Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Dědictví aneb Můžete na dědictví prodělat? od luckily - Nemravné jsou především poplatky notářům. Jsou neúnosně vysoké...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2005 7:38

    luckily (neregistrovaný)
    Nemravné jsou především poplatky notářům. Jsou neúnosně vysoké vzhledem k době, kterou vyřízení dědictví notáře (asistenta) stojí. Zajímalo by mě, kam plynou peníze, které notář platí jako roční členství notářské komoře (která určuje ceny).
  • 3. 6. 2005 8:42

    autor (neregistrovaný)
    Souhlsím, že odměny notářů v řízení o dědictví nejsou přiměřené rozsahu jejich práce. Nejvíce nemravné je určení odměny podle hodnoty dědictví. Má více práce notář, když je jeden dědic - syn - který dědí ze zákona třeba pět milionů, než když je patnáct dědiců na sedmdesát tisíc? Přesto v prvním případě si vydělá velmi slušné peníze, ač jeho "výkon" je zanedbatelný.
    Odměny notářů neurčuje jejich Komora, ale na základě zákona vyhláškou Ministerstvo spravedlnosti. V současné době jde o vyhlášku č. 196/2001 Sb.
  • 27. 11. 2009 10:08

    Jan (neregistrovaný)
    Jedna věc je vyhláška č.196,kdyby poplatek notáři byl třeba 2 000Kč a zbytek částky šel státu, řekl bych dobře, at se něco použije na rozumné věci. Ale ta sprostárna výpočtu přemrštěné částky jako "odměna?", to už zůtává rozum stát a zbývá jenom naštvanost / na........./,že je možné s pomocí státu vydírat slušné lidi těmito právními příživníky.Proč ne,zákony si dělají pro sebe!
  • 12. 12. 2010 21:45

    petrtoy (neregistrovaný)

    Nejde jen o nestydanou odměnu notáři v podstatě za nic, ale notáři si k tomu připočítávají další "výdaje" ačkoliv zákon jednoznačně v par. 1 odst. 2 stanoví, že administrativní činnost je v odměně už zahrnuta. Dál počítají čas strávený v jednání s vámi, ačkoliv zákon stanoví, že na náhradu času má notář jen v případě, že se to koná na přání žadatele jinde mimo úřední místnosti. Navíc k poštovnému si připočítávají 20% DPH. Ze stavebního spoření mi počítají plnou státní podporu, která bude vyplacena příští rok v POLOVIČNÍ VÝŠI. Pohybují se na hraně zákona, resp. ho překračují!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).