Hlavní navigace

Desetník: Hypotéky dostanou novou státní podporu

3. 11. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnes bude Desetník poprvé bez desetníků a také bez dvacetníků, zato s příslibem nové hypoteční podpory. Řekneme si o nepříliš čistém způsobu, jehož prostřednictvím se lze vyhnout placení vyššího povinného ručení a podíváme se za rovnou daní na Slovensko.

DESETNÍK 22/2003 (20. 10. 2003 – 2. 11. 2003)

Z hliníku už je jen padesátník

Dnes je první všední den, kdy si sice čtete Desetník, ale mince, po níž byla naše rubrika pojmenována, už neplatí (náš Desetník by však platit měl). V pátek totiž skončila platnost desetníků i dvacetníků a zbavit se jich můžete buď výměnou v komerčních bankách nebo v bance centrální. Při větším množství vyměňovaných mincí však možná budete muset zaplatit poplatek, který vyměňovanou hodnotu třeba i převýší. Proto jednodušší a možná i prospěšnější bude neplatný kov věnovat v nějaké ušlechtilé charitativní sbírce.

Obchodníci zatím svorně prohlašují, že by jejich zákazníci neměli na rušení drobných mincí prodělat, protože při nákupu budou zaokrouhlovat až výslednou sumu, a ne jednotlivé položky. Některé obchody navíc tvrdí, že konečný součet zaokrouhlí vždy směrem dolů, takže nakupující naopak ušetří.

Co naopak určitě zdraží, jsou poštovní známky. Česká pošta si bude účtovat za známku 6,50 Kč místo 6,40 Kč, což by ani tak nevadilo, jenže problém je v tom, že již vytisklé známky s nižší nominální hodnotou bude skartovat. Na této operaci zřejmě přijde o větší sumu, než kterou získá navýšením ceny známek, ale to v našem absurdistánu zřejmě nevadí. Nejpikantnější je ovšem příběh prezidentské známky, která se tak dlouho vylepšovala, až ji skartují.

Nová hypoteční podpora

Začínají se konečně rýsovat zřetelnější obrysy nové státní podpory pro hypoteční úvěry. Ta sice měla být původně spuštěna už na jaře, ale vzhledem k tradiční rychlosti úředníků bychom měli být rádi, že se jí vůbec dočkáme (snad) od ledna 2004.

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec poskytl Lidovým novinám obsáhlý rozhovor, v němž parametry nové hypoteční podpory podrobně popisuje. Její principy by měly odstranit některé nedostatky dvou druhů stávajících podpor (podpora na starší nemovitosti je určena jen mladým do 36 let a podpora na nové nemovitosti se v současné neposkytuje).

Především už nebude záležet na věku žadatele, ani na stáří nemovitosti. Na podporu by měl mít nárok úplně každý, kdo si bude úvěr brát na své první bydlení. První bydlení bude definováno velice jednoduše – žadatel bude muset prokázat, že pět let nebyl vlastníkem žádné nemovitosti určené k bydlení.

Podpora by měla být poskytována pod dobu 15 let splácení, do výše 1,5 milionu korun a na každých sto tisíc korun úvěru by měl žadatel dostat měsíčně 88 Kč, tj. při milionovém úvěru 880 Kč, ročně tedy 10 560 Kč. Jestliže průměrná úroková míra poskytnutých hypoték klesne pod 3 %, což asi nehrozí, pak se podpora přestane vyplácet. Nový systém by měl být výhodný tím, že stanoví jednotná pravidla pro všechny.

Podvodem k levnějšímu povinnému ručení

Jednotlivé pojišťovny zveřejnily nové ceny svého povinného ručení na příští rok. Nelze říci, že by šlo o něco dramatického, snad jen, že se začíná stále více projevovat diferenciace klientů v závislosti na jejich chování na silnici. Systém tzv. malusů a bonusů by měl mnohem lépe než dosud rozlišit, jaký je kdo řidič.

Ovšem to by to musel být systém, který by neměl mít jednu zásadní chybu, na kterou by mnozí řidiči nesměli přijít. Bylo by sice náramné, kdyby nezodpovědní řidiči byli penalizováni systémem malusů, ovšem v současném systému není povinné při změně pojišťovny hlásit, že řidič v minulých letech způsobil škodu. Takže začnou znovu „od nuly“ se základním, nesníženým pojištěním.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Je pak pochopitelné, že čím více řidičů se takovýmto způsobem placení vyššího pojištěného vyhne, tím menší budou moci být bonusy pro řidiče, kteří nikdy žádný problém neměli. Není divu, že pojišťovny stále více uvažují o zřízení registru řidičů, který by tento problém odstranil – špatná i dobrá historie by tak byla s řidičem svázána i při změně pojišťovny.

Rovnostářství z východu

Tak na Slovensku schválili tu rovnou daň. Devatenáct procent ze svých příjmů začnou v daňovém období 2004 platit úplně všechny osoby, ať už fyzické nebo právnické (do konce roku 2003 se fyzické osoby pohybují v rozpětí 10 % až 38 % a právnické osoby platí 25 %). Současně se fyzickým osobám zvyšuje nezdanitelné minimum z 38 360 Sk na 80 832 Sk (to proto, aby nejchudší vrstvy, které dnes platí 10 %, neplatily vyšší daně) a zároveň dochází k omezení možnosti odpisů (říká se, že slovenská rovná daň 19 % bez odpisů by měla odpovídat naší chystané dani 24 % s odpisy).

Dopad zavedení přímé daně by měl sám o sobě ulevit všem vrstvám (nejvíce samozřejmě lidem s příjmem nad 40 000 Sk měsíčně), ovšem vzhledem k tomu, že se na sazbu 19 % zvýší i DPH a zvyšují se i spotřební daně, celkový dopad daňové reformy bude především pro střední a nižší vrstvy znamenat další zátěž. Uvidíme, nakolik nejodvážnější reforma z celého středoevropského regionu Slovensku z dlouhodobého hlediska prospěje.

Nenadějné vyhlídky

U nás se bude se sazbami DPH také pořádně hýbat – a to dokonce u stejného zboží nejdřív nahoru a pak hned zase dolů. V lednu se třeba daň u telekomunikačních služeb zvýší a v květnu zase spadne na původní úroveň. Až příliš to připomíná kocourkovské metody České pošty.

dan_z_prijmu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl další pokračování poolu pojišťoven, který sloužil k zajištění cestovních kanceláří proti úpadku. Reálně tedy hrozí, že jednotlivé cestovní kanceláře se budou muset pojišťovat samy u konkrétní pojišťovny a tedy že mnohé na pojištění nedosáhnou (pojištění totiž zřejmě zdraží). Jestli nakonec ke zrušení poolu dojde (rozhodnutí antimonopolního úřadu ještě není pravomocné), zřejmě to bude mít citelné důsledky pro příští zájezdovou sezónu.

Tím si však ještě nemusíme lámat hlavu, mnohem blíže jsou totiž Vánoce a velké obchodní domy opět o něco dříve odstartovaly obvyklý spotřebitelský kolotoč. Přeji vám proto, aby se vám před svádivými útoky třpytících se výloh podařilo zachovat co nejchladnější hlavu, a těším se za čtrnáct dnů u dalšího Desetníku na shledanou.

Litujete konce desetníků a dvacetníků?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).