. Rozebíráno to bylo i na stránkách Měšce již tolikrát, že nemám k tomuto tématu co dodat.

Zajímavý je ale jeden fenomén – dominance Kooperativy, pojišťovny v této soutěži. Od roku 2000, kam sahá má elektronická paměť, zvítězila pokaždé, s výjimkou Pojišťovny roku 2002, kdy ji nakrátko vystřídala ve vládě Česká pojišťovna. Druhá jmenovaná ji vždy věrně sekundovala na druhé pozici.

Kooperativa dominovala i většině „doprovodných“ kategoriích – Občanská pojištění, Pojištění průmyslu a obchodu, Spolupráce s makléři a Likvidace škod. Česká pojišťovna zaujala vedoucí místo v Pojištění motorových vozidel a v Životním a úrazovém pojištění. Pouze kategorii Specializovaný pojistitel ovládla D.A.S. pojišťovna právní ochrany.


Hypotéky – níže než nejníže

Úrokové sazby hypotečních úvěrů začínají být poněkud jednotvárné. Každý týden jsme zahlcováni tolika zprávami o jejich snížení, že se někteří tiskoví mluvčí omlouvají, že zase zasílají stejnou zprávu s novými sazbami.

Jen v minulém týdnu sazby snižovalo pět bank (Volksbank, GE Money Bank, Hypoteční banka, ČSOB a Raiffeisenbank), přičemž poslední tři jmenované v jediný den. Ani o týden dříve nebylo příliš klidno. Do „programu snižování úroků“ se dostala Komerční banka, Živnostenská banka, Česká spořitelna a opět Raiffeisenbank, která je nejaktivnější bankou co se oznamování změn úrokových sazeb hypoték týče.

Odborníci odhadují, že sazby níže už nepůjdou. Na druhou stranu to predikují již přibližně rok, kdy až na drobné zvýšení koncem loňských prázdnin sazby pomalu a jistě klesaly. Níže již ale opravdu nejspíš není moc prostoru. Otázkou je, zda budou naopak růst…

dan_z_prijmu

Úrokové sazby ale nejsou zdaleka jediným tahákem, který má přivést lidi k dlouhodobému zadlužení. Jsou jím i novinky a produkty zaměřené na vybrané skupiny obyvatel. Posledním z nich je „novomanželská hypotéka“ od České spořitelny, která byla představena minulý týden. Jde o doplňkový úvěr ke státní „novomanželské půjčce“ a kromě nižší úrokové sazby o 0,2 procentního bodu oproti běžné garantované sazbě klient dostane certifikát s potvrzením výše přiděleného úvěru. Další novinkou ČS je Hypotéka BEZ, kde klient nemusí mít nemovitost, výpis z katastru, neplatí poplatky…

ČSOB se zapojila do získávání klientů přes zpřístupnění hypotéky širšímu okruhu zájemců. Nejvýznamnějším krokem je snížení povinné rezervy splátek a vyžaduje tak nižší příjem žadatele. Nově též nabízí hypotéky i na nemovitosti v Evropské unii a provedla další kouzla s minimálními a maximálními částkami, díky nimž bude moci čerpat hypotéku více lidí. Jak vidno, konkurenční boj na poli hypoték nepolevuje.

Kolik lidí v ČR vlastní více než 30 mil. USD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).