Hlavní navigace

Desetník: Korupce a bankovní poplatky

5. 2. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Klienti ČSOB se v sobotu museli obejít bez karet. Rozbujelá korupce je jedním z vážných problémů české ekonomiky. Jak korupci vnímají čeští politici a manažeři? Anketa o nejabsurdnější poplatek se přehoupla do druhého kola. Které poplatky postoupily? A začala Finanční reklama 2006.

DESETNÍK 99/2007 (22. 1. 2007 – 4. 2. 2007)

Sobota v ČSOB bez karet

Výpadky v systémech zpracovávajících transakce uskutečněné platební kartou čas od času postihnou snad každou banku. Poslední větší výpadek postihl tuto sobotu klienty ČSOB, kteří přibližně 90 minut nemohli vybírat z bankomatu ani platit na elektronických terminálech.

Příčina výpadku tkví v přetíženém systému italské společnosti SINSYS, která provozuje autorizační systém nejen pro ČSOB, ale i pro další evropské banky. Bližší informace o příčinách a dopadech kolize v průběhu víkendu nebyly k dispozici.

Postiženi nebyli všichni klienti ČSOB. Autorizační systém tankovacích karet, kterými lze platit též mýto, provozuje ČSOB sama a karty byly celý víkend v provozu. Zaplatit v obchodech mohli též držitelé embosovaných (reliéfních) karet pomocí imprinteru („žehličky“).

Obdobný, též 90minutový výpadek postihl vinou dodavatele klienty ČSOB již 30. listopadu 2006.


Korupce, politici a manažeři…

Spojili se čtyři, aby prozkoumali, jaký vztah mají politici a manažeři k úplatkům. Donath-Burson-Marsteller, Factum Invenio, Sociologický ústav Akademie věd ČR a The Fleet Sheet’s Final Word uspořádali průzkum vnímání korupce v České republice. A přinesl zajímavá zjištění.

Korupce byla v loňském roce rozšířena stejně jako v roce 2001, ne-li ještě více. Zdá se tedy, že korupce neubývá, ale bují vesele dál. Nejvíce podle studie na úřadech centrální státní správy a na úřadech statutárních měst a magistrátu Prahy. Nejvíce uplácejí velké firmy, ale s výjimkou Prahy stejně po celé republice. V Praze víc. Nejméně o úplatky žádají soudci a státní zástupci.

Nejčastější korupce je podle dotázaných politiků i manažerů ve stavebnictví a při přidělování veřejných zakázek, přičemž manažeři hodnotili korupci obecně jako častější jev než politici.

Kde se nejvíc uplácí? - politici

Jak častá je korupce? Odpovědi politiků. 1 – pravidelná, 5 – žádná.

Kde se nejvíc uplácí? - manažeři

Jak častá je korupce? Odpovědi managerů. 1 – pravidelná, 5 – žádná.

Zajímavostí je, že jak politici, tak manažeři jsou kritičtější ke svému oboru činnosti. Podle politiků firma, která dá úplatek, odvede stejně kvalitní nebo kvalitnější práci než firma, která úplatek nenabízí, manažeři jsou ke kvalitě práce úplatkářů skeptičtí.

Firma s úplatkem - politici

Odvede firma, která dá úplatek, lepší, nebo horší práci než firma, která úplatek nedala? Odpovědi politiků.

Firma s úplatkem - manažeři

Odvede firma, která dá úplatek, lepší, nebo horší práci než firma, která úplatek nedala? Odpovědi managerů.

Naopak politici jsou kritičtí k šancím politiků a politických stran zapletených do korupčních afér mnohem více než manažeři.

Šance politiků - politici

Poškozuje korupční chování šanci politiků a politických stran uspět ve volbách? Odpovědi politiků.

Šance politiků - manažeři

Poškozuje korupční chování šanci politiků a politických stran uspět ve volbách? Odpovědi managerů.

Proč to bez korupce v Česku nejde? Podle respondentů průzkumu je důvodů několik. Vévodí jim vysoká míra byrokracie, obtížnost korupci dokázat a neetické chování úředníků, kteří si o úplatky říkají. Že to ale není tak zlé, dokazuje například zkušenost nejmenovaného vrcholného manažera z firmy v oboru zpracovatelského průmyslu, jednoho z respondentů průzkumu:

Pracovně nevnímám korupci jako závažný problém. Možná je to tím, že drtivá většina našich dodavatelů i odběratelů je ze zahraničí. V podstatě jsem se, jako ředitel firmy tři roky ve funkci, setkal s nesmělou korupční nabídkou jednou. A odmítnout ji nebyl vůbec problém. V soukromém životě jsem se s přímou korupcí ještě nesetkal. Skutečně! A to jsem opravil dva domy, prošel dědickým řízením, prodal a vyměnil byt, prodal pole z restitucí.


Nejabsurdnější bankovní poplatek: Za výběr z bankomatu, účetní položku, nebo vedení účtu?

Druhý ročník ankety o nejabsurdnější poplatek pořádané serverem Bankovnípoplat­ky.com se přehoupl do finále. Z prvního kola postoupily poplatek za výběr platební kartou z bankomatu vlastní banky, za účetní položku a za vedení běžného účtu. Loňský vítěz, poplatek za přijatou platbu, byl z letošního ročníku vyřazen. Ostatně ho postupně díky jeho „popularitě“ vyřazují i banky ze sazebníků.

Ve druhém kole ankety, jíž je finanční server Měšec.cz hlavním mediálním partnerem, můžete zvolit ze tří poplatků, které obdržely v prvním kole nejvíce hlasů z více než 13,5 tisíce, poplatek, který je tím nejabsurdnějším. Hlasovat můžete až do konce února.

dan_z_prijmu


Finanční reklama 2006

Od 1. do 28. února 2007 můžete hlasovat v anketě Finanční reklama 2006 – anketě o nejlepší finanční reklamu roku. V letošních nominacích je 23 spotů finančních institucí a vyhrát mohou nejen ony, ale také všichni, kdo se zúčastní hlasování. Celkem je připraveno 25 cen, jimž vévodí trilogie Miloše Filipa Osobní a rodinné bohatství vydaná nakladatelstvím C. H. Beck.

 Osobní a rodinné bohatství - kam s penězi
Osobní a rodinné bohatství - jak chytře investovat
Osobní a rodinné bohatství - jak se dobře zajistit










V nabídce jsou i další hodnotné ceny.

Je korupce v ČR méně rozšířená, než byla mezi roky 1969 a 1989?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).