Hlavní navigace

Desetník: Nechutné bankovní poplatky

3. 3. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Najít dnes něco zadarmo dá docela fušku a jsou místa, kde se pomyslně platí i za podání ruky. A ve finančních institucích to platí dvojnásobně. Banky s miliardovými zisky ožebračují chudé, české klienty. A možná to není pravda.

DESETNÍK 128/2008 (18.2. 2008 – 2. 3. 2008)

Absurdní bankovní poplatky

Patrik Nacher na svém soukromém serveru bankovnipoplat­ky.com vyhlásil 28. únor 2008 Dnem bez bankovních poplatků. Tento „český den“ (protože o mezinárodním dnu nemůže být řeč) podpořily pouze dvě finanční instituce. Světe div se, jde o Fio, družstevní záložnu a mBank, obě si totiž za základní služby neúčtují ani korunu. Ovšem nebylo by fér opomenout Poštovní spořitelnu, která si sice poplatky účtuje, ale ve světlech zmiňovaného portálu se snaží vystupovat fér.

Jen o den později skončila i anketa o Nejabsurdnější poplatek. Výsledky jsou zajímavé. Z celkem udávaných 9138 hlasujících se necelé polovině nelíbí poplatek za vedení běžného účtu, více než třetina je proti poplatku za nadměrný vklad a zhruba třetina je proti poplatku za připsání úroku.

Přiznám se, že od roku 1993, kdy se aktivně věnuji oblasti osobních financí, si opravdu nepamatuji, zda si někdy banky účtovaly poplatek za připsání úroku. Ale při kontrole svých, již zaprášených, výpisů z účtů u Agrobanky Praha, Banky Haná, Investiční a poštovní banky, Kreditní banky Plzeň, Moravia banky a Universal banky jsem poplatek za připsání úroku nenašel i přes důkladné přepočítání poplatků na výpisech. A v dnešní době ho nenajdete u žádné banky působící na českém trhu. Je zajímavé, jak se tento poplatek do ankety dostal. Že by převládalo v účastnících ankety stále přesvědčení o existenci poplatku za tzv. účetní položku? Mohu vás ujistit, že v dnešní době jedinou bankou, která má stále v sazebníku poplatek za „účetní položku“ (v překladu jde o jakýkoliv pohyb na účtu, ale banka pod tím může skrýt různé transakce) je Raiffeisenbank im Stiftland, malá německá družstevní banka se třemi pobočkami v České republice. Pravda, některé větší banky ve snaze ukázat, jak jsou hodné, mají v sazebníku uvedeno „účetní položka – zdarma“. Jenže doba pokročila a české bankovnictví je jiné, než tomu bylo před deseti či patnácti lety. Trend je v jednodušších termínech, transparentních poplatcích a jednoduchosti účtování cen. Každá finanční instituce, která se bude chovat ke svým klientům opačně, dříve či později o ně přijde. Poplatek za připsání úroku neexistuje. Účetní položka je mrtvá.

Zaregistrovali jste někdy, že by vám banka účtovala poplatek za připsání úroku?

Máte rádi hotovost a vkládáte ji rádi? Práce s hotovostí je náročná na čas i na zpracování. A hotovost je drahá. Moc drahá. Jenže bez hotovosti se zatím neobejdeme, a proto existují v bankách pokladny. Všimněte si maličkosti: jak začali družstevní záložně Fio přibývat klienti, zavedla nový poplatek, který do té doby neexistoval: příplatek při vkladu 30 a více kusů mincí je 2 % z vkládané částky, min. 100 Kč. A každý vzdělaný člověk dokáže pochopit proč. Nenechejte se vyvést z omylu. Slovo zdarma je bezplatné do doby, než se náklady zvýší nad únosnou mez. Pojďme dál. Klienti mBank rychle objevili, že kromě bankomatů se kartami mBank dá hotovost vybrat zdarma na pobočkách bank, které akceptují karty Visa. A že těch poboček je! Služba se jmenuje cash advance a je pro klienty zdarma. Dobrá služba. A pro banku drahá, moc drahá. Češi jsou vynalézavý národ a uvidíme časem, zda mBank některé poplatky nepřehodnotí vlivem svých aktivních klientů. Ani bych se nedivil. A bylo by to špatně? Nikoli.

Je v pořádku, když finanční instituce časem službu zdraží kvůli její oblibě?

Poplatek za nadměrný vklad v hotovosti je označený jako druhý absurdní. Co je nadměrným vkladem? Vklad pěti pytlíků netříděných mincí anebo vyhraný milion ve stokorunách? Spočítání a vklad milionu zabere asi 10 minut, ale nesetříděné mince spolehlivě zastaví pokladnu i na hodinu. Spíše se ptejme, zda je morální vůbec účtovat poplatek za vklad. Cítíte sami rozdíl mezi klientem banky, který pravidelně odvádí tržby a banka je pro něj významným partnerem, se kterým dělá byznys, oproti klientovi, který nadšeně přinese rozbité prasátko s úsporami a chce je vložit. Oba však za vklad zaplatí. A to není dobře. Vklad na účet by měl být zdarma. Vždyť to, že v sazebníku existuje cena, neznamená, že ji banka musí okamžitě účtovat. Tady je ještě hodně prostoru pro diskuzi. A pro revizi sazebníků. Anebo pro změnu banky.

Je poplatek za vklad oprávěný?

A máme tu „vítěze“, poplatek za vedení běžného účtu. Upřímně, tento poplatek už dnes moc nenajdete a pokud ano, není vysoký. Banky jej většinou nazvaly poplatkem za balíček služeb. Je nemorální účtovat 99 Kč měsíčně za balíček služeb, který obsahuje všechny tuzemské platby, výběry z bankomatů a platební kartu? Není. Každá služba má svoji cenu. Otázka druhá zní: potřebujete balíček služeb? Asi nikdo nebude podávat žalobu na Waldviertler Sparkasse von 1842, že si tato banka účtuje poplatek za vedení účtu 10 Kč měsíčně. Nelíbí se vám poplatek? Není nic jednoduššího, než účet zrušit.

Že najdeme v Česku účty zdarma? Opravdu? Finanční služby jsou o třech slovech: má dáti – dal. Není to tak dávno, co kolegové z polského serveru o platebních kartách provedli malý test s platebními kartami mBank, které mají „zdarma“ výběry z bankomatů v zahraničí. Finta je v kurzové marži. Výběr větší částky se vyplatil realizovat s kartou „drahé“ banky s poplatky. Všimli jste si, jaké kurzy používá Fio, družstevní záložna? Kurzy ČSOB, které Fio uplatňuje, nepatří mezi nejnižší na českém trhu. To není výtka, spíše jen ukázka, že slovo „zdarma“ znamená vždy „ale“. „Zdarma“ však může být i dobrým marketingovým tahem, jak se chytnou na jinou službu. Placenou službu. A je to v pořádku, máme zde možnost volby a výběru. V České republice v této chvíli kromě záložen najdeme 16 retailových bank. Každý si může vybrat podle své chuti nebo poplatkových preferencí. Poplatek za vedení účtu není absurdní, pokud mám za něj odpovídající služby.

Na webových diskuzích se můžete často dočíst, jak jsou ve Velké Británii vedeny účty zadarmo včetně výběrů z bankomatů. Jak neexistují poplatky ve Spojených státech amerických. Jak se v Německu mají v bankách blaze. Není to pravda. Kdo měl tu čest se projít Londýnem, Madridem, Berlínem či Vídní v posledním roce, viděl úrokové sazby hypotéčních úvěrů, které nešly pod 7 % p.a. Úrokové sazby kreditních karet se pohybují i okolo 38 % p.a. To už bychom u nás označili za lichvu. Za účet v Německu či Rakousku se měsíčně běžně platí. Ve Spojených státech amerických dostanete účet zdarma a šekovou knížku s kartou. A za příchozí platbu z Evropy zaplatíte i 60 USD bez mrknutí oka. Nepovolené přečerpání účtu? Poplatek 50 USD. Při malém obratu vás účet bude stát 5 USD měsíčně. Malá ukázka, že v České republice nejsme už na dálném východě, ale ani na západě. České banky si účtují poplatky výměnou za lepší úroky u úvěrů a vkladů. Jde jen o to, aby za účtované poplatky nabízely kvalitní služby. Pokud je něco „zdarma“, již předem předpokládám a omlouvám určitou kvalitu. Mám-li za něco platit, chci vědět proč a že to má smysl. V opačném případě to není absurdní, ale hloupé a půjdu jinam. A mám si z čeho vybírat.

Kolik měsíčně platíte za základní bankovní služby své finanční instituci?

Finanční střípky

Banky

Zisk České spořitelny vyšplhal přes 15 miliard korun.

Symbolickou jednou korunou podpořila Den bez bankovních poplatků záložna Fio.

V Brně má nové callcentrum Citibank.

ČSOB umožňuje podnikatelům a firmám snadno získat evropské dotace pouze návštěvou pobočky.

Server bankovnipoplat­ky.com vyhlásil 28. únor dnem bez bankovních poplatků.

S kreditními kartami Citibank můžete vyhrát vstupenky na fotbalové utkání UEFA.

Padělatele česká měna stále láká.

eKonto od Raiffeisenbank zvýšilo úrokovou sazbu na spořicím účtu na 3,5 % p.a. u vkladů nad milion korun.

Platební karty Diners Club mohou nově přijímat i obchodníci Raiffeisenbank a eBanky.

Prioritní europlatby s připsáním u příjemce do čtyř hodin najdete u České spořitelny.

Témata


Investice a spoření

GE Money Bank zvýšila úročení termínovaných vkladů.

S Fio, burzovní společností, můžete nově online obchodovat v Polsku.

Témata


Úvěry a leasing

Úrokové sazby hypoték od Raiffeisenbank jsou nižší.

Hypotéku na chatu, chalupu nebo nemovitost určenou k pronájmu nabízí nově i BAWAG Bank.

Hypotéka od GE Money Bank s fixací na deset let je za cenu jednoleté.

Úroky u hypoték jdou dolů i u ČSOB.

Na speciální podmínky a slevy u hypoték láká Oberbank.

Podle GE Money Bank roste zájem o přeúvěrování špatných úvěrů.

Témata


Pojištění

Penzijní připojištění je pro zaměstnavatele stále častější inspirací pro přilepšení zaměstnancům.

Životní pojištění ČSOB Pojišťovny dosáhlo zhodnocení 5,4 %.

Témata


Vaše peněženka

Na českém internetu v placení stále převládá dobírka.

Za návštěvu lékaře či pohotovosti lze zaplatit SMS zprávou.

skoleni_15_4

Témata


Legislativa

Vláda schválila návrh I. etapy důchodové reformy

Vláda souhlasí s návrhem na zrušení daňově zvýhodněných stravenek.

Témata

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).