Hlavní navigace

Desetník: Mateřská pro tatínky

23. 8. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Vládní prohlášení je na světě. A co nás čeká? Novomanželské půjčky, příspěvek v mateřství pro tatínky, změna systému sociálních dávek, zavedení úplatku za zapsání dětí ke školní docházce a řada dalších reforem a změn. Na závěr perlička - krátká reportáž z prvního obchodního dne Google.

DESETNÍK 40/2004 (9. 8. 2004 – 22. 8. 2004)

Novomanželské půjčky

Vládní koalice minulý čtvrtek ukončila vleklá jednání o novém programovém prohlášení vlády. Výsledkem je text o více než 9 tisících slovech představujících téměř 37 normostran. Podle četných komentářů se jedná z 80 až 90 % o práci Sociální demokracie, ostatní koaliční partneři jen přizvukovali a tupili nejostřejší hrany sociálně-demokratického programu.

Grossova vláda nenavazuje pouze na Špidlovu, ale pro inspiraci jde ještě hlouběji do minulosti. Hitem se stává „novomanželská půjčka“, známá již z dob, kdy se po českých polích proháněly kombajny sovětské výroby a všechno patřilo všem.

Novomanželské půjčky by měly být účelově vázány na pořízení či vybavení bydlení. Stát zřejmě nebude přímým věřitelem (tedy mladým nepůjčí stát), ale bude pouze vystavovat garance (zaručí se za novomanžele). Banky budou mít jistotu, že když mladý manželský pár nebude moci či chtít úvěr splácet, zaplatí za něj některá ze státních organizací.


Děti – budoucnost národa

Podpora rodin s dětmi není jen otázkou půjčky na hnízdečko, v němž by děcka mohla vyrůstat. Vláda s nejmladším českým premiérem v historii má připravenu celou řadu změn, zlepšení a podpor.

V prohlášení se píše: Vláda zjednoduší a restrukturalizuje systém státní sociální podpory, v jehož rámci posoudí konstrukci přídavku na dítě. Dovozuji, že na pořad dne přicházejí opět plošně vyplácené přídavky na děti.

Další opatření by mělo rodičům přinést nemalou úsporu. Vláda chce prosadit bezplatný pobyt dětí nad 5 let věku v mateřských školkách, čímž odpadne finanční motivace pro posílání nevyzrálých dětí do školy.

Zcela v duchu Sociální demokracie je příspěvek na školní potřeby pro děti při zápisu do 1. třídy ve výši 1000 Kč. Na první pohled líbivá věc, při hlubším zamyšlení zcela nerozumná a neefektivní.

Pokud má příspěvek na školní potřeby za cíl motivovat sociálně nepřizpůsobivé rodiče k samotnému zápisu dětí ke školní docházce, pak smysl má. Je-li ovšem cílem opatření deklarované přispění na školní potřeby, pak zcela nechápu jeho význam. Vždyť by bylo mnohem efektivnější vymezené prostředky účelově věnovat škole, která jednak ví, jaké školní potřeby děti potřebují, jednak by je mohla nakoupit s množstevní slevou, jednak by se ušetřila administrativa.


Tatínek na mateřské

V době rovnoprávné společnosti stále platí řada diskriminačních opatření. Jedno z nich současná vláda zruší – i otcové budou moci být matkou. Ne, nebojte se, Gross a jeho věrní nebudou měnit zákony přírody, ale zákon o nemocenské. Podle něj mohou peněžitou pomoc v mateřství získat zatím pouze matky.

Otec byl oproti matce v nevýhodě, i když se od počátku (od narození) o děti staral stejně jako ona, ze státního rozpočtu mohl čerpat pouze návazné dávky (přídavky na děti, rodičovský příplatek a jiné). Podle vládního prohlášení přibude i peněžitá pomoc v mateřství z nemocenského pojištění.

Diskutovaný návrh na přidání týdenní dovolené pro novopečené tatínky se do vládního prohlášení nedostal.


Bydlím, bydlíš, bydlíme

Vedle již zmíněných novomanželských půjček chce vláda podporovat bydlení i dalšími způsoby – podporou úrokové dotace úvěrů (v současné době u hypoték), dotacemi na výstavbu obecních a sociálních bytů apod. V zásadě nic nového.

Zaujala mě ale dvě tvrzení v různých částech programového prohlášení, která půjde skloubit dle mého názoru jen velmi obtížně. Pokud vůbec.

Jedna pasáž prohlášení obsahuje tvrzení: Vláda připraví zákon o nájemném, který stanoví pravidla pro vývoj cen v oblasti bydlení s ohledem na sociální únosnost a místně obvyklé nájemné.

Vláda bude hledat koncepční řešení v oblasti nájemného z bytů, které odstraní současné napětí v nájemním sektoru, bude vycházet z nezávislého šetření aktuální situace a vytvoří předpoklady pro postupné otevření trhu s bydlením, tvrdí se v části věnované podpoře bydlení.


Podnikatelé, těšte se

Podle programového prohlášení by se podnikatelé mohli konečně dočkat zrychlení práce úřadů a propojení databází veřejné správy. Tato vláda sice píše jen, že posoudí otázky účinné integrace různých informačních systémů a databází, využívaných daňovými úřady a orgány sociálního zabezpečení a zdravotních pojišťoven, ta příští by na základě tohoto posudku mohla vypracovat plán a do deseti, možná čtrnácti let…

Černá můra stánkařů – registrační pokladny – se možná dočká svého zavedení. Zároveň s nimi bude povinně značený líh a na intenzitě posílí kontroly pašovaného a falšovaného zboží. S nepoctivci a lidmi obcházejícími daňové a celní zákony bude zatočeno.

Majetkových přiznání se nemusejí podnikatelé bát. Mají být zavedena pouze pro veřejné činitele. Zdá se, že se ze strašáka majetkových přiznání stane účinný nástroj veřejné kontroly.

Daně by se měly, až na zvyšování spotřebních v rámci harmonizace s Evropskou unií, nezvyšovat.


Důchodová reforma a reforma zdravotnictví

I po reformě chce vláda vyplácet důchody na základě průběžně financovaného důchodového systému, založeného na mezigenerační solidaritě. Měl by být kladen vyšší důraz na předchozí příspěvky do systému a lidé s vyššími odvody by měli dostávat vyšší penzi. Dnes lidé s vyššími příjmy pouze více platí, v důchodu se jim podstatná část zkrátí.

Vláda navíc připraví vytvoření účtu státních důchodových rezerv pro realizaci důchodové reformy. Kde chce rezervy sbírat, neuvádí. Zato nezmíněna nezůstala valorizace důchodů, u níž není upřesněna částka ani procento.

Reformu zdravotnictví vláda pojme jako jeden z největších kousků Davida Capperfielda. Jinak si nedokáži představit, jak dosáhnout cílů, které si klade: bude dbát o celkovou bilanční rovnováhu veřejného zdravotního pojištění bez zvýšení spoluúčasti občanů na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a bez zvýšení procentní sazby povinného zdravotního pojištění placeného zaměstnanci a zaměstnavateli, a nepřipustí zúžení stávajícího věcného rozsahu zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Jisté rezervy zdravotní pojištění má a příjmy se dají zvýšit i jinak než zvýšením sazby. Například zvýšením vyměřovacího základu OSVČ (o tom se, zatím, nehovoří), zrušením státních pojištěnců a uvalením minimálního pojistného na ně a jejich zákonné zástupce (např. u dětí) a podobně. Vláda toto bohužel blíže nespecifikovala.


Google je na burze

Minulou středu proběhl úpis akcií společnosti Google, provozovatele a majitele největšího vyhledávače na internetu. Ještě před aukcí bylo sníženo původní rozpětí ceny akcie v holandské aukci ze 105 až 135 USD na 85 až 98 USD s odůvodněním, aby byly dostupné širšímu okruhu zájemců. Zlí jazykové ale tvrdí, že o akcie Googlu nebyl takový zájem.

Holandská aukce probíhala následovně. Při každé nabídnuté ceně byly sbírány poptávky, dokud nebyla „rozdána“ celá emise (všechny akcie). Poslední dosaženou cenu pak zaplatili všichni, kdo nabídli cenu vyšší. Výsledná dosažená cena se usadila na spodní hranici rozpětí – 85 USD.

skoleni_15_4

Komu se poštěstilo být účastníkem holandské aukce a koupit akcie, již druhý den mohl sklízet ovoce. Ve čtvrtek kolem šesté hodiny odpolední středoevropského času se začaly poprvé obchodovat na americkém trhu Nasdaq. Nejnižší obchodovaná cena byla 95 USD, a na ní se akcie neudržely dlouho. Očekávané zvýšení kurzu po uvedení na trh způsobilo doslova nákupní horečku a během několika desítek minut akcie překonaly hranici 100 USD a stoupaly dále – netrvalo dlouho a padla hranice 104 USD, pokořená o několik málo centů. Během jediného dne tak člověk, který koupil akcie Googlu v aukci a prodal je ve správný okamžik, mohl vydělat přes 22,35 %!

Po dosažení nejvyšší mety akcie postupně klesaly a v poobchodní fázi poklesly až pod 100 USD.

Jak se vám líbí vládní program? (Známkování jako ve škole.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).