Hlavní navigace

Desetník: Banky se chlubí rekordy, možná až překotně

23. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lidé se obávají zvyšování úrokových sazeb, oprávněně, a tím i prodražování hypoték. Banky tak hlásí výjimečná čísla, která by nás měla, mohla ohromit. Otázkou však zůstává, kdo z těch rekordů bude mít nakonec užitek. Klienti určitě ne. Ti si jen v brzké době sáhnou hlouběji do svých kapes, ale lámat si s tím hlavu nemusí. Vždyť na každé je už stejně státní dluh ve výši 84 tisíc Kč.

DESETNÍK 111/2007 (9. 7. 2007 – 22. 7. 2007)

Pokud jste si toho ještě nevšimli, tak poslední dva týdny byly rekordní. Přitom žádný záznam do Guinnessovy knihy rekordů jsme ohlášený neměli?! Ale bankovních rekordů? Těch se k nám dostalo dost na to, abychom jim věnovali v úvodu náš Desetník.

Velká kniha bankovních rekordů

Nevím, zda si banky vedou svou vlastní knihu o všech překonaných rekordech, které u nich kdy padly, ale jak to tak vypadá, jsou dost pečlivé na to, aby tyto výjimečné události ohlašovaly veřejně a nejlépe pár dní po sobě, nebo dokonce i ve shodný den. Jakpak se má člověk v těch rekordech vlastně vyznat? A který z nich byl ten největší?! Rozhodněte sami v níže uvedené anketě.

Nejdříve ale k výčtu jednotlivých rekordů:

Byla to první Raiffeisenbank, která ohlásila rekord, přesně v den počátku našeho 111. Desetníku. Možná právě ji by mohl být právem přiřazen ten největší rekord. Ale i ten první rekord je vždy následně překonán. Proto rozhodování necháme přeci jen na vás.

Rekordní rok hypoték: Raiffeisenbank v prvním pololetí poskytla hypotéky za 10 miliard korun

V závěsu za Raiffeisenbank se držela Česká spořitelna. I ona měla rekord, a to „pouhých“ 7,8 mld. Kč, respektive 25,6 mld. Kč.

Klienti České spořitelny si v červnu sjednali hypotéky za rekordních 7,8 mld. Kč, za první pololetí roku 2007 pak za 25,6 mld. Kč

Na miliardy si GE Money Bank, která svůj rekord ohlásila jako třetí, nehraje. Ta má raději procenta.

GE Money Bank zaznamenala rekordní růst objemu nových hypoték – 108 %

Aby toho nebylo málo, i jedna ze stavebních spořitelen se vměstnala do světa rekordů. U Lišky je to ale „pouze“ o rekordní výši.

Lidé si u ČMSS berou na bydlení půjčky v rekordní výši

Těch rekordů už možná bylo dost, abychom za nimi udělali jednoduše tlustou čáru…


Nepřišel jsem však na to, jak ji v našem publikačním sytému udělat. Možná právě proto přidám ještě další rekordní zprávy, které se nám však do těch bankovních příliš nehodí.

Lidé si totiž rekordně půjčují na bydlení, ale i rekordně jich létá s Lufthansou.

Lufthansa přepravila v prvním pololetí rekordní počet pasažérů 

Říkáte si, kdy těm rekordům bude konečně konec? Dočkali jste se a my v redakci jsme si jen ulevili. Poslední rekordní zpráva byla z Českého statistického úřadu, jenže v tomto případě rekord vlastně ani nepadl.

ČSÚ: V květnu již rekordy nepadaly

Který rekord byl podle vás v našem výčtu ten největší?


Zdražování půjček je za dveřmi

Banky sice ohlašovaly za poslední měsíc, či dokonce za první pololetí různé rekordy. Tento měsíc ale zřejmě vysoko nastavené laťky určitě překonají. Lidé bezpochyby budou sjednávat hypotéky o sto šest a bankovní poradci se bez klimatizace řádně zapotí. Důvodem toho je zpráva, která k nám přišla z centrální banky. A nebyla příliš povzbudivá: „Zvýšíme úrokové sazby, levné půjčky budou minulostí“.

Podle viceguvernera a člena bankovní ČNB Luďka Niedermayera totiž inflace roste rychleji, než se čekalo. Potvrdil to Hospodářským novinám, proto které se vyjádřil i Petr Dufek z ČSOB. Ten o zvýšení základní úrokové sazby rovněž nepochybuje. Jaká však bude realita? Tak to se dozvíme už za 3 dny, kdy zasedá rada centrálních bankéřů.


Počasí je na draka, cestovky z toho těží

To, že rozmary počasí nám zamávají s naší obranyschopností (poznámka redakce: doporučujeme denně číst Měšec.cz), ještě neznamená, že budeme skákat podle toho, jak vítr zafouká. Raději vsaďte na jistotu a jeďte či leťte za „stabilnějším“ počasím někam mimo naše hranice. Že Češi svému tuzemskému podnebí nedůvěřují, potvrzují i údaje z cestovních kancelářích. Podle nich je zatím sezóna úspěšná. Počet klientů je navíc zhruba o deset procent vyšší než loni. A že jistoty potřebujeme nejen v sociálním zabezpečení, ale i v zájezdech, dokládají informace o počtu prodaných tzv. first momentů, tedy zájezdů nabízených v dlouhodobém předprodeji. Prodalo se jich až o polovinu více než loni.

Kolik Čechů si však dovolené zaplatilo z naspořených peněz či z už jen prozatímně levných půjček, tak po tom jsme raději nepátrali. Protože beztak dlužíme na hlavu 84 tisíc Kč. Ministerstvo financí totiž zveřejnilo informaci o tom, že v prvním pololetí letošního roku se zvýšil státní dluh o 53,6 mld. Kč na celkových 856,1 mld. Kč. A to je prý tempo růstu státního dluhu konstantní?!


Šermířům čest!

Rytíř je udatného srdce a povahy. A Šermíř? Ten má dlouhé vlasy, brýle a na obrazovce je jako doma.

Petře, děkujeme a přejeme Ti hodně štěstí!

Team Internet Info, s.r.o.


Finanční novinky:

Generali a PPF: Společně za jeden provaz (I.)

Tak už je to stvrzeno. Generali a PPF podepsaly smlouvu o tom, že vytvoří společný podnik, do kterého obě společnosti vloží své pojišťovací aktivity ve střední a východní Evropě.

dan_z_prijmu

HVB Bank a Živnostenská banka: Společně za jeden provaz (II.)

Na názvy HVB Bank a Živnostenská banka si pomalu začněte odvykat. Od 5. listopadu 2007 bude už jen UniCredit Bank Czech Republic.

Ernst & Young: Česko je prý stále atraktivní

Někdo považuje za atraktivní čísla 90–60–90 (Poznámka redakce: 90 let, 60 stupňů na teploměru a 90 miliónů na kontě?!), Ernst & Young vidí čísla jinak a podle těch investorských jsme v žebříčku atraktivity sice klesli, ale v očích investorů jsme i tak zajímavou oblastí.

Bylo či bude místo vaší letošní dovolené mimo naše území?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).