Hlavní navigace

Desetník: Daně, úroky a kuřáci

3. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zdánlivě nesouvisející název dnešního desetníku má mnoho společného – stoupají úroky u bank, společenská nepřijatelnost kouření a zvýšení DPH.

DESETNÍK 114/2007 (20. 8. 2007 – 2. 9. 2007)

Tak nám schválili reformu

Reforma veřejných financí se dotkne každého z nás a o její definitivní platnosti už nemusíme mít pochyby. Stoupne daň ve snížené sazbě na 9 %, návštěvy u lékaře se nám prodraží a prodraží se i naše nemoci. Do příjmu se bude počítat i sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem. Bohatí jásají, chudým je to stejně jedno a střední třídu obyvatel může hřát po zdražení elektrické energie pocit, že pomohla ke stabilizaci veřejného rozpočtu.

skoleni_15_4


Jak se vás dotkne reforma veřejných financí?


Za úroky vyšší bojujeme

Stesky spotřebitelů byly vyslyšeny a banky zvedají úroky na spořících účtech. Úrok se zvýšil hlavně na ING Kontu na 2,25 % p.a. Jen dva dny dala náskok konkurenci Citibank, která se probojovala do sazby 2,5 % p.a. na svém spořícím účtu CitiOne. Do úrokové bitvy vytáhla i Poštovní spořitelnaČerveným kontem a zvýšila na 2,1 % p.a. Úroky však způsobují i vrásky, zvláště našim radarovým přátelům v USA. Situaci musel uklidnit minulý týden i americký prezident Bush, který slíbil pomoc těm, které by měly vyšší úroky vyhnat z domovů. Americký sen přece nemůže být zničen. V České republice se špatných hypoték údajně nemusíme obávat, naše banky se dušují, že k úvěrování přistupují velmi odpovědně a mají jiná hodnotící kritéria.


Nastane v Česku předlužení?


Za zdravý vzduch vpřed

Kuřákům nastávají těžké časy. V Německu začali proti kuřákům veřejně bojovat dokonce zákonem, jen jim to malinko komplikuje těch šestnáct spolkových zemí s vlastní kompetencí. Jste-li vášnivým kuřákem, raději se zamyslete, v jaké německé spolkové zemi se nacházíte. Co je v jedné dovoleno, je v jiné zakázáno. Budete-li ve špatné části a na špatném místě, může vás doušek hřebíčku do rakve vyjít na 100 eur. Naproti tomu v německých vlacích je jasno, tam si už kuřák nezapálí, a od prosince si kuřák nebafne ani ve vlacích Českých drah. Teoreticky. Ono s dodržováním zákazu kouření si u nás stejně nikdo hlavu neláme, takže obavy stranou.


Vadí vám kouření na veřejných místech?


Finanční střípky:

  • Dnes už pojistíte i psa a je jedno, zda je to váš Mazlík (Česká podnikatelská pojišťovna) nebo Mazlíček (Česká pojišťovna). Můžete mít oba.
  • Pohonné hmoty si načepujeme bez obsluhy, pokud k tomu využijeme nové tankautomaty od HVB Bank anebo z Adamovských strojíren.
  • Raiffeisenbank a eBanka už nemají společné jen některé produkty, ale i úrokové sazby.
  • Novou jedničkou na trhu mezi řetězci se chce stát Albert. A údajně to myslí fakt vážně a přemaloval i všechna svoje auta.
  • Věrnost se cení a cenami chce odměnit Poštovní spořitelna všechny své věrné klienty, kteří používají platební kartu k placení.
  • Pendolino pro chudé zlevnilo, pro snoby a bohaté zdražilo, ale v každém případě na jízdenku z Pendolina dojedete nyní dál, než tomu bylo původně.
  • Kdo si chce vyzkoušet bankovní účet nanečisto, může začít u GE Money Bank. Když ho do šesti měsíců zruší, dostane zpět všechny peníze zaplacené za měsíční paušál.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).