Hlavní navigace

Desetník: Do důchodu půjdeme později

5. 5. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tak to vypadá, že si na stáří budeme muset vydělávat déle než dosud. Aspoň, že jízda vlakem bude od léta o hodně levnější. Dnes se ještě naposledy podíváme za zkrachovalou Union bankou a naopak poprvé do obchodního domu budoucnosti.

DESETNÍK 9/2003 (23.4.2003–5.5.2003)

Levnější mašinky
Vedení Českých drah se zřejmě začetlo do základů ekonomie a dozvědělo se, že ve většině případů je poptávka po nějakém zboží nepřímo úměrná jeho ceně. A vzhledem k tomu, že poptávka po jízdě vlakem, vyjádřená počtem cestujících, neustále klesá, České dráhy budou zlevňovat.

Zbytečná epizoda „Šokové zdražení“, která začala na začátku loňského roku, by měla skončit na začátku léta, takže o prázdninách bychom měli mít možnost pocítit výhody nového jízdného na vlastní peněženku.

O co konkrétně půjde? Tak například z Prahy do Brna se dostanete za 140 Kč (dnes je to za 200 Kč) a tahle cena bude platit i pro vlaky EuroCity. Cesta autobusem po neustále (nehodami nebo opravami) ucpané D1 tak konečně bude mít smysluplnou alternativu.

Zlevní i Karta Z, díky níž můžete dostat zákaznické jízdné, a to z 200 Kč na 100 Kč. Výhodnější bude i Kilometrická banka pro dlouhodobé využívání vlakových služeb a dráhy nově zavedou velice zajímavou záležitost – dvoudenní celostátní jízdenku. Za 580 Kč (junioři 480 Kč, děti 380 Kč) se budete moci vozit po českých luzích a hájích křížem krážem, tam a zase zpátky.

Výhodnější bude i skupinové jízdné. Dnes je k získání při počtu nejméně šesti osob, od července by měla stačit „skupinka“ dvou lidí. Jeden zaplatí plné jízdné, ostatní (až patnáct lidí) budou mít slevu na polovic.

Škoda jen, že dnes musíme být vděční za takové zlevnění. Jako by nebylo (i pro dráhy samotné) levnější, kdyby se nejdřív vůbec nezdražovalo. 



Odpočívej v pokoji, Union banko!
Tak to má chudinka definitivně za sebou – Union banka přišla o bankovní licenci – datum skonu 30.4.2003. Něco jako pohřeb jí dva dny před tím vystrojila asi stovka poškozených klientů, když přišli demonstrovat před parlament.

S největší pravděpodobností však klienti vyslyšeni nebudou a nezbude jim než si vyzvednout svých 90 % pojištěných vkladů u GE Capital Bank. Jak to bude probíhat, si můžete přečíst v tiskové zprávě zmíněné banky.

Nevelkou útěchou českým klientům může být snad jen skutečnost, že ani polská sestřička ze stáje Union Group si nestojí právě nejlépe. Bank Przemyslowy utrpěl vloni téměř půlmiliardovou ztrátu a teď mu centrální banka ve správním řízení hledá nového majitele.

Naštěstí, české banky, které nám tu po transformaci tunelového sektoru zůstaly, se teď předhánějí v tom, která víc vydělá – Komerční banku z konce roku teď trumfla Česká spořitelna (zisk jen za 1. čtvrtletí přes 2 mld. Kč).



Co politik, to realitní makléř
Současný trh s nemovitostmi odporuje pravidlu popsanému výše – ceny bytů strmě rostou, ale poptávka po nich ještě víc. Inu, není divu – hypotéky jsou nejlevnější v historii a tržní nájmy vysoké. A nikdo neví, co bude dál. Poslanci k tomu také přispívají – vládní sestava se mimo jiné neumí dohodnout na deregulaci, a tak se raději sněmovna rozdělila na levicovou část pro desetiprocentní deregulaci a pravicovou patnáctiprocentní. Levice zatím vyhrává.

Nikoho nepřekvapí, že mnohem snadněji se poslanci dohodli na rozdělení svých bytů. Služební ubikace ve stylu vězeňských cel v nehostinném prostředí malostranské Nerudovy ulice si spravedlivě rozlosovali. Inu, každý se musí otáčet, jak umí.

Poslanci však umějí být i štědří (když nerozdávají ze svého). Ani exprezident nepřišel zkrátka, dokonce by měl poslancům pěkně poděkovat. Tak dlouho se nemohli dohodnout na jeho rentě, až Václav Havel musí dostat odstupné 800 tisíc (aby měl celou částku pojištěnou, měl by si na ni otevřít nový účet u nové banky). Ale nebojte se, o rentu také nepřijde, jen ji dostane později. 



Horší je, že na vládní sestavu čeká dohoda o reformě veřejných financí, a to je, panečku, větší sousto než všechna ostatní dohromady. Sázkové kanceláře by měli vypsat sázky – podaří se, nepodaří? Vydrží vláda do příštího jara, nevydrží? Co myslíte?

První kolo dohadování dopadlo docela příznivě – vláda se včera shodla na postupném snižování schodku veřejných financí (z letošních 6,1 % HDP na 4,0 % v roce 2006). Byl také vyhlášen zákaz navyšování počtu státních úředníků nad současný stav (asi 19.200 lidí). Vyšší pojistné na sociální pojištění by měli odvádět živnostníci, ale ještě se neví, jaká bude konkrétní podoba navýšení.

S největší pravděpodobností se také podaří prosadit vyšší hranici pro odchod do důchodu – zvýšit by se postupně měla až na 63 let, přičemž hranice by měla být stejná jak pro muže, tak pro ženy. Důvodem sjednocení je především skutečnost, že ženy se dožívají v průměru vyššího věku než muži, takže i při stejných podmínkách odchodu do důchodu budou pobírat důchod v průměru delší dobu než muži.

Ani muži, ani ženy si však nebudou moci na stará kolena nijak vyskakovat. Vláda se sice dohodla na tom, že poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě by neměl klesnout pod 40 %, ale uznáte sami, že 40 % v tomto případě není zrovna šťastné číslo. 



Budoucnost je dnes
V každém případě, reforma veřejných financí je skutečně nutná. Bez ní přijde recese a my bychom se pak jen stěží dočkali supermarketu budoucnosti. V Německu už ho mají – obchoďák ve future stylu – zákazník si totiž naskenuje zboží sám přes počítač připevněný na vozíku. Nebude tedy čekat ve frontě, než se markování povede pomalé prodavačce.

Revoluce v nakupování prý odstraní čekání a fronty. No, uvidíme. Opět jde o klasický přenos nákladů firmy na zákazníka – ušetří se na personálu (ubude prodavačů a prodavaček), klient si zase bude muset všechno udělat sám. Jen by mě zajímalo, jaká mince se do takového nákupního košíku s počítačem strká – desetikoruna (vlastně euro) za takovou sestavu asi bude málo.



Letem finančním světem
Výhody konkurence jsou dnes nejjasněji patrné na úvěrech. Naposledy zlevnila Česká spořitelna své spotřebitelské úvěry – začínají teď na 8,9 %. Zároveň zavedla výpočet splátky po telefonu (celkem přímá reakce na GE Capital Bank, která vám po jednom telefonátu řekne, kolik by vám mohla půjčit – viz minulý Desetník).

Přemýšlím, které heslo by se hodilo na fakt, že dolar překonal 28 korunovou hranici: „Kupujte dolary – jsou levné?“ nebo by bylo lepší „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci?“ Ať tak či tak, dolar byl naposledy takhle levný asi před šesti lety.

skoleni_15_4

Je pravděpodobné, že dojde k prodeji Union pojišťovny (Union pojišťovna má jen málo společného s fatálním osudem Union banky). Objevily se však podobné zmínky i o Pojišťovně České spořitelny. Hovoří se totiž o tom, že by se mohla zbavit svého neživotního kmene pojištění. Zatím jsou to ale jen spekulace. 



Mějte se pěkně a za čtrnáct dnů u dalšího Desetníku nashledanou.

Souhlasíte, aby muži a ženy chodili do důchodu ve stejném věku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).