Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku DCC nechceme. mBank umí blokovat nevýhodné kartové kurzy od anonym - Blokování DCC vítám a doufám, že se brzy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2020 19:26

    bez přezdívky

    Blokování DCC vítám a doufám, že se brzy rozšíří mezi všechny banky.
    Mám zkušenost u Banky Creditas, že sice nemá možnost blokování DCC, ale vždy platba proběhla v místní měně a nikdy mi nedal terminál na výběr, přitom stejný terminál nabízel DCC při použití karty jiné banky.

  • 26. 5. 2020 19:54

    Patrik Chrz

    Tohle chování terminálů by mě taky zajímalo, sám jsem to zažil jen při porovnání karet Visa a MasterCard, že bankomat jednu asociaci buď vůbec nebral nebo u ní účtoval poplatek, ale i když jsme u "zpoplatněného" bankomatu vyzkoušeli několik karet, tak si nepamatuji, že u stejné asociace by u jedné karty DCC nabídl a u jiné ne, ale ve fórech to občas čtu.
    Přičítám to drobným rozdílům mezi kartami (stačí se podívat pokud máte více karet, že se liší třeba čipy na kartách velikostí, provedením), kdy možná bankomat neumí některé informace korektně přečíst a tak nepozná, že jde o cizí kartu, nebo neumí identifikovat v jaké měně je. Pokud je to tak (nahrávalo by tomu např. to, že Creditas není jako banka na trhu dlouho a karty také nevydává dlouho), je jen otázkou času, kdy i u ní začne bankomat nabízet DCC :(. Bohužel se tahle zlodějina (DCC nebo poplatek) šíří jako mor a v některých zemích (z turistických destinací např. Thajsko) bez poplatku z bankomatu nevyberete.
    Už jsem ve fórech četl i případy, že bankomat dal na výběr mezi DCC a poplatkem (při odmítnutí DCC účtoval poplatek), takže si člověk mohl vybrat, jak se nechá odrbat :D.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).