Hlavní navigace

Desetník: Koncesionářské poplatky za PC!

17. 10. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Téma týdne: Koncesionářské poplatky. Budou se platit i z počítačů? Pokud ano, za jakých podmínek? Kdo na to doplatí? A stojí výběr koncesionářských poplatků vůbec za to? Parlament chce navíc "přistřihnout" křídla obchodním řetězcům - schvaluje zákon limitující podmínky výprodejů. Pomůže?

DESETNÍK 67/2005 (3. 10. 2005 – 16. 10. 2005)

Koncesionářské poplatky za PC!

Koncesionářské poplatky a novela zákona, která jejich výši nejen zvyšuje, ale bohužel nezpřesňuje, za co všechno se mohou vybírat, v posledních dnech hýbou českým internetem. Důvod je prostý: Definici rozhlasového a televizního přijímače splňuje téměř každý osobní počítač. To může mít dalekosáhlé důsledky.

Rozhlasové a televizní poplatky musí platit každá domácnost, která vlastní zařízení způsobilé k přijímání rozhlasového a televizního vysílání. Pokud má televizních (rozhlasových) přijímačů více (např. v každém pokoji a koupelně, na chatě, v automobilu…), platí domácnost stále stejnou sumu jako za jeden jediný přijímač. Má-li tedy domácnost vedle televize a rádia i počítač, nic, kromě výše poplatků, se pro ni nemění. Kde je tedy háček?

Zakopaný drát není ani v domácnostech, které nevlastní rozhlasový nebo televizní přijímač, a tedy by měly být zproštěny placení, ale zároveň jsou vlastníky a provozovateli osobního počítače. Takových z pohledu počtu poplatníků poplatků příliš mnoho není, a nejde o velké peníze pro rozhlas a televizi. Jde o firmy.

Firma, narozdíl od domácnosti, platí za každý přístroj způsobilý k reprodukci rozhlasového či televizního vysílání. A tady už jde o velké peníze. Málokterý počítač ve firmě dnes není připojen k internetu a má-li i reproduktory, je bezvadně připravený k poslouchání rozhlasu a sledování televize. Menší firma, která dosud neplatila koncesionářské poplatky, by rázem měla platit podle počtu počítačů v řádu stovek a tisíc korun měsíčně.

Zákon s touto definicí rozhlasových a televizních přijímačů platí již poměrně dlouho – dost dlouho na to, aby diskuse o placení koncesionářských poplatků již měla možnost proběhnout dříve. Nový impuls ale dala nová novela zákona, která zvyšuje sankce za neplacení poplatků a zároveň dává výběrčím této „daně“ nové možnosti zjištění a dopadení neplatičů. Hlavní hnací silou bylo však vyjádření České televize a Českého rozhlasu – příjemců výnosů z poplatků.

Zatímco Česká televize se nechala slyšet, že z počítačů koncesionářské poplatky vybírat nebude (pouze z těch, které jsou vybaveny televizní kartou – a těch ve firmách příliš mnoho beztak není), Český rozhlas nemalý dodatečný příjem uvítá.

V pátek se k tématu výběru poplatků za PC měla sejít expertní skupina, ale schůzka byla odsunuta na dnešek, proto vám z pochopitelných důvodů nemůžeme sdělit její závěr. Nicméně tiskový mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík ke schůzce uvedl: Expertní skupina složená zejména ze zástupců Českého rozhlasu, České televize, právníků a tvůrců zákona bude jednat mimo jiné o problémech týkajících se povinnosti úhrad poplatků za počítače připojené k Internetu či za mobilní telefony vybavené rozhlasovým přijímačem.

Na výsledek diskuse, která rozhodne o desítkách až stovkách milionů korun, si budeme muset ještě počkat. Na závěr si dovolím ještě jeden drobný propočet: Výše koncesionářských poplatků pro letošní rok činí 145 Kč (rozhlas + televize). Za provedení SIPO zaplatíte nejméně 4 Kč, nejčastěji cca 10 Kč. Televize a rozhlas za přijetí platby, přestože budou mít díky velkému množství transakcí „množstevní slevu“, mohou zaplatit odhadem 2 Kč za položku. Bankovní poplatky tak budou dosahovat přibližně 14 Kč – což je cca 10 % koncesionářských poplatků. Nabízí se tak otázka, zda má smysl platit tak vysoké transakční náklady, nebo se vyplatí najít jiný způsob financování veřejnoprávního vysílání…


Slevy a výprodeje – došlo zboží?

Letošní novoroční výprodeje byly doprovázeny řadou skandálních odhalení. Ne, neodhalovaly se prodavačky, ale marketingové praktiky obchodních řetězců. Přišli jste si pro zlevněný výrobek, ale jako naschvál pozdě a byl již vyprodaný? Nevadí, když už jste zde, nejspíš si koupíte něco jiného… Že jste byli v prodejně mezi prvními a stejně se na vás nedostalo? Tak to se vám v příštích výprodejích už nestane.

Parlament se už nemohl dívat na klamavé reklamní akce a nechce už dále poslouchat stížnosti voličů na super a hyper markety. A výsledek? Nový zákon, zpřísňující a upřesňující podmínky výprodejů a slevových akcí.

Obchodní řetězce si budou muset výprodeje pečlivě naplánovat. Zákon, který prošel Poslaneckou sněmovnou, jim ukládá stanovení začátku a konce výprodeje a při plošné reklamě budou muset mít na skladě dostatek zboží. Pokud ho dostatek nemají, musí uvést, kolik ho mají – v každé prodejně.

Zda bude zákon prospěšný, ukáže až čas. I letošní výprodej byl poznamenán jednáním bez ohledu na literu zákona. V nejednom případě bylo zboží označeno cedulemi „akce“, „výhodná nabídka“ či dokonce „sleva x %“, aniž by bylo s cenou jakkoli manipulováno směrem dolů. V každém případě se zákazníkům vyplatí nesledovat pouze oznámení u cenovky, ale porovnat cenu s užitkem, který zboží přinese, a ještě lépe zároveň s konkurenčními nabídkami.

Přestože daná legislativa může pomoci alespoň postihnout řetězce, které využívají inzerovaných slev k přilákání zákazníků, aniž by se o skutečnou slevu jednalo, není to zdaleka nejpalčivější problém visící nad hypermarkety. Ten otevřela nedávnými kontrolami Česká zemědělská a potravinářská inspekce.


Ropa klesá, elektřina poroste

Při pátečním obchodování se cena ropy dostala pod 63 USD/barel (americká lehká ropa, 62,63 USD), což znamená další zlevňování této drahocenné suroviny, z níž se vyrábí nejen pohonné hmoty, ale také léky, a zlí jazykové tvrdí, že dokonce i vybrané potraviny. Toto je dobrá zpráva nejen pro motoristy, kteří se díky poklesu cen základní palivové suroviny mohou navzdory nedostatku rafinerií těšit ze zlevnění potravy pro plechové miláčky, ale pro každého z nás (tedy, až na pár jedinců, vlastnících akcie těžařských společností…).

Cena ropy zprostředkovaně vstupuje do cen veškerého zboží a služeb kvůli nákladům na dopravu a jiné energie, jejichž cena se obecně pohybuje velmi blízkým směrem s cenami ropy. Pokud cena ropy neporoste, ale naopak bude klesat, zmírní se tlaky na růst cen – a na inflaci.

dan_z_prijmu

Obecně sice platí, že se cena energií pohybuje podobně jako cena ropy (tzv. korelace), ale není tomu tak vždy. Společnost ČEZ, největší výrobce elektrické energie v České republice (a po dokončení expanzí nejspíš i ve střední Evropě), chce zvyšovat cenu elektřiny. Ta je dosud státem regulovaná a nižší než v okolních zemích – zejména těch ležících na západ a na jih od českých hranic. Úplné srovnání cen by mělo být dokončeno v roce 2010.

Přestože se jedná o ceny tzv. silové energie, ceny, za které dodává ČEZ elektřinu distribučním společnostem, mohou zdražování očekávat i domácnosti. Cena silové energie tvoří přibližně 1/3 koncové ceny.


Stručně

  • Poštovní spořitelna chce být jedničkou. Z nejvyššího postu mezi retailovými bankami chce sesadit Českou spořitelnu. K tomuto účelu sáhne k nejtvrdšímu kalibru – obohacování produktové nabídky a masivní marketingové podpoře. Začala rozšířením zemí, do nichž lze zaslat peníze za zvýhodněných podmínek a přijímat je jen za 50 Kč.
  • Dosavadní retailový premiant ale nespí a přichází stále s novými a novými produkty. Posledním z nich je „Akciový prémiový vklad“, který kombinuje výhody vkladového produktu s pevným datem splatnosti a možností výnosu vázaného na akciové trhy. Zajištěná sazba je ale pouhých 0,1 % a výši prémie zveřejní vždy až s konkrétním vkladem…
  • Český akciový trh zřejmě v dnešních dnech nebude vyhledávaným „podkladovým aktivem“ pro spořitelní vklad. V průběhu uplynulé dekády se z historických maxim 1 478,30 bodů sesunul až pátečních uzavíracích 1 327,30 bodů (měřeno PX 50). Propadl tedy o 11,37647856­550892789874180667521 %.
  • Zatímco pražská burza klesá, RM-Systém roste. Nikoli co do výše indexu, ale co do počtu obchodovaných titulů. V uplynulém týdnu přibyly čtyři emise akcií do volného trhu. Šmeral Brno, Madeta, Západočeská plynárenská a Lafarge cement se tak zařadily po bok dalších sedmi titulů, mezi nimiž figurují např. akcie České spořitelny (cca za 672 Kč – pozor! neplést s Erste Bank obchodovanou na pražské burze) nebo Živnostenské banky (4731 Kč).
  • Ani Burza cenných papírů Praha (výše „pražská burza“) se nenechává zahanbit a mění se. Tedy přesněji mění pravidla maržových obchodů – obchodů, při nichž kupující použije jen část vlastních prostředků a zbytek si půjčí. Dosud Burzou nejsou podmínky upraveny a stanovují je jednotliví obchodníci s cennými papíry pro své klienty.
  • Uzavřeme opět bankami. Produkty neustále rozvíjejí a nové připravují všechny banky. Poslední novinkou je zavedení studentského konta Volksbank. FREE konto je osvobozeno kompletně od paušálních poplatků, které by dle banky pro běžného klienta se shodnými službami činily 138 Kč, a student platí pouze za aktivní operace.

Souhlasíte s placením koncesionářských poplatků za PC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).